MINNEORD

Truls Olav Winther vil huskes som en innsiktsfull og hjelpsom veileder, lærer og kollega.

Til minne om Truls Olav Winther

Vennlig humor og treffende, gode replikker var noe av det som karakteriserte Truls Olav Winther, professor i fransk litteratur ved Universitet i Bergen, som gikk bort 6. september, 80 år gammel.

Vennlig humor og treffende, gode replikker var noe av det som karakteriserte Truls Olav Winther, professor i fransk litteratur ved Universitet i Bergen, som gikk bort 6. september, 80 år gammel. Han vil huskes som en innsiktsfull og hjelpsom veileder, lærer og kollega. Truls Winther fikk et stort publikum også utenfor akademia gjennom sine artikler om fransk litteratur og idéhistorie i norske leksika over mer enn femti år, senest i Store Norske Leksikon, der han publiserte mer enn 700 artikler.

Professor Winthers store forskningsinteresse var fransk klassisisme, men han var også opptatt av fransk teater i det 20. århundre, særlig livsverket til Paul Claudel, og av fransk filosofi og estetikk. Ved å publisere bøker på norsk fra sine forskningsfelt, fikk Winther formidlet viktige impulser fra fransk åndsliv til norske lesere. Han gjorde også en stor innsats som oversetter av fransk skjønnlitteratur.

Truls kunne også være en overraskelsenes mann, som i en tale han holdt på Franskseksjonens feiring av hans 70-årsdag. Der kunne han fortelle om en godt skjult lidenskap, nemlig «sportsidioti» (hans egen formulering), og han gav oss en uforglemmelig beskrivelse av hvordan han som tilskuer på Bislett i 1964 fulgte med øynene spydet i Terje Pedersens verdensrekordkast. Dette ble i talen til en særdeles velformulert fremstilling av hvordan mål kan nåes, i idrett som i forskning. Professor Winther hadde virkelig ordet i sin makt, men som den upretensiøse og beskjedne mann han var, ønsket han sjelden noen dominerende rolle. Truls Winther var en samarbeidets og godviljens mann, og vi kolleger vil særlig huske og savne hans vennlige og uegennyttige menneskelighet.

På vegne av kolleger ved Franskseksjonen, UiB.

Margery Vibe Skagen og Helge Vidar Holm

Powered by Labrador CMS