KORTNYTT

Vigdis Vandvik er årets formidler på MatNat

Professor Vigdis Vandvik ved Institutt for biovitenskap er kåret til årets beste formidler innen realfagene.

Hovedscenen, Arendalsuka. Tirsdag 17. august 2021. Salen fylles av folk, tv-kameraene er klare for å strømme den store klimadebatten. Hvordan kan vi ta vare på mer natur og samtidig skape et grønt skifte med flere jobber? På et tiår skal utslippene halveres.

Fra kulissene scenen kommer Vigdis Vandvik. Professor ved Institutt for biovitenskap. På få minutter skal hun få fram poengene sine. På scenen står durkdrevne debattanter som Espen Barth Eide, Tina Bru, Sandra Borch og Sveinung Rotevatn.

– Jeg bestemte meg for hva det ene hovedbudskapet jeg ville ha fram skulle være. Deretter laget jeg meg en kort argumentasjonsrekke for å få fram dette poenget. Så prøvde jeg å finne noen gode, konkrete illustrasjoner for argumentene på veien. Så skrev jeg et manus. Der brukte jeg små triks, egentlig mest det å variere språket på forskjellige måter. Variasjon i tempo, uvante ord, bokstavrim. Og til slutt øvde på å framføre det, sånn at jeg ikke måtte tenke på teksten, men kunne tenke på publikum da jeg stod på scenen, forteller Vandvik.

Les hele saken på UiB.no.