LEGO

Svein Tore Bidne Bøes sønn på ni år har hjulpet til med å lage små mennesker som er på vei inn inngangspartiet til Universitetsmuseet.

Så mange legoklosser måtte til for å lage Legomuseet

5000 Legoklosser og 100 arbeidstimer var det som skulle til for å lage en versjon av Universitetsmuseet, naturhistorie med Lego.

Publisert Sist oppdatert

SE LEGOMUSEET

Legomuseet stilles ut på museet konfigurasjonsalternativer

I romhjulen kan du se lego-versjonen av museet på Universitetsmuseet, Naturhistorie.

Åpningstider i romjulen:

Åpent

2. juledag kl. 11.00 - 17.00.

Stengt

Mandager, julaften og 1. juledag og nyttårsaften.

Mer info om åpningstider, smittevern og priser her.

Svein Tore Bidne Bøe arbeider til vanlig som senioringeniør ved IT Avdelingen på Universitetet i Bergen, men på fritiden er han over gjennomsnittet interessert i Lego og er medlem i foreningen Brikkelauget der voksne har lov til å være klossete.

- Der bygger vi slike ting som dette. Vi er en liten gjeng Lego-entusiaster her i Bergen som treffes og viser frem våre nyeste kreasjoner, sier han.

Kloss på kloss

Ideen om å bygge Universitetsmuseet, naturhistorie startet i januar 2021. Da snuste Bidne Bøe rundt i sentrum for å finne et staselig bygg i Bergen som han kunne lage en Lego-versjon av. - Jeg holder på med en del nerdete Lego-ting og ønsket å gå ut av komfortsonen min. Jeg lette etter et bygg som kunne gi meg en skikkelig utfordring, sier Bidne Bøe. Bryggen er populær også blant Lego-entusiaster, men Bidne Bøe ville prøve seg på et bygg han ikke hadde sett i Lego-versjon tidligere. Valget falt på Universitetsmuseet, naturhistorie.

Svein Tore Bidne Bøe har brukt utallige timer på hobbyrommet for å bygge denne fantastiske versjonen av Universitetsmuseet, naturhistorie.

- Jeg er jo ansatt her ved Universitetet i Bergen og er veldig glad i denne bygningen og hagen og under koronapandemien har jeg savnet å kunne ta meg en tur til sentrum og besøke Universitetsmuseet, sier han.

I slutten av januar startet det klossete arbeidet. Bidne Bøe tegnet opp museet digitalt for å se hvor mange vegger, vinduer og dører han måtte ha for å kunne bygge sin egen Lego-versjon.

- Det er nesten 200 vinduer, store og små, forteller Lego-fantasten mens han viser frem en av Lego-modellens langsider hvor en kan se en lang rekke store og små Lego-vinduer. Etter den omfattende renoveringen av Universitetsmuseet, naturhistorie ble det satt inn ytterligere vinduer, blant annet i museets kjeller ut mot museumshagen.

Én million klosser

Det er mye planlegging bak enhver Lego-kreasjon. - Jeg brukte litt tid på å bestemme meg for hvilken skala jeg skulle bygge i, men når det var bestemt var jeg i gang, sier Bidne Bøe.

Som enhver Lego-fan har Svein Tore Bidne Bøe en god del Lego hjemme. Faktisk har han rundt 1 million Legoklosser. - Jeg har et rom dedikert til Lego, men jeg hadde langt i fra alt jeg trengte til dette prosjektet, sier han. For å få gjennomført konstruksjonen i Lego måtte det bestilles Legoklosser for et par tusen kroner. Totalt er det brukt rundt 5000 legoklosser for å lage Universitetsmuseet, naturhistorie. - Dette må ha tatt veldig lang tid og kostet mye? - Ja, jeg har stort sett brukt all fritid hele våren. Jeg har regnet meg frem til at jeg har brukt rundt 100 timer på dette prosjektet. Prisen på dette verket er umulig å fastsette, men vi snakker tusenlapper.

Vil vise frem bygget

Bilde 1 av 8: Legomuseet tar form. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 2 av 8: Legomuseet tar form. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 3 av 8: Legomuseet sett ovenfra før taket bygges. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 4 av 8: Deler av taket er kommet på plass. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 5 av 8: Baksiden av museet. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 6 av 8: Baksiden av museet. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 7 av 8: Hagen ved inngangen til Aulaen begyner å blomstre. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.
Bilde 8 av 8: Hagen ved inngangen til Aulaen i full blomst. Foto: Svein Tore Bidne Bøe. Bruk pilene til å navigere.

Nå håper Bidne Bøe å få stilt ut legoversjonen av Universitetsmuseet. - Jeg liker å stille ut det jeg har bygget og brukt tid på. Dette byggverket ble tidligere i år stilt ut under Bergen spillfestival og utstillingen På kloss hold i Trondheim. Kanskje Universitetsmuseet har lyst å stille denne ut hos seg også? spør Bidne Bøe. Eli Hausken, avdelingsleder for forskningskommunikasjon stiller seg positiv til at Lego-versjonen av Universitetsmuseet, naturhistorie kan stilles ut på museet. - Ja, klart vi vil. Nå gjør vi alt klart slik at våre besøkende kan få se Lego-versjonen av museet på museet i romjulen, sier hun.

Visste du at Universitetsmuseet i Bergen ble kåret til årets museum? - Årets museum 2021

Powered by Labrador CMS