NYHET

Professor i religionsvitenskap, Knut Axel Jacobsen.

Hinduisme mest lest blant UiB-artiklene på snl.no

Store norske leksikon offentliggjorde lesertallene sine nå i midten av august. Nok en gang er professor i religionsvitenskap Knut Axel Jacobsen blant de mest leste fagartiklene på snl.no.

Publisert Sist oppdatert

UIB OG SNL

  • 69 fagansvarlige og fagmedarbeidere i leksikonet et tilknyttet UiB
  • De har ansvar for 155 fagområder og 8583 artikler
  • UiBs artikler er lest 6,3 millioner ganger det siste året

STORE NORSKE LEKSIKON

  • SNL er et gratis og fritt tilgjengelig oppslagsverk som er skrevet og kvalitetssikret av fagfolk.
  • SNL blir utgitt av foreningen Store norske leksikon, der alle universiteter, høgskoler og andre ideelle organisasjoner er medlemmer.
  • Opptil 3,2 millioner unike brukere i måneden. Opptil 600 000 leste artikler hver dag.
  • 980 fagansvarlige (69 ved UiB).
  • Norges største nettsted for forskingsformidling.

Fagartikkelen som handler om hinduisme, er mest leste blant artiklene skrevet av UiB-forskere, og var i 2017-2019, mest lest av alle artiklene hos Store norske leksikon (SNL).

Fagartikkelen som handler om hinduisme, er mest leste blant artiklene skrevet av UiB-forskere, og var i 2017-2019, mest lest av alle artiklene hos Store norske leksikon (SNL).

– Det er veldig hyggelig å ha så høye lesertall. Det er kanskje litt uvanlig for en professor som skriver om et emne som hinduisme, som er så langt fra det hverdagslige for de fleste. Men det er veldig inspirerende, sier professor Knut Axel Jacobsen fra institutt for arkeologi, historie, kultur og religionsvitenskap.

På spørsmål om hvorfor han tror artikkelen om nettopp hinduisme er populær år etter år er han usikker, men trekker frem noen mulige forklaringer.

– Vi ser jo at artikler om religion er mye lest, men hvorfor denne er mer lest enn for eksempel Islam, som er så mye i mediebildet, det er vanskelig å forklare, sier Jacobsen før han fortsetter:

– Elever og studenter er en viktig lesergruppe for Store norske leksikon, så det kan jo tenkes at de artiklene som er mest lest er tett knyttet opp til pensum.

Jacobsens artikkel om hinduisme har flere år på rad vært den mest leste fagartikkel på SNL, men må i år se seg slått av artiklene som spanskesyken og svartedauen. Noe som ifølge SNLs årsrapport for 2020 kan forklares med koronapandemien. Før dette var hinduisme den mest leste artikkelen i 2017, 2018 og 2019.

– Hinduismen har også en del sider som er ganske annerledes fra vestlige religioner, den er ganske fantasifull noe som gjør at den kanskje er spennende å lære om, i tillegg er det en ganske komplisert religion.

Lærerik prosess

Selv mener han at det er givende å drive med formidling.

– Det er jo en viktig oppgave å drive fagformidling. Og det er jo på mitt spesialfelt, det er en interessant måte å formulere tanker på. Det er jo en egen skriveform å velge ut det som er viktigst og holde unna for mye detaljer samtidig som det skal gi lesere den informasjonen som er nødvendig for å forstå tema. Det er en interessant øvelse, sier Jacobsen.

Å skrive for SNL er en god forberedelse til forelesning og annen formidling.

– Jeg liker å bruke skriftspråk som tenkeform, det hjelper å trekke ut det som viktigst å formidle, hva er det mest sentrale ved hinduismen som folk må vite for å få en forståelse uten at det blir for detaljert og da uoversiktlig, sier Jacobsen.

Rektor Margareth Hagen.

Formidling er en viktig oppgave

Rektor ved universitetet i Bergen Margareth Hagen trekker frem formidling som et viktig samfunnsoppdrag.

– Kunnskapen vi utvikler og forvalter tilhører alle, derfor er det viktig at vi gjør den tilgjengelig.

Rektor Margareth Hagen

– Formidling og kunnskapsdeling er et viktig samfunnsoppdrag for et universitet og vi har mange gode formidlere som hver dag deler sin kunnskap med samfunnet gjennom media, debatter eller her i Store Norske Leksikon som professor Jacobsen gjør her, sier Hagen.

Videre understreker rektor at det er viktig å gjøre kunnskap tilgjengelig for samfunnet og spre kunnskapen utenfor universitet.

– Kunnskapen vi utvikler og forvalter tilhører alle, derfor er det viktig at vi gjør den tilgjengelig. Å formidle på norsk og slik røkte det norske fagspråket er viktig. Derfor er samarbeid som SNL viktig – det setter kunnskap i system og forskere ved UiB og andre utdannings- og forskningsinstitusjoner gjør kunnskapen lett tilgjengelig, sier Hagen.

Powered by Labrador CMS