SPESIALGLIMT

Bilder øverst fra venstre: Fane laget av Leif Erik Grindheim og Ole Ringdal Johnsen til Homofil bevegelse i Bergen i 1994. Foto: Heidi Rohde Rafto, Skeivt arkiv. Illustrasjon på papir, fra minnematerialet etter masseskytingen 25. juni 2022. Illustrasjon: @frida.tegner. Skeivt arkiv. Kariol, foto av Knud Knudsen, Billedsamlingen. «Ein rette sokke», Språksamlingene. Lafon, Sør-Sudan. Foto av Frode Storaas, Billedsamlingen. Utsnitt fra Norsk Ordboks grunnmanuskript, Språksamlingane. Foto: Andreas Kollstrøm. Marmorert bok, Manuskript- og librarsamlingen. Universitetsbiblioteket i Bergen.

Spesialhøst

Høstsemesteret er nå i gang, og Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket ønsker gamle og nye studenter velkommen!

Publisert

På denne siden kan du hver fredag fremover lese mer og se videoer om hva vi holder på med. Og det er mye forskjellig! Spesialsamlingene er mer enn en skattkiste, her jobbes det faglig med et bredt spekter av tema, hvor både studenter, fagmiljø og institusjoner utenfor UiB er involvert.

Men først en komprimert historikk - Bergens Museum ble opprettet i 1825, og holdt til nede i sentrum. Med nybygget på Høyden ble samlingene i 1865 flyttet på hesteryggen opp bakken til det som nå Universitetsmuseet - Naturhistorisk Museum. Den gang da het det fremdeles Bergens Museum, og museet hadde stor faglig aktivitet og underviste også studenter (som måtte dra til Oslo for å avlegge eksamen). Museet dannet grunnlaget for Universitetet i Bergen som formelt ble etablert først i 1946. Noen år senere fikk Universitetsbiblioteket et eget bygg, men selve bibliotekets samlinger ble påbegynt når museet ble opprettet i 1825, et 200-årsjubileum vi også markerer neste år.

Studentene blir fort kjent med sine egne fakultetsbibliotek og de flinke ansatte der. Ikke alle oppdager Universitetsbibliotekets Spesialsamlinger med det første, derfor skriver vi litt om samlingene her i På Høyden. Vi består av fire enheter: Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt Arkiv og Språksamlingene. Vil du komme i kontakt med oss, finner du kontaktinformasjon her.

Med knaggen «spesialglimt» kan man utforske det vi har skrevet om i På Høyden, blant annet om studenter som har hatt praksis hos oss, elendige selvhjelpstips, ordbokens intrikate grunnmanuskript, historien bak regnbueflagget, drømmen om Universitetsbiblioteket, og, den ennå-aktuelle gullfiskbollen. De eldste artiklene ligger på den gamle På Høyden-plattformen, og kan by på like varierte tema og historier.

Vi ser frem til å formidle flere ukentlige godbiter fra samlingene våre i løpet av studieåret!

 

 

 

Powered by Labrador CMS