SPESIALGLIMT

En av hovedscenene i Reisen til julestjernen er øyeblikket hvor Sonja får overrakt julestjernen. Her, seansen i oppsettingen av 1955. Ingebjørg Sem Stokke i rollen som Sonja. Fotograf: Knud Knudsen.

Reisen til julestjernen og Sonjas fire ansikter

Julaften skal mange av oss se Reisen til julestjernen på NRK. Filmen startet imidlertid som et svært så populært teaterstykke.

Publisert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Julaften skal mange av oss se Reisen til julestjernen på NRK. Filmen, med Hanne Krogh i hovedrollen, handler om den unge Sonja som jakter på julestjernen på vegne av kongen. Kongen mistet nemlig datteren sin, prinsesse Gulltopp, da hun ble lurt ut i skogen av den onde greven for å lete etter stjernen.

Men Gulltopp overlevde. Det viser seg nemlig at hun ble reddet av en gjøglertropp som ga henne navnet Sonja, og, da troppen besøker kongen, finner Sonja ut at hun må hjelpe til; spådommen sier nemlig at når julestjernen atter en gang skinner på himmelen, vil prinsessen komme tilbake. Etter mange strabaser får Sonja endelig tak i stjernen, og kongen tilbake sin datter. Filmen ble nyinnspilt i 2012 i regi av Nils Gaup.

Fra oppsettingen av Reisen til julestjernen i 1925. Tore Rønneberg, gift Segelcke, kneler ved kongens føtter. Fotograf: Norland.

Reisen til julestjernen som teater

Filmen Reisen til julestjernen startet imidlertid som teaterstykke. Det var skrevet av Sverre Brandt, som leverte det inn under pseudonym. Stykket ble satt opp for første gang i Oslo 2. juledag i 1924, og det ble en braksuksess som reddet Nationaltheatrets økonomi. Siden har stykket blitt et av de mest viste i teaterets historie.

Også bergenserne slo seg på bølgen. Allerede i 1925, nærmere bestemt den 15. desember, ble stykket oppført for første gang på Den Nationale Scene (DNS). Deretter ble det vist i 1931, 1937, 1947, 1955 og i 1960. Disse årene ble imidlertid premieren lagt til 2. juledag, som i Oslo. Også i Bergen ble stykket populært for både store og små.

Bilder av Tore Rønneberg som Sonja sirkulerte også som postkort. Her kort gitt ut i forbindelse med oppsettingen i 1925. Fotograf: Norland.

Først ut – Tore Løkkeberg

Totalt fire kvinner spilte Sonja i Reisen til julestjernen. Først ut var Tore Løkkeberg (1901-1979). Tore ble født i Fredrikstad, og debuterte i 1921 på turne med Det norske teatret. I 1924 kom hun Bergen, og ble året etter tildelt rollen som Sonja i Reisen til julestjernen.

Norma Balean som Sonja i 1947. Norma spilte Sonja i hele tre oppsettinger på DNS. Fotograf: Knud Knudsen.

DNS reklamerte heftig for stykket i bergensavisene. En annonse i Morgenavisen lørdag 19. desember hevdet blant annet at «Dette vakre eventyr skaper begeistring baade hos voksne og barn».

Tore forlot imidlertid byen ganske så hurtig. Alt i 1928 ble hun engasjert ved Nationaltheatret, hvor hun virket med kun et lite avbrudd frem til 1972. Senere skapte også Tore sitt eget Teater individuell, og var på turne i USA. Flere av oss kjenner henne dessuten fra filmer som Den store barnedåpen, 1931, og Syndere i sommersol fra 1934.

Bergensstjernen Norma som Sonja

DNS ga seg altså ikke med 1925-oppsettingen, og det ble Norma Balean (1907-1989) som fikk rollen som Sonja da stykket ble satt opp i årene 1931, 1937 og 1947. Norma var født i London, men flyttet til Bergen med moren da foreldrene ble skilt i 1912.

Det var helt tilfeldig at Norma debuterte som skuespiller. Norma var imidlertid kommet for å bli på den bergenske teaterscenen, og spilte i de kommende årene i flere hundre stykker – i alt fra lystspill og komedier til oppsettelser som Hamlet, Peer Gynt, Carmen og La traviata. Ikke uten grunn mottok hun derfor Bergen Bys Stipend i 1967, og i 1998 ble plassen på hjørnet av Teatergaten/Sydneskleiven oppkalt etter henne.

Også i rollen som Sonja briljerte Norma. Selv i 1947, da Norma spilte den unge Sonja i en alder av førti år (!), kommenterte Bergens Arbeiderblad i sin omtale den 27. desember at ingen var flinkere til å «vinne» barna enn nettopp Norma.

Ingebjørg Sem som Sonja i 1955. Ingebjørg var gift med Tor Stokke, og er også moren til Linn Stokke. Fotograf: Knud Knudsen.

Sonja i 1955 – Ingebjørg Sem Stokke

I 1955 var det Ingebjørg Sem, gift Stokke (1931-2009), sin tur til å spille Sonja. Ingebjørg ble født i New York, men flyttet kun 10 måneder gammel til Oslo. Hun debuterte på Trøndelag Teater i 1951, og ble ansatt ved DNS i 1955.

Ingebjørg fikk gode kritikker som Sonja. Blant annet skrev Bergens Arbeiderblad torsdag 29. desember at stykket tiltrakk seg både unge og gamle, og at stykket slo riktig godt an. Dog hadde barna blitt redde da de så heksen på scenen, noe som hadde blitt ordnet ved å tilføre mer lys.

Som Tore ble heller ikke Ingebjørg lenge i Bergen. I stedet tok hun jobber ved blant annet Edderkoppen, Nationaltheatret og Det Norske Teatret, hvor hun spilte i et utall roller. Ingebjørg produserte også barne-TV og oppsettinger i Radioteatret, samt underviste ved Statens Teaterskole.

Sist ut - Sissel Sellæg

Sissel Sellæg (1928-2014) var opprinnelig kostymetegner ved Studioteatret. På grunn av sykdomsforfall fikk Sissel imidlertid tildelt en mindre rolle i 1950, og hun forlot aldri scenen. Også Sissel spilte i en rekke stykker ved flere teatre, deriblant Oslo Nye Teater og Folketeatret. Senere opptrådte hun også på TV.

I Bergen var Sissel i årene 1959-1964, hvor hun blant annet ble tildelt rollen som Sonja. Også Sissel mottok gode kritikker. Bergens Arbeiderblad, som anmeldte stykket tirsdag den 27. desember i 1960, skrev at nemlig at «Sissel Sellæg har gjort sin Sonja svært enkel, og vinner på det. Rent ytre sett er rollen som skrevet for henne, og hun greier også å fylle den med et betagende ekte barnlig alvor. Kort sagt: En meget fin prestasjon».

Sissel Sellæg som Sonja sittende sammen med kongen i oppsettingen av 1960. Sissel ble gift med Per Theodor Haugen, og er blant annet mor til Kim Haugen. Fotograf: Knud Knudsen.

Etterspill

Reisen til julestjernen oppføres fortsatt ved norske og bergenske teatre. Blant annet så har Fyllingsdalen Teater satt opp stykket. Historien om Sonja er dessuten utgitt, deriblant som bildebok.

Kilder:

https://nbl.snl.no/Tore_Segelcke

https://nbl.snl.no/Norma_Balean

https://nbl.snl.no/Ingebj%C3%B8rg_Sem_-_1

https://snl.no/Sissel_Sell%C3%A6g

TEATERARKIVET

Teaterarkivets samlinger inneholder bl.a. teaterprogram, plakater, korrespondanse, noter, manuskripter, bilder, scenografi- og kostymeskisser. For mer informasjon, klikk HER.

Powered by Labrador CMS