NYHET

I Mattestuen kan studenter få hjelp til matematikk.

Nyoppussede mattehjelp-lokaler i Realfagsbygget

Mens man venter på grønt lys for å sette i gang den store renoveringen på Nygårdhshøyden sør, så fortsetter arbeidet med å forbedre forskning- og utdanningsarealene. Sist ut er Mattestuen i Realfagbygget som skal gjøre det enklere for studenter å lykkes med mattefaget.

Publisert
Mattestuen i Realfagbygget
Mattestuen i Realfagbygget skal hjelpe studentene til å lykkes med matematikk
Mattestuen i Realfagbygget
I Mattestuen har man blant annet gjenbrukt en gammel kritt-tavle.

Mattestuen er ment som et lavterskeltilbud der studentene kan få hjelp til eller arbeide sammen for å løse spørsmål om matteoppgaver. Stuen er en gammel PC-sal som I stor grad stod ubrukt, men som nå har fått et nytt liv.

Professor Sehoya Cotner forteller at matematikk er identifisert som en utfordring for studentenes gjennomføring av studiene ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Både psykososialt, i forbindelse med «matteangst», og rent akademisk med tanke på videre studier innen naturvitenskap, matematikk og teknologi.

Mattestuen i Realfagbygget
Mattestuen i Realfagbygget har også leseplasser.

– Som en respons på disse utfordringene bestemte vi oss for å lære av suksessen som Universitetet i Agder har hatt med matematikksatsingen sin, og å tilpasse deres tiltak til våre behov. Målet vårt er opplæringsfasiliteter der man kan få målrettet hjelp med matematikk, særlig for dem som tar de store introduksjonskursene våre i matte, men vi ønsker også at Mattestuen skal være en skikkelig «stue» — altså et koselig sted der studentene har lyst til å arbeide med fag, og et sted som de kommer tilbake til.

Studentene har hatt stor innflytelse på prosjektet

I den innledende fasen av prosjektet ble flere aktører samlet til workshop. Disse inkluderte studenter, lærere, fakultetsledere, og representanter fra studieadministrasjonen. Innspill ble hentet inn fra UiA, og deretter ble Eiendomsavdelingen koblet på for å sette opp et passende design basert på innspillene.

– Vi fikk noen insentivmidler fra UiB og litt støtte fra fakultetet til å male, sette inn nye møbler og fikse belysningen. Vi klarte også å gjenbruke en del eksisterende materiell, blant annet stoler, pulter, et whiteboard og en stor gammeldags tavle.

– For meg er kanskje den kuleste tingen med mattestuen at utviklingen i stor grad har vært studentdrevet. Stuen er også i jevnt bruk så det er et positivt tegn, sier professor Cotner.

Hun mener at innbydende fasiliteter er viktig for at studentene skal lære best mulig og bruke tid på campus.

– Realfagsbygget er ikke kjent som et veldig koselig og åpent bygg, og som en konsekvens er det mange studenter som bruker lite tid på campus. Mattestuen er et forsøk på å lage en «sticky campus» der studentene trives med å jobbe alene eller sammen med medstudenter. Et innbydende sted, med kaffe, kjeks og veiledere som virkelig ønsker å hjelpe med matematikk, hjelper forhåpentligvis også de studentene som har «matteangst». For mange studenter er det å ta det første steget inn i rommet det vanskeligste.

Fortsatt noen forbedringer som står igjen

Prosjektleder Kristina Kvareng Skorpen ved Eiendomsavdelingen sier at selv om Mattestuen nå er i bruk så skal det fortsatt gjøres små forbedringer slik at det blir enda bedre.

– Det meste er nå gjort, men det gjenstår litt arbeid med belysning før vi sier oss helt ferdige. Vi har fått noen tilbakemeldinger fra studentene om at lyset er litt hardt, og det skal vi fikse. En av de tingene som var viktig for studentene var hyggefølelsen I rommet, der har vi sørget for en tydelig forbedring. Eiendomsavdelingen jobber mye for at det skal være gode og attraktive læringsarealer som studentene ønsker å benytte seg av på campus.

Kostnaden ved å gjøre det hyggeligere har heller ikke vært stor med tanke på hva man har fått, mener Skorpen.

– Prosjektet har kostet rundt 230 000 kroner, men vi har gjenbrukt mye av møblene, og når vi ser resultatet synes jeg vi har fått mye igjen for pengene.

Powered by Labrador CMS