NYHET

UiB idé gir forskere og studenter ved UiB mulighet til søke om støtte til å teste ut sin idé. Seniorrådgiver ved FIA, Yves Aubert, leder det populære programmet.

Innovasjonsprogrammet UiB idé kjøres for tredje gang

Har du en nyskapende idé? Da kan du søke om å få opptil 500 000 kroner og hjelp til å utvikle idéen. Søknadsfristen er 30. april.

Publisert Sist oppdatert

UIB IDÉ

    • Verifikasjonsprogram som gir forskere og studenter støtte til å teste og utvikle innovasjonsidéene sine
    • Studenter kan få tildelt opptil 100 000 kroner, og forskere 500 000 kroner
    • Rammen for programmet er 2 millioner kroner
    • De som vinner midler, vil også få ekspertråd fra profesjonelle rådgivere i og utenfor akademia
    • Søknadsfristen er 30. april
    • 12. april arrangeres UiB idé vors, hvor studenter gis en mulighet til å møte andre som er interesserte i innovasjon og få råd fra forretningsutviklere
    • Les mer om UiB idé på uib.no/ide

– Jeg oppfordrer studenter og forskere til å tro på egen oppfinnsomhet og bruke UiB idé til å vurdere om de sitter på nøkkelen til å løse et viktig problem, sier seniorrådgiver ved Forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA), Yves Aubert.

Han er programleder for UiB idé og ansvarlig for koordineringen av programmet.

– UiB idé gir både studenter og forskere en unik mulighet til å teste ut en idé som har dukket opp i løpet av deres studie- eller forskningsaktiviteter, og som er i tidlig fase. Her får høyrisikoideer også sjansen til å motta finansiering, så lenge ideen er ny, adresserer et viktig samfunnsbehov og har et tydelig potensial.

Har ledet til patentsøknader og oppstartsbedrifter

Innovasjonsprogrammet har siden oppstarten i 2021 blitt godt mottatt. I år kjøres det populære programmet for tredje gang.

Aubert forteller at mange gode ideer fra hele campus har sprunget fram i tidligere runder.

– I 2021 og 2022 mottok vi en imponerende bredde av innovative ideer fra alle fakulteter og fra Universitetsmuseet. Noen av prosjektene konkluderte med at ideen til slutt ikke var gjennomførbar, mens andre førte til patentsøknader, påfølgende storstilt finansiering, etablering av oppstartsbedrifter eller nye tjenester, sier han.

Aubert har fått flere tilbakemeldinger fra tidligere deltakere som har gode erfaringer med programmet.

– I de fleste tilfeller fikk deltakerne ikke bare ny innsikt som ledet dem på veien videre med idéen sin, men også nye ferdigheter innen innovasjon som de ikke hadde fra før.

Teknisk sjargong bør unngås

Sammen med andre innovasjonsrådgivere ved FIA, skal Aubert gi råd til søkere, sjekke at søknadene møter søknadskriteriene, koordinere juryens evalueringsprosess og støtte prosjektene etter finansiering.

Han avslører at de som ønsker å vinne fram med søknaden sin bør kombinere oppfinnsomhet og kreativitet med et engasjerende og informativt presentasjonsformat uten teknisk sjargong.

– Søkerne bør kunne identifisere viktige behov og problemer som påvirker mange, og vise hvordan deres kunnskap og oppfinnsomhet kan møte disse behovene.

Det er et privilegium å lære om alle de inspirerende ideene som finnes på universitetet vårt, og få møte noen av de mest oppfinnsomme hjernene fra alle disiplinene.

Yves Aubert, programleder for UiB idé

Han råder søkere til å presentere en troverdig plan, beskrive hvilken kompetanse de selv eventuelt mangler, og hvordan de planlegger å bygge et team eller nettverk som fyller disse kunnskapshullene slik at idéen kan gjennomføres.

– Det er viktig at søkeren forstår trinnene som må tas dersom verifiseringen av ideen skal lykkes, sier han.

UIB TIDLIG IDÉ

  • Tildeling til ideer som er i svært tidlig fase
  • Både vitenskapelig ansatte og studenter kan søke om midler fra UiB tidlig idé
  • Maksimal tildeling i UiB tidlig idé er 25 000 kroner
  • Søknader mottas hele året

Som en sjokoladeeske

Aubert ser fram til å motta årets søknader.

– Å lese gjennom en ny bunke med søknader føles som å motta en sjokoladeeske der hver sjokolade avslører en ny overraskelse. Det er et privilegium å lære om alle de inspirerende ideene som finnes på universitetet vårt, og få møte noen av de mest oppfinnsomme hjernene fra alle disiplinene, sier han.

Powered by Labrador CMS