UIB 75 ÅR

Rektor Margareth Hagen klipper snoren til utstillingen
Rektor Margareth Hagen klipper snoren til utstillingen "Nansen og bergenserne" på HF-biblioteket.

Åpnet Nansen-utstilling på HF-biblioteket

Det var trangt om plassen når rektor klippet snoren til den nye utstillingen "Nansen og bergenserne" på HF-biblioteket.

Publisert Sist oppdatert

NANSEN OG BERGENSERNE

I 2021 fyller Universitetet i Bergen 75 år. Universitetet har imidlertid røtter tilbake til Bergens Museums opprettelse i 1825. Museet tiltrakk seg flere store forskere, deriblant den unge Fridtjof Nansen. Utstillingen Nansen og bergenserne viser forholdet mellom vitenskapsmannen og byen både før og nå gjennom brev, bilder og bøker.

Se utstillingen:

På HF-biblioteket

Online

Rektor åpnet med å trekke historiske linjer og beskrive hvordan bruken av biblioteket har utviklet seg. Hagen berømmet initiativet til å bruke biblioteket til utstillinger før hun beskrev universitetsbiblioteket som Universitetets hjerte.

– Biblioteket er en åpen formidlingsarena som kobler forskere, kilder og samfunnet sammen, sa rektor Hagen.

Fridthjof Nansen er best kjent som polfarer, men han utviklet seg til å bli en forsker som har kommet med viktige bidrag til samfunnet. En reise hvor Universitetet i Bergen var en viktig bidragsyter.

– Nansen var en pioner innen nevrovitenskap, oseanografi og zoologi. Han formet seg som forsker her i bygget ved siden av oss. På museet, som da var Norges ledende biologiske forskningsmiljø, sa rektor Hagen.

Universitetsbiblioteket har gått fra å være et sted hvor man listet seg rundt reolene av bøker. I dag er biblioteket en åpen formidlingsarena som kobler forskning, historie og samfunnet sammen.

– UiBs historie – fra Nansen til i dag – er en historie om nysgjerrighetsdreven forskning, sa rektor Hagen.

Utstilling også digitalt

– Det er både en digital og fysisk utstilling som åpner i dag, sa konferansier og bibliotekets direktør Maria-Carme Torras.

Bibliotekets direktør Maria-Carme Torras og rektor Margareth Hagen.
Bibliotekets direktør Maria-Carme Torras og rektor Margareth Hagen.

I sin innledning ønsket Torras velkommen og satte utstillingen i sammenheng med UiBs 75 års jubileum. Bilder, bøker og brev er hentet fra Spesialsamlingene.

– Universitetsbiblioteket ønsker gjennom denne utstillingen å vise frem skattene i våre spesialsamlinger som er vitne til den lange og solide forskningshistorien til UiB.

I sin avslutning takket hun de involvert ved Universitetsbiblioteket, Bjerknessenteret og Griegakademiet for en formidabel innsats og bidrag, samt UiBs ledelse for god støtte med å få på plass utstillingen.

Det var flere talere på programmet, blant andre Bjørn Arvid Bagge som presenterte utstillingen og noe av dens innhold og professor Tor Eldevik som fortalte om forskningsprosjektet Arven etter Nansen – som også er omtalt i utstillingen. Etter dette var det et digitalt musikalsk innslag hvor «Nansen-marsjen» ble fremført av førsteamanuensis Sigbjørn Apeland. Helt til slutt fikk rektor oppdraget med å klippe snoren før hun invitere spente tilskuere til å se på utstillingen.

Powered by Labrador CMS