SPESIALGLIMT

Fra utstillingen i Bibliotek for humaniora, Universitetsbiblioteket i Bergen.

40 år på scenen – BIT Teatergarasjen

For 40 år siden skapte studenter i teatervitenskap ved Universitetet i Bergen noe helt nytt i teaterverdenen, nemlig Bergen Internasjonale Teaterfestival (BIT). Gjennom åpningen av utstillingen «BIT Teatergarasjen i 40 år» på Universitetsbiblioteket, har det svært så fullvoksne «barnet» endelig kommet hjem.

Publisert

BIT Teatergarasjen

Deler av BIT Teatergarasjens arkiv er nylig overført til Universitetsbibliotekets samlinger, hvor det blir bevart, digitalisert og gjort tilgjengelig for forskere og studenter.

I anledning overføringen av arkivet og BIT Teatergarasjens 40-årsjubileum i 2024, viser Universitetsbiblioteket i høst en utstilling basert på arkivmateriale, i Bibliotek for humaniora.

 «Vi dreper ikke Hamlet»

Reportasje rundt åpningen av Teatertreff ’84. Med Norma Balean på fremsiden. Bergen Arbeiderblad 29. august i 1984.

De kløktige teaterstudentene som i 1983/84 la hodene sine sammen, tenkte stort. For var det mulig å sette opp en helt ny form for teaterfestival? Som tenkt, så gjort. Høsten 1984 startet Bergen Internasjonale Teaterfestival (BIT) opp festivalen Teatertreff ’84. Denne gikk over dagene 29. august til 9. september, og ble åpnet av ingen ringere enn teaterdivaen Norma Balean. I paraden var det innspill både av gjøgling, dans og akrobatikk, og på Torgallmenningen ble det satt opp pantomime, discodans og stepping.

Over alt i byen ble scener brukt til fremføring, og over tjue teaterstykker ble satt opp. Også på Den Nationale Scene ble det satt opp forestillinger, både på hovedscenen og Lille Scene. Men alt gikk ikke like «smertefritt» for seg. Under «Hamlet» ble for eksempel en av aktørene skåret i ryggen med kniv helt «på ekte». Et stort oppslag om at Hamlet ikke ble drept kom på trykk i Bergens Tidende torsdag 6. september, og skjæringen ble stemplet som uakseptabel.

«Barnet» blir voksent

BIT fortsatte å vokse. Flere teaterfestivaler kom til, og i 1990 gikk festivalen over til å bli et helårsdrevet teater. Høsten 1991 flyttet dette inn i Teatergarasjen i Nøstegaten, hvor teateret holdt til frem til 2008. Navnet BIT Teatergarasjen kommer også herfra. Senere har BIT holdt til flere steder, deriblant på Studio USF (Georgernes Verft 12) og Studio Bergen i Nøstegaten 119.

BITs hovedgeskjeft har alltid vært mangfold. BIT både co-produserer og presenterer norsk og internasjonal scenekunst på egen scene. Spesielt det internasjonale samarbeidet har vært svært viktig – og mangfoldig. For BIT har alltid lagt vekt på det innovative i form av nye trender innenfor dans, teater og performance. BIT samarbeider da også på fast basis med flere andre teatre, scener og festivaler i ulike europeiske land.

Frå den kjente oppsettingen «Rosas», 2005.

Produksjoner og nye horisonter

BIT Teatergarasjen har underholdt bergenserne i flere tiår nå. Mange av oss har gjerne besøkt BITs biennaler Meteor og Oktoberdans – begge svært viktige og anerkjente festivaler både innen- og utenlands. En ny Oktoberdans settes opp denne høsten, mens den internasjonale teaterfestivalen Meteor gikk av stabelen i fjor. Denne hadde som tema «Feminist futures».

I 2018 ble det dessuten landet at BIT skal få flytte inn i et etter hvert renovert Sentralbadet. Valget er betimelig, da bygget ligger i Bergens svært så historiske teaterstrøk Engen. BIT skal etter planen samlokaliseres med Carte Blanche, Norges nasjonale kompani for samtidsdans, og andre aktører fra scenekunstmiljøet. Planlagt ferdigstillelse er 2. kvartal i 2026.

Hjem igjen

Reklameposter for Meteor i 2003.

Det som en gang ble skapt av studenter i Teatervitenskap ved UiB, har nå på mange måter kommet hjem. Deler av BITs arkiver har nemlig blitt avlevert til Universitetsbibliotekets Spesialsamlinger. Noe av dette har også blitt digitalisert, og finnes tilgjengelig i nettportalen Marcus. For tiden arbeider to stipendiater i teatervitenskap med prosjekter knyttet til BITs historie.

For å feire 40 år i utfordringens tegn, setter BIT Teatergarasjen denne høsten også opp en egen utstilling i Bibliotek for humaniora. Denne åpnet den 22. august, og vil stå ut høstsemesteret. Utstillingen viser deler av BITs 40-årige historie gjennom blant annet plakater, programmer, video og fotografi.

Den 9. september denne høsten vil universitetsbiblioteket også være arena for Prøverommet, hvor nytt kunstnerisk materiale blir utprøvd foran publikum. Det vil også settes opp flere BIT-forestillinger i utstillingen i løpet av høsten, og et eget frokostseminar vil finne sted den 29. august i Babelstuen, kl. 9. 30. Velkommen!

Programmet for Oktoberdans i 2006.

Kilder:

Bergens Tidende torsdag 6. september 1984.

BA onsdag 29. august i 1984

https://no.wikipedia.org/wiki/BIT_Teatergarasjen

Hjem | BIT Teatergarasjen (bit-teatergarasjen.no)

Prøverommet | BIT Teatergarasjen (bit-teatergarasjen.no)

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS