MELTZERPRISENE

Raimondas Ibensakas, Margareth Hagen, Rebecca Cox og Marc Vaudel.

Vinnere av årets Meltzerpriser

Rebecca Cox, Raimondas Ibenskas og Marc Vaudel fikk Meltzerpriser under årets utdeling i Grieghallen.

Publisert Sist oppdatert

MELTZERPRISENE

  • Forretningsmannen Lauritz Meltzer testamenterte formuen sin til et fond for Universitetet i Bergen
  • Meltzer-fondet deler årlig ut Priser for yngre forskere og Prisen for fremragende forskningsformidling
  • Fondet skal fremme den vitenskapelige virksomhet ved Universitetet i Bergen, og støtte særlig evnerike studenter ved universitetet
  • Prisene deles ut hvert år i forbindelse med fødselsdagen til Lauritz Meltzer

Samtidig som Rebecca Cox fikk Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling, mottok Raimondas Ibenskas og Marc Vaudel hver sin Meltzerpris for yngre forskere.

Rektor Margareth Hagen delte ut årets priser 8. mars i Grieghallen under årets Meltzermiddag.

– Dette er en pris til hele fagmiljøet

Rebecca Cox er professor i medisinsk virologi og leder for influensasenteret ved Klinisk institutt 2. Hun har vært ansatt i 26 år ved Universitetet i Bergen og er en av Europas fremste eksperter på influensa og pandemiske virus.

Hun har hatt en tydelig stemme i den norske vaksine-debatten. I 2020 hadde hun mer enn 130 TV- og avisintervjuer. Hun skriver kronikk og leserbrev til aviser og i 2015 var hennes vaksine-artikkel mest leste artikkelen i Bergens Tidende med over 350 000 individuelle lesere.

Rebecca Cox mottok Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling.

– Jeg ble utrolig glad når jeg fikk prisen, spesielt fordi jeg ser på dette som en pris til hele fagmiljøet på influensasenteret og Bergen Covid-19 Research Group og en annerkjennelse av det arbeidet vi gjør. Selv om jeg er leder har jeg gode og dyktige kolleger som har stått på dag og natt med god forskning som vi har kunnet dele med vitenskapelige kolleger og norsk befolkning, sier Rebecca Cox.

Cox er glad for å jobbe et sted hvor det satses på forskningsformidling.

– Jeg vil takke universitetet og fakultet for all god støtte, oppfordring og tilrettelegging slik at vi kan formidle våre forskningsresultater. Vi ser at vår forskning har vært veldig relevant under pandemien og vi ønsker å være et sted hvor en får riktig og trygg informasjon om sykdom, pandemi og vaksiner, sier Cox.

Stolt og ydmyk vinner

Raimondas Ibenskas kom til Universitetet i Bergen som førsteamanuensis i sammenlignende politikk i 2019. Han er fra Litauen og tok sin bachelorgrad i hjemlandet. Deretter tok han mastergraden ved Central European University i Budapest, før han reiste videre til Trinity College Dublin for å ta doktorgraden

Ibenskas kolleger beskriver hans om grei, pålitelig og alltid smilende - samt rett og slett utrolig klok.

Raimondas Ibenskas sammen med UiB-rektor Margareth Hagen.

–Det var veldig kjekt å få Meltzerprisen. Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt og føler meg beæret. Det er jo en veldig prestisjefull pris her på UiB så jeg føler at jeg er heldig som får være del av et så fremtredende felleskap, sier Ibenskas.

Ibenskas trekker frem det gode fellesskapet på UiB.

– Jeg imot denne prisen med stor ydmykhet og stolthet over å ha blitt valgt ut blant flere dyktige kandidater. Jeg er stolt av å være en del av det gode forsknings- og undervisningsfellesskapet som er her ved UiB, sier Ibenskas.

UiB føles som en stor familie

I 2012 fullførte Marc Vaudel sin doktorgrad i bioinformatikk ved Leibniz Institut für Analytische Wissenschaften i Tyskland og and Universitetet i Gent. Før han i 2013 begynte ved UiB for å kunne bruke sine ferdigheter i en klinisk sammenheng. I løpet av sin akademiske karriere har han allerede publisert 77 fagfellevurderte publikasjoner.

Marc Vaudel fikk tildelt Meltzerprisen for yngre forskere.

I tillegg til å være en produktiv forsker fremmer Vaudel viktige verdier som er essensielle i vitenskapelig forskning: åpenhet, sosial rettferdighet, likestilling og minoritetsinkludering.

– For å være ærlig var det helt herlig med gode nyheter, jeg har nettopp kommet med gjennom korona. Verden går fra krise til krise, antallet utfordringer vi må ta tak i kan etterhvert føles overveldende.. Det var godt med litt sol midt i en stormfull hverdag, sier Vaudel.

Vaudel skryter av støtte som han og hans kolleger har fått fra både UiB og resten av samfunnet.

– Støtten jeg og teamet mitt har fått fra UiB og ellers i samfunnet har vært enestående. Å jobbe på UiB føles som å være del av en stor akademisk familie, som hjelper det gjennom de vanskelige tidene og gjør de gode stundene enda bedre, sier Vaudel.

Powered by Labrador CMS