YTRING

UiB-rektor Margareth Hagen.

Rektors sommerhilsen

Hver og en av dere, av oss, i hvert fagmiljø, i hver avdeling, bidrar til at universitetet lykkes i sin store samfunnsrolle: å forvalte, formidle og skape kunnskap, skriver UiB-rektor Margareth Hagen.

Kjære kollega

Vi legger bak oss et innholdsrikt akademisk år. Når vi nå går inn i noen roligere sommeruker, ser vi tilbake på en rekke store og små hendelser som har preget dagene på Universitetet i Bergen.

Det har blitt lagt ned en sterk forskningsinnsats i alle ledd, og vi har fått tildelinger gjennom Forskningsrådet og EU. Mange studenter og ansatte har skapt fantastiske utstillinger og konserter. Jeg vil trekke frem BA- og avgangsutstillingene til studentene på KMD, som gang på gang imponerer med stor bredde og talent. I vår åpnet vi også utstillingen som markerer Magnus Lagabøtes landslovs 750 år. Utstillingen står på Bryggen museum, og er virkelig verdt et besøk. Det gjelder manetene på Akvariet i Bergen også, et nytt akvarium gitt i gave av vårt fremragende senter for utviklingsbiologi, Michael Sars-senteret.

Det er en umulighet å gi et rettferdig tverrsnitt av det omfangsrike arbeidet i UiBs miljøer. Cirka 3000 studenter har ferske universitetsgrader fra UiB. Bare det tallet alene, sier mye om hvor viktig vår samfunnsrolle er. Og vi står for i underkant av 250 ferske doktorgrader hvert år. Den faglige tyngden og innsatsen bak og hos hver og en av disse studentene og doktorene er formidabel. Det er gjort en videreutvikling og oppfølging av arbeidet med fremragende forskningsbasert utdanning på MatNat (SERC). Det juridiske fakultet er i innspurten med sin studiereform for det 5. året. Byggeprosjektet for Griegakademiet fikk enda en kvalitetssikring (KS2) og besto med glans. Det humanistiske fakultet har utviklet samarbeidet med Amalie Skram VGS, UiB har styrket engasjementet i One Ocean Havbyen Bergen, DIGI-emnene er blitt en stor suksess, også utenfor UiB, og vi har nylig feiret en sterk gruppe nye æresdoktorer. For oss på Museplass har samarbeidet med studentparlamentet og samfunnet vært svært givende. Vi er heldige som har en solid studentkultur, en arena for demokratisk arbeid. Gratulerer igjen til «vår» Kaja Hovdenak som skal lede hele landets studenter neste år.

Dette semesteret har vi også fått en ny inntektsfordelingsmodell, som UiBs svar på regjeringens nye finansieringsmodell. Mange av oss er urolige for økonomien, rammevilkårene har blitt mer krevende. Flere av fakultetene har hatt tøffe rammer en stund, andre har nettopp startet arbeidet med nødvendige innstrammingstiltak. Det er et sentralt mål for oss i universitetsledelsen å sikre trygghet og stabile rammer for fagmiljøene og i avdelingene. Det er virkelig fint å erfare at så mange av kollegaene våre viser forståelse og ønske om å legge til rette for gode løsninger. Takk for ekstra innsats og forståelse til hver og en av dere!

Da søkertallene til høyere utdanning ble offentliggjort i april, fikk vi også bekreftet UiB og Bergens attraktivitet. UiB får en stadig større andel av søkerne, og Bergen er Norges nest mest populære studieby kun slått av Oslo.

Semesteret har også vært preget av en urolig verden. Vi lever i en tid hvor grensene mellom krig og fred er mer uklare. Nå handler mye om beredskap og sikkerhet, og trygging. Vi minner alltid om at kunnskap er vårt viktigste vern, vår viktigste beredskap. Krigen i Gaza har preget oss, gjennom mange debatter om akademisk boikott og demonstrasjoner på campus. Omgivelsene rundt Muséplass er vakre, nesten idylliske, teltleiren de siste ukene har også har minnet oss om at vi lever i en vanskelig tid for verden. Det er en tid for sterkt engasjement og empati, hvor UiB må stå frem som et sted for kunnskapsbasert dialog og arbeid for depolarisering. Ved UiB skal ytringsfriheten gjelde, og også respekt for uenighet. Vi føler sterkt med alle ofrene for krig og terror. Vårt sterkeste ønske er fred.

Snart kan vi se frem mot et spennende høstsemester. 12. august samles vi på Muséplass for å ønske velkommen de nye studentene.

Få ting har større verdi enn fri utdanning og fri forskning.

Hver og en av dere, av oss, i hvert fagmiljø, i hver avdeling, bidrar til at universitetet lykkes i sin store samfunnsrolle: å forvalte, formidle og skape kunnskap. Det samler oss og gir arbeidsdagene våre en dyp mening.

Takk for stor innsats for kunnskapen!

Jeg vil ønske alle UiBere en riktig fin sommer!

Ta inn lyset.

Margareth Hagen, rektor

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

Powered by Labrador CMS