SPESIALGLIMT

Akvariet

Brisling og mikrofilm - Pressefotografi fra Bergen

Billedsamlingen er i ferd med å digitalisere samlingen etter avisfotografen Finn Tollefsen (1929-1998). Her dukker det opp mange godbiter fra det som i arkivverdenen kan betraktes som «nyere tid», perioden fra 1970.

Publisert

Finn Tollefsen var pressefotograf i avisen Dagen i nesten hele sitt yrkesaktive liv. Hans fotografiske samling består stort sett av bilder fra Vestlandet fra 1957-1990. Den inneholder rundt 75.000 negativer, som Tollefsen selv har delt inn i kategorier som «Bergen», «Kirke», «Barn», «Tettsteder», «Yrke», «Fabrikker» og «Dagen».

Bildene gir visuelle smakebiter fra en tidsepoke, og kan hjelpe med å freshe opp hukommelsen til oss som har opplevd tiden fra 1970-tallet. Stilen er pressefoto, dvs. bilder til små og store avisreportasjer til den bergensbaserte avisen Dagen. Bildene er svarthvitt, tatt med et for den tiden kjapt 35 mm kamera med et omfang av rundt 10 - 50 bilder per avissak.

Her presenterer vi et lite utdrag som viser så forskjellig innhold som industri, spesialskoler, fotballkamp, demonstrasjon mot atomvåpen, bompengeringen i Bergen – listen er nesten like mangfoldig som den er lang. Bildene er tydelige tegn for sin tidsperiode og samtidig inneholder de god dokumentasjon av nyere historie. Se billedkarusell med bildene her:

Landås menighets eldresenter.
Bilkø Helleveien.
Nei til atomvåpen.
Ulriksbaneulykken.
Spesialundervisning.
Eikelund skole rives.
Lysmesse Korskirken.
Statsarkivet i Bergen.
Bergen fengsel.
Bystyresalen.
Bergen Kjøtt.
Bergen Bank dataterminal.
Skipsverft.
Industri.
Paraplymaker.
Keramiker.
Frikirken.

Hvert av disse temaene ble opprinnelig fotografert til reportasjer i aviser, som man i dag kan finne i avisarkivet til Nasjonalbiblioteket, samt Manuskript- og Librarsamlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Jeg har funnet igjen mange av sakene som Tollefsen tok bilder til. I avisene ligger det potensielt god informasjon til hvert av bildene, noe som gir denne samlingen et stort fortrinn.

Eksempelvis kan en i saken «Flittige fingrer i Mastrevik» fra Dagen 23. januar 1974 lese om produksjon av hermetisk brisling, med et betegnende hjertesukk avslutningsvis: «For det kan da ikke være meningen at det bare er storindustrien og nordsjøoljen som skal overleve her i landet?»

Mastrevik

Et annet eksempel er en helsides reportasje fra opprettelsen av bompengeringen i Bergen som stod på trykk i Dagen 21. november 1985 med tittelen «Ingen bilister slipper unna bompengeringen». Her er det bl.a. tips om hvordan man kan lure seg unna betaling, samt prisen for bøter, i tillegg til et positivt vinklet avsnitt om fordeler med bompengeringen, som kan føre til: «avvikling av bilkøene, reduksjon av antall trafikkulykker, … flere og bedre fortau, miljømessige tiltak i sentrum». En setning som kan være innbydende til etterpåklokskapen i flere av oss.

Bompengeringen

En annen fordel med denne samlingen er at vi har alle bildene Tollefsen tok på et oppdrag. Vanligvis ble mellom 1 og 5 bilder utvalgt til trykk i avisen, mens de øvrige bildene dermed inneholder upublisert tilleggsinformasjon. Det er interessant å bla i slikt materiale, da det gir en utvidet sniktitt bak fasadene i disse reportasjene. Her kan vi oppdage noe som har gått forbi avisredaksjonen eller som ikke ble tillagt verdi. De gir i det minste et visuelt supplement til de publiserte bildene, noe som bidrar til flere muligheter for forskeren, historikeren og kanskje kunstneren som en gang vil grave i dette materialet.

Det er forresten også gøy og interessant å bla i eldre aviser, og man ser gjerne saker som om de skulle ha stått i avisen i dag, som Midtøstenkonflikten eller at Brann ikke vinner serien, mens andre saker tydeligvis er fra en fremmed tidsalder.

Noen stikkprøver av Finn Tollefsens samling er allerede tilgjengelig på marcus.uib.no, mens digitaliseringen av flere bilder pågår for fullt med hjelp av Nasjonalbibliotekets senter for kulturarvdigitalisering.

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS