NYHET
![UiB har mye natur på ulike campus, her fra Sydneshaugen skole. Grønn Campus vil redusere negativ påvirkning på natur i hele driften, og sikre biologisk mangfold.](https://image.pahoyden.no/137439.webp?imageId=137439&width=960&height=548&format=jpg)
Skal ivareta naturen på UiB
Grønn Campus-prosjektet skal ivareta naturverdier og biologisk mangfold i UiBs arealer. Prosjektet har også fått støtte fra UiBs klimafond.
UiB er en stor arbeidsplass med mange ansatte, studenter og bygninger og aktivitet som påvirker klima og natur.
– Naturmangfold reflekterer viktige faglige og samfunnsmessige problemstillinger. Samtidig skal vi som universitet ha omsorg og interesse for vår natur, og være en inspirerende institusjon. Derfor er jeg svært glad for dette initiativet, sier rektor Margareth Hagen.
Hun får støtte av Universitetsdirektør Tore Tungodden.
– UiB forvalter betydelige arealer og bygningsmasser i Bergen sentrum, og det er viktig at vi som en stor organisasjon tar ansvar for å redusere negativ påvirkning på naturen i hele driften vår. Grønn Campus er en del av dette, og handler blant annet om måten vi jobber med arealplanlegging på UiB, sier Tungodden.
Prosjektet tar utgangspunkt i FNs naturavtale, som handler om å redde og bevare natur- og biomangfoldet i verden. Målene er å stoppe og reversere tapet av natur, bygge opp under naturgoder, og redusere naturrisiko. I tillegg er målet å sikre tilgang til natur i byer og tettsteder.
Skal opprette Grønt utvalg
Områder på campus som kan være ressurskrevende er for eksempel plener, som krever mye vedlikehold, og klipping som også bidrar til utslipp.
![– Det har vært utrolig spennende å sitte i arbeidsgruppen, som har tatt for seg problematikken fra forskjellige perspektiv på UiB, sier professor Vigdis Vandvik. Vigdis Vandvik](https://image.pahoyden.no/131796.webp?imageId=131796&width=960&height=548&format=jpg)
– Gode miljøtiltak kan være å unngå å bruke fremmede arter når det plantes nytt, og ha flerårige beplantninger som har en positiv effekt på miljøet som trær. De renser luft, demper støy, og gir skygge på varme dager, forklarer Vigdis Vandvik, professor og senterleder på CeSAM senter for bærekraftig arealbruk.
Gode miljøtiltak kan være å unngå å bruke fremmede arter når det plantes nytt
Professor Vigdis Vandvik
Vandvik har vært medlem av en arbeidsgruppe med representanter fra fagmiljøer med ulik ekspertise på UiB. De har lagd overordnede retningslinjer for hvordan UiB skal ivareta biologisk mangfold og naturverdier innenfor arealene. Dette arbeidet skal følges opp videre med å opprette et Grønt utvalg.
– Det har vært utrolig spennende å sitte i arbeidsgruppen, som har tatt for seg problematikken fra forskjellige perspektiv på UiB. Medlemmene jobber med alt fra drift til forskning, og har vært veldig løsnings- og mulighetsorienterte, sier Vandvik.
![Vågelva på Arboretet er et område på UiB som har blitt restaurert, også med midler fra Klimafondet.](https://image.pahoyden.no/137406.webp?imageId=137406&width=960&height=548&format=jpg)
Vil kartlegge uteområdene
Susanne Holtås er ny leder av Transport- og parkseksjonen på Eiendomsavdelingen. Hennes bakgrunn er som grøntanleggsforvalter, og hun har derfor god innsikt og interesse for uteområder.
– UiB drifter mange arealer, som det er viktig at vi vedlikeholder så godt som mulig. Vi prioriterer gjerne områdene som blir mye brukt av ansatte og studenter, men det finnes mange gjemte småplasser, sier Holtås.
![– Først blir det nødvendig å kartlegge alle uteområdene, og lage skjøtselsplaner ut fra dette, sier Susanne Holtås.](https://image.pahoyden.no/137443.webp?imageId=137443&x=0.00&y=20.53&cropw=100.00&croph=66.89&width=960&height=856&format=jpg)
Et viktig område i Grønn Campus-prosjektet er å tilrettelegge for biologisk mangfold. På UiBs arealer finnes det dyr som insekter, bier, pinnsvin og måser, og andre sjeldne og truede fuglearter.
– Først blir det nødvendig å kartlegge alle uteområdene, og lage skjøtselsplaner ut fra dette, for å få vite hvilke ressurser man trenger. Det kan bli aktuelt å få inn krav til vegetasjon og arter, og lage planer for ubrukte områder, sier Susanne Holtås.
Et eksempel på et uteområde som nylig har blitt rehabilitert er Klimaklyngen. Det er også en mulighet å koble på studenter innen geografi og botanikk til å hjelpe til med en slik kartlegging, som kan brukes i ekte caser i for eksempel bacheloroppgaver. Kartleggingsprosjektet har også fått midler fra UiBs klimafond.