NYHET

Representanter for Scholars at Risk Norge var samlet i Bergen tidligere denne uken.

Scholars at Risk-nettverket samlet i Bergen

Universitetet i Bergen var denne uken vertskap for det norske Scholars at Risk-nettverket og tolv utenlandske forskere som arbeider ved norske forskningsinstitusjoner.

Publisert Sist oppdatert
Leder for SAR Norge, Karen-Lise Scheie Knudsen fra Universitetet i Agder, sammen med UiB-rektor Margareth Hagen og CMI-direktør Espen Villanger.

Scholars at Risk (SAR) er eit globalt universitetsnettverk med over 550 medlemsinstitusjoner i 42 land. Nettverket blir koordinert fra New York University. Ordningen går ut på å midlertidig ansette forskere som på grunn av sitt arbeid eller stilling blir utsatt for trusler eller sanksjoner og ikke kan utføre arbeidet sitt ved sin egen institusjon. Truslene kan gjelde alt fra sensur eller oppsigelse til fengsling, tortur og drap.

For øyeblikket er det en SAR-forsker ved UiB. Vi kan ha to forskere ansatt midlertidig gjennom SAR-nettverket hvert år, i 1-2 år. Siden 2013 har det vært syv SAR-forskere ved UiB; fra Tyrkia, Kamerun, Syria, Aserbajdsjan, Iran og Syria.

Forskere og SAR Norge samlet i Bergen

Denne uken var SAR-forskere og nettverket av medhjelpere i SAR Norge samlet på UiB, der de ble ønsket velkommen av verten, UiB-rektor Margareth Hagen, og CMI-direktør Espen Villanger.

Tolv SAR-forskere som er ansatt ved forskningsinstitusjoner i Norge møttes for første gang og utvekslet erfaringer.

Forskerne kommer fra Myanmar, Iran, Pakistan, Tyrkia, Afghanistan, Burundi, Syria, Jemen, Algerie, Zimbabwe, Sør-Afrika og Etiopia. De er ansatt ved UiT, USN, OsloMET, NTNU, UiO, UiB, UiA, og HVL.

Alle institusjonene har en koordinator for Scholars at Risk-ordningen. Disse møttes også på UiB denne uken, sammen med representanter fra CMI, PRIO og SAIH. Kristin Hansen ved FIA er SAR-koordinator på UiB.

På samlingen diskuterte de saker som gjaldt SAR internasjonalt, og videre planer for SAR Norge. Det ble også gitt presentasjoner om blant annet trusselen mot akademisk frihet i Øst-Europa og forholdene for akademia og for forskere i Afghanistan

Powered by Labrador CMS