SPESIALGLIMT

Se videoen med fortellingen ved universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge med utgangspunkt i en brevsamling fra Manuskript- og librasamlingen.

Nasjonaldagen i 1901 var en stor fest for Ole Bull og Bergen!

Da Ole Bulls statue ble "avslørt", én nektet å delta i fest!

Publisert

SPESIALGLIMT

Hver fredag presenterer de forskjellige delene av Spesialsamlingene, nemlig Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Skeivt arkiv og Språksamlingene, godbiter fra samlingenes spennende og varierte materiale i form av tekst, bilder og film.

17. mai 1901 var ikke som en vanlig nasjonaldag i Bergen. Ole Bull-statuen ble «avslørt», som man sa.

17. mai-festen varte til langt på natt og endte til slutt opp igjen ved den nye statuen.

Kulturpersonligheter var invitert fra fjern og nær. Men den bergenske forfatterinnen Amalie Skram, som hadde flyttet til København, nektet å komme hjem.

Universitetsbibliotekar Bjørn-Arvid Bagge forteller med utgangspunkt i en brevsamling fra Manuskript- og librasamlingen.

17. mai 1901 var alle til stede for å delta i «avsløringen» av Ole Bulls statue! Foto: Billedsamlingen, UBB.
Nasjonaldagen i 1901 var helt spesiell for bergenserne. Ole Bull skulle endelig få sin statue «avslørt», som man sa. Folk sto i vinduer, på altaner eller på hustakene da byens store sønn ble hedret. Foto: Billedsamlingen, UBB.
Da Ole Bull skulle endelig få sin statue «avslørt», alt som kunne krype og gå var til stede! Men likevel var det én som ikke ville komme... Foto: Billedsamlingen, UBB.
Powered by Labrador CMS