SPESIALGLIMT

«Krøbben» som ble kalt Døden.
«Krøbben» som ble kalt Døden.

«Krøbberenningen» som øvrigheten ville forby.

De fleste ville kalt det en kjelke, men i Bergen heter det «krøbbe».

Publisert Sist oppdatert

FRA SPESIALSNOP TIL SPESIALGLIMT

Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen har i flere år bidratt med ulike historiske og dagsaktuelle artikler til Universitetets nyhetsavis «På Høyden» under tittelen «Spesialsnop». Samarbeidet med «På Høyden» fortsetter nå under tittelen «Spesialglimt». Hver fredag vil de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, presentere godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film. Godt glimt!

Husker du krøbbene? Du husker neppe tukthusstraffen. Den bergenske øvrigheten har nemlig kjempet mot disse kjelkene i over to hundre år. Og de truet med temmelig tøffe straffer. Her forteller universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge.

De fleste ville kalt det en kjelke, men i Bergen heter det «krøbbe». De er laget for å dra varer gjennom snøen, men kan også brukes til å renne ned gater og allmenninger. Siden 1700-tallet er det gjort flere forsøk på å forby «krøbberenningen» i Bergen. Her får du hele historien presntert av Spesialsamlingenes Bjørn-Arvid Bagge.