Varmere Våtere Villere

Gjennom tre dager blir det aktuelle klimadebatter, arrangementer og kulturelle innslag i Bergen da klimafestivalen Varmerer Våtere Villere blir arrangert for andre gang. Bildet er fra fjorårets festival i Kulturhuset i Bergen.

Utvider klimafestival med egen studentdag

Klimafestivalen Varmere Våtere Villere går av stabelen med et bredt program 15.-17. mars. Nytt av året er en egen dag for studenter på Kvarteret 16. mars, støttet av Klimafondet ved UiB.

Varmere Våtere Villere

Klimafestivalen Varmere Våtere Villere springer ut av ønsket om å gjøre klimadebatten mer tilgjengelig og engasjerende. Med festivalen vil man skape en uformell og sosial arena, der alt fra studenter, næringslivstopper, politikere og gründere møtes for å dele kunnskap, meninger og ideer.

Festivalen ble arrangert for første gang i 2022.

De ni stifterne av Foreningen Varmere Våtere Villere er: Bergen Kommune, Bergen Næringsråd, Bjerknessenteret for klimaforskning, Høgskulen på Vestlandet, Norges Handelshøyskole, Norsk Klimastiftelse, Skift - Næringslivets klimaledere, Umoe og Universitetet i Bergen.

- Varmere Våtere Villere er en uformell og sosial festival der du kan møte både studenter og toppolitikere, gründere og forskere, men også naboen din - og folk du kanskje er helt uenig med, sier festivalsjef og UiB-alumn Vilde Blomhoff Pedersen.

H.K.H. Kronprins Haakon åpner årets klimafestival, og i løpet av de tre dagene kan du få med deg et fullpakket program, der temaene spenner fra globale spørsmål til hverdagslige handlinger.

Festivalkultur og klimaforskning

Festivalsjefen forteller at målet med festivalen er å skape en nasjonal arena som man ikke kan gå glipp av om man er opptatt av klimaspørsmål. Og hun ser Bergen som et ideelt sted for å nå målet.

- Bergen er ikke bare en by med en fantastisk festivalkultur, det er også et ledende kunnskapssentrum når det gjelder klimaforskning. Med festivalen håper vi å nå bredere ut enn klimadebatten gjerne gjør, og oppfordre til kunnskapsbasert dialog, sier hun, og legger til:

Festivalsjef Vilde Blomhoff Pedersen

- Bred folkelig mobilisering er helt nødvendig om vi skal klare å nå målene for klimaomstillingen, så en slik festival er det virkelig behov for. I Bergen har vi tilgang til både forskning og næringsliv som er ledende både med kunnskapen og handlingen, så det er helt naturlig at festivalen finner sted her.

Studentorganisasjoner, studentprosjekter og fagretninger fyller Kvarteret med innhold klokken 11-16, torsdag 16. mars.

Egen studentdag

I år skal festivalen utvides med en dag for studenter på Kvarteret, med støtte fra Klimafondet ved UiB. Elleve studentorganisasjoner, studentprosjekter og fagretninger skal fylle bergenstudentenes kulturhus med innhold fra klokken 11-16, torsdag 16. mars. Inngang på Kvarteret er gratis, og studenter får forøvrig også 50 % rabatt på alle festivalbilletter.

Bærekraftspilotene ved UiB er av de mange som skal ha arrangement på Kvarteret som del av studentdagen.

- Vi har invitert med Studentradioen i Bergen, ved Studentrådet, til en live podcast om alt du lurer på om å leve mer klimavennlig og hvordan det påvirker lommeboka di, sier bærekraftspilot Silje Synøve Høgelid, og viser til at studenter kan sende anonyme spørsmål via dette skjemaet.

- Studentrådet vil så diskutere seg frem til et svar på de ulike problemstillingene, sammen med gjesteekspert Anja Bakken Riise, leder av Fremtiden i våre hender, sier Høgelid, som håper å se mange studenter på Kvarteret til en sosial, morsom og lærerik klimadag.

UiB på programmet

Onsdag 15. mars:

1215-1300: CET presenterer – Hvorfor er vi uenige om klimapolitikken?

09-14:00: VGS-dag på HVL: Flere studenter på stands og scene.

Kveldstid Kulturhuset:

Kl. 20.00 – Abels tårn live med blant andre Kikki Kleiven og Vigdis Vandvik (UiB og Bjerknessenteret).

Torsdag 16. mars

Studentdag på Kvarteret med flere studentorganisasjoner og fagulvalg.

Kveldstid i Kulturhuset:

Kl 17.45 - Kan man vinne valg på klimasaken? Med blant andre Elisabeth Ivarsflaten, professor statsvitskap UiB.

Kl 17.45 – Krisenes kamp. Med blant andre Vigdis Vandvik, professor UiB & Bjerknessenteret og medlem av naturrisikoutvalget.

Kl 19:00 – Verdibørsen, livepodkast, med blant andre Vigdis Vandvik, professor UiB & Bjerknessenteret.

Kl. 20:15 – Klimamyter, med blant andre Silje Kristiansen, førsteamanuensis, CET, UiB.

Kl. 20:15 – Nokon må gå - livepodkast med blant andre Kikki Kleiven, UiB og Bjerknessenteret.

Fredag 17. mars

16.30 – 17.30 Kloden rundt med klimaforskning, med blant andre Vandhna Kumar, postdoktor UiB & Bjerknes, Devyn Remme, phd.student CET/ UiB og Kikki Kleiven, Bjerknessenteret.

1900 – Kampen om metallene, med blant andre Lise rakner, prof. i statsvitenskap UiB.

20:15 Gress! med blant andre professor Vigdis Vandvik.

Se hvilke arrangementer UiB sine studenter og forskere bidrar til i faktaboksen.

Powered by Labrador CMS