SPESIALGLIMT

Skeivt arkiv ved Tone Hellesund intervjuet Inge Ås i 2015. I dette utdraget forteller hun blant annet om aksjonen mot homsene på Venstres hus.

"Til kamp for en feministisk verdensorden"

Om 1970-tallets radikalfeminister.

Publisert Sist oppdatert

Unge kvinner etablerte i 1975 «Lesbisk bevegelse», en svært aktiv gruppe av radikalfeministiske lesbiske. De følte det ikke var rom for feministisk politikk i den tradisjonelle homobevegelsen. De fant heller ikke plass for lesbisk politikk i kvinnebevegelsen.

Bilmekking

De etablerte Kvinnehuset i Rådhusgata i Oslo, et møtested for samhold og aktivitet, der det også var adgang forbudt for menn. Tidsskriftet Lavendelexpressen og teatergruppen Livets mangfold hadde sine utspring i miljøet rundt Lesbisk Bevegelse og Kvinnehuset. En kvinnegruppe for bilmekking og mye mer oppsto i dette miljøet. Det ble også etablert et eget trykkeri for å skaffe seg ytringsmulighet, ikke bare ytringsfrihet.

Rådhusgata 2 i 1967. Kvinnehuset etablerte seg i andre etasje i 1975.

Aksjon mot menn i drag

70-tallet var en tid preget av stor sosial og politisk endring. Den gamle homobevegelsen kolliderte kraftig med de unge kvinnene som begynte å gjøre seg gjeldende.

Inge Ås forteller i denne videoen om aksjonen mot de homofile mennenes årlige misse-kåring. Organisasjonen Dnf-48 (forløperen til dagens Fri) arrangerte jevnlig sammenkomster for sine medlemmer i selskapslokalene i Venstres hus. Der var det faktisk ikke lov å kle seg kjønnsoverskridende. Man ville ikke ha menn kledt som noe annet enn menn. Men det var ett unntak: Den årlige misse-kåringen. Da fikk menn lov til å opptre i drag og konkurrere om å være den vakreste.

Da de radikale lesbene saboterte dragshowet (det må ha vært i 1973) skal det ha utløst både raseri og gråt. (Se video, 5:05)

Aksjoner

Teatergruppa Livets mangfold ble startet etter at Catrine Telle i 1977 hang opp en lapp på Kvinnehuset der hun etterlyste andre teaterinteresserte.

Miljøet i Kvinnehuset var svært aktivt.

Inge Ås forteller også om okkupasjon av Dagbladredaksjonen i protest mot kvinnesynet som kom til uttrykk i annonsesidenes sex-annonser. Resultatet ble et bilde av en naken mann trykket midt på avissiden neste dag som en motvekt mot alle kvinnene i annonsene.

Dette var før nøkkelkort og vakthold ved inngangsdører. Aschehoug-direktøren måtte også tåle å få sitt kontor okkupert av de radikale feministene som toget inn med sine krav. De krevde flere utgivelser av feministisk litteratur.

Jobb på «Dagsen»

Kvinnehuset var et kulturelt sentrum. Det ble arrangert en rekke arrangementer som foredrag, workshops, kunstutstillinger og teaterforestillinger, alle med mål om å øke bevisstheten om kvinners situasjon og rettigheter.

Livet til mange av de mest sentrale aktivistene handlet om å jobbe på Kvinnehuset, men med korte avbrekk for å tjene penger. Det var mulig å få korttids arbeid på et arbeidskontor som ble kalt «Dagsen». Der kunne man få jobb på sjokoladefabrikken Freia eller vaskejobb et sted i byen i noen dager.

Livsminnesamlingen

Fortellingen er et utdrag fra en video i Skeivt arkivs Livsminnesamling. I den samme samlingen har vi også fortellinger fra «den andre siden», om hvor viktig misse-kåringen var for flere menn som endelig kunne kle seg opp i sine fineste kreasjoner. Slik er Livsminnesamlingen blitt en verdifull del av Skeivt arkiv. Over to hundre fortellinger fra de siste 70 årene, som beskriver hendelser og konflikter fra over to hundre ståsteder og synsvinkler.

Kvinnekafé på Kvinnehuset

Sommeren 2017 gjenskapte Kjersti Fjelstad og Inge Ås atmosfæren fra kvinnekaféen på Kvinnehuset på 70-80-tallet. Det var mimring, foredrag og fremføring av gamle, rare lesbesanger. Kvinnekafeen ble arrangert som en del av utstillingen «Gay clubbing, skeivt uteliv 1950 – 2017» på Kulturhistorisk museum, under Oslo Pride 2017.

Om du er interessert i å høre mer om Kvinnehuset, kan du jo kose deg med denne mimrekvelden fra 2017.

Kvinnekafe med Kjersti Fjelstad og Inge Ås, del 1. (56 min)

Kvinnekafe med Kjersti Fjelstad og Inge Ås, del 2. (50 min)

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

Powered by Labrador CMS