SPESIALGLIMT
Studenthjemmet som ble hotell
Alrek blir til
I 1946 vedtok Stortinget å opprette et universitet i Bergen. Behovet for nye studentboliger kom fort på banen. Rundt 1950 ble initiativet derfor tatt til å opprette en ny studentbolig i Bergen – Alrek. For å bøte på hjemmets økonomi, tjente Alrek som turisthotell for de som i sommermånedene ville besøke Bergen.
Trøblete økonomi skaper hotell
Planen for studenthjemmet på Årstadvollen var å «skaffe gode boligforhold og gunstige arbeidsvilkår for evnerik og fremadstrebende ungdom». Det skulle likevel vise seg vanskelig å få stablet en bærekraftig økonomi på beina. En landsinnsamling ga forholdsvis lite penger i kassen. Flere måtte derfor mobilisere. Blant annet ble studenter som reiste hjem i juleferien bedt om å oppfordre til pengeinnsamling i hjemtraktene sine.
Det ble regnet ut at det ferdige bygget, med inventar, ville koste rundt fem millioner kroner. Av disse dekket de innsamlede midlene litt under halvparten, mens et lån fra Den Norske Stats Husbank ga et langt større tilskudd til den slunkne kassen. Det nye hjemmet fikk navnet Alrek – Studenthjemmet i Bergen, senere kalt Alrek studenthjem. Det var nettopp for å bøte på økonomien at det ble bestemt at Alrek i sommermånedene skulle tjene som hotell.
Bygget står klart
Alrek ble stort. Ifølge de opprinnelige planene skulle hjemmet ha en gulvflate på 7,625m2 og inneholde 246 enkeltrom. Rent administrativt ble Studenthjemmet lagt under Studentsamskipnaden i Bergen (i dag, Sammen).
Arbeidet på byggeplassen tok til 9. juni i 1955. Hjemmet skulle etter planen være innflytningsklart for nye studenter til vårsemesteret 1958. Forsinkelser gjorde at det første byggetrinnet ikke sto ferdig før i mars 1958, og dermed kunne ikke studentene flytte inn før til høsten. Det påfølgende året startet også hotelldriften opp (15. juni-27. august).
Hotellrommene
Alrek var ren luksus for datidens studenter. En av årsakene til dette var nettopp den at bygget skulle fungere som hotell i sommermånedene. Rommene var på hele 12 m2, og fordi de skulle leies ut til turister, var hvert rom utstyrt med vask med både kaldt og varmt vann. Dessuten var rommene møblert med blant annet sovesofa, skrivebord, bokhylle, papirkurv – og askebeger. For hvert sjette til åttende rom var der også toalett, dusj og telefon. Sovesofaene var dessuten av samme typen som de på Orion Hotel.
Når det gjaldt studentene, så ble leien i første omgang satt til kr. 85 per måned. Denne dekket lys, varme, sengetøy og telefon (grunnavgift), samt bruk av kjøkken, dusj og fellesrom.
Hotellgjestene måtte naturlig nok ut med langt mer penger. For et enkeltrom med frokost, lå prisen på kr. 21 per natt. For dobbeltrom lå prisen på kr. 51. Et par av rommene var dessuten utstyrt med balkong, noe som kostet enda litt mer. Å bestille frokost utenom, kostet to kroner.
Turisttilbud
Det ble reklamert for Alrek hotell bredt over. «Another New Big Hotel in Bergen», lød overskriften på noe av reklamen. Her ble det gjort et poeng av at hotellet lå vakkert til på Årstadvollen, og at reisen opp fra jernbanen kun tok fem minutter med trolleybuss. For kr. 3 var det også mulig å få transportert bagasjen sin opp fra jernbanen. Hotellet reklamerte dessuten med gode parkeringsmuligheter utenfor bygget.
Alrek var også utstyrt med en badstue til felles benyttelse samt et vaskeri hvor hotellgjestene kunne få vasket klærne sine. Alrek var dessuten utstyrt med en stor kantine hvor studentene i semesteret kunne spise frokost. I sommermånedene var det imidlertid her hotellgjestene kunne innta frokost, lunsj og middag. Frokosten, servert mellom kl. 7-10 var såkalt «Continental», og på middagsmenyen sto blant annet fiskepudding med kapersaus. Denne kostet kr. 3,75.
Avsluttende ord
Alrek drives fortsatt i dag under navnet Alrek studentboliger. På 1990-tallet ble hjemmet oppgradert med nye bad og kjøkken. Fasade og vinduer ble også utbedret. Hotell er bygget imidlertid ikke lenger.