SPESIALGLIMT
Den dramatiske julen 1924
I arkivet skal det mer enn hundre år til for at alt skal være glemt. Og det er alltid like spennende å se tilbake. Hva skjedde for eksempel ved Den Nationale Scene julen for hundre år siden?
En trist høst
Høstsesongen 1924 var preget av teatersjefens uventede dødsfall. Den 22. oktober 1924, mottok DNS nemlig et sorgens telegram fra Kristiania om at teatersjef Ludvig Bergh hadde gått bort. Bergh hadde vært en trygg og stabil leder for teateret i over 15 år, og hans død markerte slutten på en betydningsfull æra. Nå overtok Christian Sandal som teatersjef, og uten dramatikk. Det vil si – dramatikken fortsatte uten større avbrudd eller forsinkelser.
Nye oppsettinger
Allerede 18. november var det klart for en ny premiere. «Spele um Else Linborg» av Olav Hoprekstad, ble ansett som et gjennombrudd for nynorsk dramatikk ved Den Nationale Scene. Stykket ble spilt tolv ganger, og det fikk gode kritikker. Særlig nynorskforkjemperne var begeistret. En barriere var brutt, knappe 99 år før Jon Fosse skulle motta Nobelprisen i litteratur.
Og enda flere festligheter fant sted da desember opprant. Den 3. desember 1924 ble 240-årsjubileet for den kjente dramatikerens Ludvig Holbergs fødselsdag markert med en reprise av «Den stundesløse», et stykke som ofte blir brukt når Holberg skal hedres.
Jul med Kongens hjerte
Julens høydepunkt var imidlertid eventyrkomedien «Kongens hjerte» av Barbra Ring, en av samtidens store barnebokforfattere. Stykket hadde hatt urpremiere ved Nationalteatret i 1910, og suksessen ble gjentatt samme sted også i 1920.
I 1924 var det altså Den Nationale Scenes tur til å overbevise. Etter premieren var avisene enig om at «Kongens hjerte» var en stor suksess, og da spesielt som juleforestilling for barn: Stykket var fengslende, og vakker musikk og en imponerende scenografi skapte en magisk atmosfære.
Historien om Lersol, som reiser gjennom trollskogen for å finne kongens hjerte, ble da også oppfattet som både rørende og spennende. Barna var trollbundet av eventyret og de fargerike karakterene, mens de voksne kunne sette pris på de dypere tematikkene i stykket. Alt i alt var «Kongens hjerte» en hjertevarmende og underholdende opplevelse som gledet publikum i alle aldre. «Kongens hjerte» ble senere satt opp ved DNS både i 1948 og 1975.
Et nytt jubileum
Kongens hjerte banket hele romjulen, og over nyttår var det duket for nok et jubileum. Den 2. januar var det nemlig 75 år siden åpningen av Det norske Theater. Jubileet ble feiret med oppsettingen av Bjørnstjerne Bjørnsons «Leonarda».
Gjennom årene har Den Nationale Scene brakt både glede og refleksjon til et bredt publikum, ikke minst i den magiske advents- og juletiden. Hvilke stykker skal du feire julen med i år?