NYHET

Tore Tungodden inviterte til morgenmøte om UiBs økonomi.

Morgenmøte om UiBs økonomi

– Universitetet i Bergen har kontroll på økonomien, men vi må gjøre tydeligere prioriteringer, er universitetsdirektørens budskap.

Torsdag 12. desember inviterte universitetsdirektør Tore Tungodden til morgenmøte om UiBs økonomi, og Tungodden var tydelig på at UiB har kontroll på økonomien, til tross for at det er krevende tider.

– Det skjer utrolig mye positivt på UiB, og det skapes fantastiske resultater ute i organisasjonen. Selv om det er krevende tider, er det mulig å skape og utvikle organisasjonen, sier Tungodden.

Han forteller videre at den økonomiske situasjonen er resultat av en villet politikk. både fra tidligere og nåværende regjeringer Totalt har sektoren opplevd kutt på 2,7 milliarder kroner de siste årene, noe som gir en betydelig realnedgang på grunnbevilgningen.

Reelle kutt

– Vi opplever reelle kutt i bevilgningen og inntektskrav som er vanskelige å innfri. For eksempel avgift på gjentak av eksamen og egenbetaling for utenlandsstudenter. I tillegg kompenseres vi ikke nok for prisøkningen i samfunnet, sier Tungodden.

Tungodden viste også til innlegget «Kunnskap er salderingspost i statsbudsjettet» som rektor Margareth Hagen hadde på trykk i Khrono etter at statsbudsjettet ble lagt frem i høst.

Med dagens utvikling, beregner UiB å ha et tap av kjøpekraft på opp mot 570 millioner kroner i årene frem mot 2030. Det et ytterligere kutt på om lag 250 millioner kroner. Til tross for denne prognosen, er Tungodden tydelig på at dette er noe universitetet skal klare.

Ikke oppsigelser ved UiB

– Vi må tørre å gjøre tøffere prioriteringer, vi må tørre å si «dette er ikke så viktig» om enkelte oppgaver, og så må vi faktisk kutte disse oppgavene. Vi skal jobbe smartere, ikke mer. Vi skal kutte det som ikke er verdiskapende og sikre helhetlige prosesser. På den måten kommer vi oss gjennom prioriteringene som må gjøres. Målet vårt er å alltid ha faglig kvalitet og vitenskapelig kapasitet som utgangspunkt, sier han.

Tungodden er også tydelig på at UiB ikke skal benytte oppsigelser som virkemiddel, slik enkelte institusjoner har måtte gjøre. Fellesadministrasjonen ved UiB skal nedbemanne med 10%, men dette skal tas ved naturlige avganger og turnover. Det er også innført midlertidig ansettelsesstopp i Fellesadministrasjonen.

– Vi har gjort et verdivalg ved UiB, ved at vi ikke bruker oppsigelser som virkemiddel. Vi mener det er strategisk viktig at vi er en forutsigbar og attraktiv arbeidsgiver når vi skal konkurrere om de beste hodene – det er et fortrinn for oss.

Powered by Labrador CMS