SPESIALGLIMT

Fotografi for en bedre verden

En norsk fotograf hadde en sentral rolle i FNs informasjonsarbeid i etterkrigstiden. Her får du noen smakebiter fra hans reiser i midtøsten 1956-59.

Publisert

FRA SPESIALSNOP TIL SPESIALGLIMT

Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen har i flere år bidratt med ulike historiske og dagsaktuelle artikler til Universitetets nyhetsavis «På Høyden» under tittelen «Spesialsnop». Samarbeidet med «På Høyden» fortsetter nå under tittelen «Spesialglimt». Hver fredag vil de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, presentere godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film. Godt glimt!

Fotografi var et slags hemmelig våpen for en fredelig verden, og ble tilskrevet nærmest magiske egenskaper i etterkrigstiden. Man hadde stor tro på at fotografi kommuniserte bedre enn ord, og talte direkte til alle verdens mennesker uten språklige begrensinger – at det var et universelt språk. Denne tradisjonen stod sterkt hos FN, som brukte bilder som en form for god propaganda, med mandat til å overbevise verdens befolkning, «We, the people».

En av de ukjente norske aktørene i FN var fotografen Jørgen Grinde, som jobbet ved fotoavdelingen på hovedkvarteret i New York mellom 1946 og 1973. Han var opprinnelig fra Bergen, og var utdannet fra Wernøe & Gulbrandsen. Før sin tid i FN var han fotograf og fototekniker ved Statens Informasjonskontor i London under 2. Verdenskrig. Grinde var overbevist om at offentlig informasjon var en grunnstein i arbeidet for en bedre verden. Billedsamlingen har nylig ordnet og tilgjengeliggjort hans fotografiske arkiv, som har vært urørt siden 1973.

Grinde jobbet i løpet av sine 27 år i FN i all hovedsak i New York. Han begynte som sjef for mørkerommet, og hadde en stigende karriere, der han til slutt ble avdelingsleder for fotoavdelingen, med lite tid til egen fotografering. Men ved to anledninger ble han sendt til Midtøsten for å dokumentere FNs arbeid i regionen: i november 1956-mai 1957 og igjen våren 1959. Slik fotografisk dokumentasjon var veldig viktig for FN, da det viste både fredsbevarende og humanitært arbeid i praksis, i tillegg til at FNs flagg ble plassert i bevisstheten til offentligheten. FN trengte å vise til handlekraft og suksess for å spre et godt rykte i verdens befolkning. Grindes bilder blir brukt den dag i dag i bøker og andre publikasjoner om temaet.

Dette er 14 utvalgte bilder av totalt 10 000 som Grinde tok i Midtøsten mellom 1956 og 1959.

Se resten av bildene på marcus.uib.no.

BILDER FRA FIRE FN-OPERASJONER

UNEF - United Nations Emergency Force ble opprettet etter Suezkrisen i Egypt i 1956 for å finne en fredelig løsning etter krigshandlingene mellom Egypt og trekløveret England, Frankrike og Israel. Totalt 10 nasjoner deltok i UNEF-styrkene: Norge, Sverige, Danmark, Finland, Jugoslavia, Brasil, Indonesia, India, Kanada og Colombia.

UNRWA - United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, som ble opprettet i 1949 og pågår fremdeles. Det arbeides bl.a. med å gi flyktningene husly, mat, utdanning og helsetjenester. UNRWA opererer på Gazastripen og Vestbredden, i tillegg til Syria, Jordan og Libanon.

UNHCR - Office of the United Nations High Commissioner for Refugees er FNs høykommisjonær for flyktninger, og har som formal å beskytte flyktninger over hele verden. UNHCR ble etablert i 1950 og fikk Nobels fredspris i 1954 og 1981. Organisasjonen ledes av høykommisjonæren.

UNSCO - United Nations Suez Canal Clearance Operations hadde som formål å gjenoppbygge Suezkanalen etter Suezkrisen i 1956. Må ikke forveksles med dagens UNSCO (United Nations Special Coordinator for the Middle East Peace Process) som ble etablert i 1994.

Powered by Labrador CMS