NYHET

Rektor Margareth Hagen takket kunstner Tonje Bøe Birkeland for de nye kunstverkene under en markering på kontoret i forrige uke.

Nye kunstneriske perspektiver på rektors kontor

- En stor ære, sier kunstner Tonje Bøe Birkeland, etter at hennes bilder ble valgt ut til å pryde et av UiBs fremste representasjonsområder; rektors kontor.

Publisert

- Jeg synes bildene er veldig flotte. De gir en ro, og åpner samtidig opp et rom for gode samtaler, sier UiB-rektor Margareth Hagen, og ser på de nye kunstverkene som er hengt opp på kontoret.

Rektor har valgt ut bildene i samarbeid med estetisk utvalg ved UiB, og verkene til Birkeland gir et samtidig perspektiv inn på kontoret, som ellers blant annet er møblert med flotte klassiske malerier - og Nansens skrivebord.

Skaper historiske oppdagelsesreisende

Tonje Bøe Birkeland fra Bergen mottok sin mastergrad i kunst fra Bergen Kunstakademi i 2012. Hun har siden blitt tildelt en rekke kunststipender og har hatt flere utstillinger, både i Norge, Sverige og Danmark. Hovedverket i hennes kunstnerskap er serien «The Characters» - som hun også har gitt ut to fotobøker om.

Det er to bilder fra denne serien som nå er å finne på rektors kontor. Den utvalgte plasseringen på veggen bak rektors arbeidsbord er noe av det første som møter besøkende.

Bildene er tatt på østkysten av Grønland. De har fått en sentral plass, på veggen bak Nansens skrivebord.

The Characters er en serie bilder og historier som setter fiktive kvinnelige oppdagelsesreisende inn i en historisk kontekst, der menn tradisjonelt har dominert i historiefortellingen. Beretningene om de tidlige kvinnelige oppdagelsesreisende er forsvinnende få – og i sine verk ønsker Birkeland å vise frem bildene og historiene som aldri ble fortalt.

- Dette er et prosjekt jeg har jobbet med helt siden bachelorgraden, sier Birkeland, som har vært på ekspedisjoner til alt fra Arktis til Himalaya for å skape de ulike karakterene sine – som hun gjerne kaller ulike alter egoer fra fortiden.

Gjennom å plassere persongalleriet i landskaper som tidlige oppdagelsesreisende, utforsker hun både skillet mellom fiksjon og virkelighet, kjønnsroller, fremstillingen av historiske skikkelser og gjenfortellingen av historiske hendelser.

Anna Aurora Astrup

Karakteren som er foreviget og nå henger på rektors kontor, er den fjerde karakteren i serien, og omhandler oppdagelsesreisende Anna Aurora Astrup. Hun er på ekspedisjon langs kysten av Grønland i år 1900 - blant annet for å kartlegge havdybder, fjelltopper og kystlinjen.

Bildet fremstiller karakteren Anna Aurora Astrup, portrettert av kunstneren selv.
Bildet fremstiller karakteren Anna Aurora Astrup, portrettert av kunstneren selv.

Som for alle karakterene, er det kunstneren selv som portretterer Astrup - på bildet iført tidsriktige klær, kjøpt på loppemarked. Arbeidet med karakteren førte Birkeland til Øst-Grønland i august 2014, på en tre uker lang ekspedisjon fra Isafjordur på Island til en lite utforsket fjordarm sør for Scorebysund.

Hun forteller at reisen gav store opplevelser, og trekker spesielt frem en rekke observasjoner av isbjørn på veien gjennom det storslåtte naturlandskapet.

Kunst ved UiB

«I visualiseringene skaper Birkeland historiske forbilder vi mangler», blir det slått fast i vurderingen til estetisk utvalg ved UiB, som har det overordnede ansvaret for den utvendige og innvendige kunstneriske utsmykningen ved universitetet.

Fra venstre: leder av estetisk utvalg ved UiB, Anne-Helen Mydland, kunstner Tonje Bøe Birkeland og UiB-rektor Margareth Hagen foran de nye samtidsverkene på kontoret.
Fra venstre: leder av estetisk utvalg ved UiB, Anne-Helen Mydland, kunstner Tonje Bøe Birkeland og UiB-rektor Margareth Hagen foran de nye samtidsverkene på kontoret.

Utvalgets leder Anne-Helen Mydland er professor ved Kunstakademiet – Institutt for samtidskunst, ved KMD. Hun forteller at utvalget hadde nominert tre gode kandidater, før rektor selv stod for det endelige valget av kunst til kontoret.

- Rektors kontor har sterk symbolfunksjon, og kunstverk her skal ha tilknytning til både Vestlandet/Bergen, støtte UiBs verdier og ha høy kunstnerisk kvalitet. Mangfold både i uttrykk og kunstnerskap skal også tas med i vurderingen for valg av kunstverk, forteller Mydland.

Mydland mener bildene til Birkeland på rektors kontor er med å utvikle samlingen, og sørge for at både samtiden og historien er representert i rommet, som er bygget i sent 1800-tallsstil. Kunsten på kontoret består ellers blant annet av et flott landskapsmaleri av Taulow.

Powered by Labrador CMS