SPESIALGLIMT

Utsnitt av Hans Daniel Johan Wallengrens “Skandinaviens dagfjärilar", med Åstrands notater til venstre.

“Den har nok fuglens lyster, men ei dens dun og fjær.”

De fleste av dem som planlegger en sommerferie, tar denne i Norge, et godt valg, for her er det grønt, frodig og mye å oppdage. Uavhengig av hvor man befinner seg, vil man (forhåpentligvis bare) utendørs støte på insekter - krypende, dansende og flygende insekter.

Publisert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Kanskje ikke uten grunn er det lettvint å kategorisere insekter i kategoriene “ekle” eller “vakre”, og, “fortjener å leve” eller “må dø”. Men når hodet ikke står inni en myggsverm, eller buksa overstrømmes av maur, verdsetter vi insektenes uerstattelige posisjon i jordens økosystem. Spesialsamlingene og Spesialglimt har også planlagt sommerferie, men først må vi ta et liten sløyfe innom insektene i bokhyllene, det vil si de omtalte insektene i bokhyllene.

Mellom slitte omslag står gamle verk som absolutt ikke er foreldete. Det er forskning og arbeid som dagens forskere står på skuldrene til. Her står blant annet bøker av Carl von Linné (1707-1778), professor ved Universitetet i Uppsala, som la grunnlaget for klassifikasjonssystemet vi bruker i dag for å beskrive naturen.

Å vandre hyllelangs blant den eldste boksamlingen gir oss også et bilde av vår egen institusjon, og hvordan fokus har endret seg gjennom årene. Blant annet finner vi, nesten barmhjertighetsløst katalogisert som en sedvanlig bok, et mindre kjent verk skrevet av Hans Daniel Johan Wallengren (1823-1894): “Skandinaviens dagfjärilar” utgitt i 1853. Parallelt bar boken den latinske tittelen “Lepidoptera Scandinaviae Rhopalocera”. Wallengren drev omfattende kartlegging og forskning, og har for øvrig også mange sommerfugler oppkalt etter seg.

Åstrand håndskrevneregister bakerst i boken “Skandinaviens dagfjärilar" skrevet av Hans Daniel Johan Wallengrens.

Åpner man boken blir det raskt tydelig at dette ikke er et ordinært eksemplar. Den er interfoliert, det vil si at den er bundet inn med blanke ark på annenhver side for å lage rom for notater, også brukt til revisjonsutkast. Men det som står skrevet på disse sidene er ikke simpelten notater fra teksten, men vitner om at dette var et bruksseksemplar, et levende bokeksemplar hvor eieren har registert egne observasjoner av sommerfugler på sine to hjemsted, Gøteborg og Bergen. Til sist i boken har han ført opp et håndskrevet register over sommerfuglene i boken, med egne tellinger, og på den bakre permen står et eget “tittelblad” som forklarer innholdet, signert J.J. Åstrand (1819-1900). Han har også satt sitt navnetrekk med sin usedvanlig vakre håndskrift på det “ekte” tittelbladet i boken. Han var bestyrer på Observatoriet på Nordnes, og det var også hans akvariebok vi nevnte i et annet Spesialglimt.

Til lykke for oss har han inkludert et tosidig brev fra Wallengren som kan brettes ut, det er forsiktig limt inn langs brevets ene langside. Brevet er datert mars 1854, året etter boken om sommerfuglene kom ut, og året før Åstrand flyttet til Bergen.

Det innlimte brevet fra Wallengren til Åstrand.

Landsmannen Wallengren skriver med vennskapelige ord til Åstrand, og uttrykker glede over at Åstrands lidenskap for Lepidopteralogien er vekket. Wallengren skriver at han ser frem til å motta observasjoner gjort av Åstrand. Han gir ham også tips til videre lesning, og opplyser om at noen av disse bøkene kan kjøpes på antikvariat.

Åstrands observasjoner var gjort med begeistring, og ikke bare for egen forlystelse. Ti år senere, i 1863 gav Wallengren ut et nytt gjennomarbeidet verk som hovedsakelig behandlet møll, svermere mm, kalt “Skandinaviens Heterocer-fjärilar”. I denne boken ser vi at Åstrands observasjon av svermere i Gøteborg blir referert i boken, dermed kan vi trygt si at brevskrivningen mellom Åstrand og Wallengren må ha fortsatt.

Tittelen på denne sommerhilsenen er hentet fra Henrik Wergelands dikt Sommerfuglen, som mange er blitt kjent med i barndommen. Da passer det å avslutte med en svensk klassiker, Sven-Bertil Taubes Änglamärk som er en hyllest til den vakre naturen. Skjenk insektene en ekstra tanke og innsats i sommer.

En riktig god og fredelig sommer ønskes dere alle fra Spesialsamlingene!

Powered by Labrador CMS