SPESIALGLIMT

Logoen til Skeivt Kulturår 2022.

Skeivt Kulturår 2022

Et nytt år står foran oss, og det er ikke et hvilket som helst år!

Publisert Sist oppdatert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

I Postens julereklame for julen som var, får julenissen hjelp av en vikar for å dele ut pakkene. Årsaken er at han gjerne vil tilbringe kvelden med mannen han er forelsket i – og som han bare har hatt tid til å treffe i helt korte glimt frem til nå. Reklamen avsluttes med et varmt kyss.

Det er ikke tilfeldig at Posten valgte en skeiv julenisse i sin reklamefilm akkurat nå. I år er det 50 år siden §213 i straffeloven, som kriminaliserte sex mellom menn, ble opphevet.

Jubileet skal markeres bredt over hele landet. Blant annet skal Polarmuseet i Tromsø løfte frem skeiv polarhistorie, Sjøfartsmuseet i Bergen setter fokus på skeive liv til sjøs, og Justismuseet i Tromsø skal se på avkriminaliseringen i et justishistorisk perspektiv. 50-års jubileet blir tema for alle Pride-festivalene landet over. På selve avkriminaliseringsdagen, 21. april, blir det storslått festprogram, strømmet fra Nasjonalbiblioteket. Her deltar kulturmininster Anette Trettebergstuen, sammen med aktivister fra den norske homobevegelsens første fase og unge normbrytere på kunst- og kulturfeltet. Nrk.no presenterte i går en oversikt over store kulturarrangenter som skal finne sted gjennom Skeivt kulturår: Markerer 50 år siden avkriminaliseringen med Skeivt kulturår – NRK Kultur og underholdning.

Skeivt kulturår ved UiB

Her ved UiB er det også mye som skal skje. Universitetsmuseet skal ha en utstilling om skeiv historie, som åpner 3. juni. Universitetsbiblioteket presenterer utstillingen «Decriminalizing History», hvor materiale fra alle de fire enhetene ved Spesialsamlingene vil løftes frem.

27. oktober arrangerer Skeivt arkiv konferanse i aulaen, hvor vi oppsummerer erfaringene fra kulturåret så langt, og ser fremover. For oss som jobber med skeiv historie på fulltid er det skeivt kulturår hele året, hvert år – og forhåpentligvis blir det gjennom 2022 sådd spirer slik at skeive perspektiver vil bli løftet frem i nasjonale og lokale organisasjoner og institusjoner også i årene som kommer.

Straffeloven

Heftet "§213 - Onde eller nødvendighet" samlet argumenter fra ulikt hold for avskaffelse av paragrafen. Den ble sendt til samtlige stortingsrepresentanter i 1970.

§213 i Straffeloven var utelukkende rettet mot menn. Men historien om kriminalisering av homoseksualitet strekker seg lenger tilbake enn dette, og tidligere var ikke lovteksten like spesifikk. Det kommer klart frem i en straffesak fra midten av 1800-tallet. Da ble Simonette Vold og to av hennes tjenestepiker stilt for retten for «omgjengelse mot naturen». Hvorvidt det faktisk var omgjengelse mot naturen som hadde funnet sted, ble tema for lange og innfløkte diskusjoner i retten. For hva er sex? Kan kvinner ha sex uten at det er en mann involvert? Vitneforklaringer etterlot ingen tvil om at det var svært intime handlinger som hadde funnet sted. Men retten la til grunn at penetrering måtte ha skjedd for at man kunne si at det var snakk om seksuell omgjengelse som var straffbar etter loven. Og hvordan skulle man kunne bevise dette? Hvorvidt Simonette eide en såkalt «løsfyr» ble et sentralt tema.

Man kan trekke på smilebåndet av dette i ettertid. Men for Simonette Vold var det alvor. Hun ble tilslutt dømt til tukthus i 1 år, ikke for seksuell omgjengelse, men for «lignende forhold som ikke var beskrevet i loven». Tjenestepikene, på sin side, ble dømt til 15 dagers fengsel på vann og brød.

Dette var siste gang seksuelle handlinger mellom kvinner ble behandlet i Høyesterett, og i 1889 ble loven endret til kun å gjelde bestialitet (sex med dyr) og sex mellom menn.

Tonje Louise Skjoldhammer har skrevet masteroppgave om denne saken. Hør henne fortelle i NRKs podcast: Da lesbisk sex havna i Høyesterett - Ekko – samfunnspodden - NRK Radio

Kampen mot diagnosene

Skeivt arkiv produserer i forbindelse med Skeivt kulturår en samling videoer om ulike temaer gjennom den skeive historien. Først ut er Bastian Danielsen, som forteller om arbeidet mot diagnoser på det skeive feltet gjennom årene.

Tanken om «seksuelle perversjoner» vokste frem sent på 1800-tallet.

Referanser:

Skjoldhammer, Tonje Louise. 2018. Forargerligt og Uteerligt Forhold. Rettsforfølgelse av sex mellom kvinner på midten av 1800-tallet i Norge. Masteroppgave, UiB.

Tilgjengelig i fulltekst her:

Forargeligt og Uteerligt Forhold. Rettsforfølgelse av sex mellom kvinner på midten av 1800-tallet i Norge - Universitetsbiblioteket i Bergen (exlibrisgroup.com)

Powered by Labrador CMS