SPESIALGLIMT

Tre av de tidligmoderne kodeksene med ulike versjoner av Landsloven som utstilles på Bryggens museum.

Landslovjubileet, Middelalderuken og Universitetsbiblioteket

Universitetsbibliotekets dag under årets Middelalderuke er på mandag, og vi markerer selvfølgelig Landslovjubileet. Men, Middelalderuken byr på flere spennende arrangementer som blir omtalt her!

Publisert Sist oppdatert

Denne helgen begynner Middelalderuken i Bergen. I løpet av 15.-22. september vil byen markere middelalderen i regi av samarbeidspartnerne i Middelalderklyngen. I år feirer vi 750-års jubileet for Magnus Lagabøtes Landslov, og dette vil stå i fokus for de fleste av aktivitetene som skal finne sted i løpet av denne uken.

Middelalderuken 2024 markerer Landslovjubileet og Universitetsbiblioteket deltar på markeringen!

De siste årene har Universitetsbibliotekets Spesialsamlinger deltatt aktivt i både Middelalderuken og -klyngen, samt i Landslovjubileet som vi har skrevet om i en Spesialglimt-artikkel tidligere i år. 

Det er nå blitt en etablert tradisjon at Manuskript- og librarsamlingen og Bymuseet samarbeider rundt gjennomføringen av mandagsprogrammet under Middelalderuken, som faller på den 16. september; og i år det er Helen F. Leslie-Jacobsen som skal presentere sitt arbeid med oversettelser av Magnus Lagabøtes Landslov på mandagsforedraget. Dette er basert på Manuskript- og librarsamlingens lovbøker, både de som utstilles og de som står i magasinene våre. 

Helen kommer også til å være vert for en paneldebatt om Landsloven som vil sette søkelys på utgivelsen av Landsloven, forskningen på loven og formidlingen av denne (se detaljer om programmet her). Mellom de to arrangementene som finner sted på hver sin kant av byen, skal Knut Høiaas lede alle som vil bli med på byvandring fra Høyden til Bryggen, med fokus på byens gater og monumenter som har en sammenheng med Landsloven.

Bryggens museum feirer Landsloven i samarbeid med Universitetet i Bergen og Vestland fylkeskommunen.

Universitetsbibliotekets Spesialsamlinger står også delvis bak åpningsarrangementet for Middelalderuken i Dyvekes vinkjeller den 15. september: forsker og leksikograf ved Revisjonsprosjektet, Klara Sjo – kjent også fra videoserien Orden på ord, vil holde foredrag om 600 år med vestlig ordbokutvikling fra Isidor fra Sevillas encyklopedi fra 600-tallet til Johannes Balbus’ ordbok fra 1200-tallet. Temaet er ikke direkte knyttet til Landslovsjubileet, men organisering av kunnskap i oversiktlige samlinger for både ord og lover henger sammen på mange måter.

Et annet faglig foredrag som vil finne sted den 18. september i Schøtstuene, skal handle om bergensk språkhistorie. Foredragsholderen Celine Weisenfeld har blant annet bidratt med frivillig faglig arbeid som masterstudent inn mot diplomene hos Spesialsamlingene.

Plakat for Landslovjubileets konferanse i Bergen.

Hovedarrangement i Middelalderuken er likevel den store konferansen om Landsloven: «The Landslov of 1274 – Multiple Perspectives». Her vil de fremste forskerne på temaet gjennom tre dager by på spennende presentasjoner og debatter. Både fagspesifikke og komparative tilnærminger til lovgivning i middelalderen, med fokus på Landsloven, vil bli presentert i åtte sesjoner og en paneldiskusjon i Universitetsaulaen. Første del av konferansen vil bli avholdt i Håkonshallen, en festhall med direkte kobling til Landsloven, i og med at det var her Landsloven ble skrevet og vedtatt.

Det er stort at Bergen Middelalderfestival som avrunder Middelalderuken på Bergenhus Festning, også er dedikert Landslovjubileet. Det blir spennende å se hva store og små har i vente på denne reisen til middelalderen i byen vår!

Middelalder festival og Landslovenjubileet.

Også utenfor Bergen blir Middelalderuken og jubileet markert: tirsdag 17. september kl 20:00 vil de heldige som er på Finnesloftet på Voss kunne komme i samtale med Knut K. Finne og Jørn Øyrehagen Sunde rundt et tema som også har vært sentralt i oppbygging av vår jubileumsutstilling på Bryggens museum: Kva innverknad hadde Landslova på lokale rettsaker? Det er tekstene på diplomene som selvsagt gir de beste utgangspunktene i slike problemstillinger. Men, selv om diplomet som står sentralt i arrangementet på Voss ikke kommer fra samlingene våre, kan man se nærmere på de 48 diplomene fra Voss som Manuskript- og librarsamlingen forvalter, og som dateres fra 1329 til 1657; det vil si fra alle de fire århundrene som Landsloven var gjeldende for hele Norges rike.

Og siden vi snakker om diplomsamlingen vår, la oss avslutte denne lille presentasjonen med hva Middelalderuken har å tilby til både de faglig interesserte, men også allmenheten med interesse for historie - Diplomkalenderen vår fortsetter og det nyeste innlegget ble nettopp publisert på websiden for jubileet ved Vestland fylkeskommune:

https://www.vestlandfylke.no/landslovjubileet/diplom/

"Med mine brors råd og samtykke" - et 1500-tallets diplom fra Stavanger som kaster lys på klostervesenet i Landslovens epoke.

Program for Universitetsbibliotekets middelalderdag i samarbeid med Bymuseet. 

Mandag 16. september. For fullstendig program, trykk her.

09:45 – 10:45, Paneldebatt om Landsloven. Babelstuen, Biblioteket for Humaniora.

11:00 – 12:00, Byvandring ved Knut Høiaas. Fra Biblioteket for Humaniora til Bryggens Museum.

12:00 – 13:00, "Oversettelser av Magnus Lagabøtes Landslov i Bergen" ved Helen F. Leslie-Jacobsen. Mandagsforedrag på Bryggens Museum.

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS