NYHET

Anette Spord i møbellageret
Anette Mjørlaug Spord forteller at midlene fra Klimafondet har kommet godt med.

Klimafondet gir gamle UiB-møbler nytt liv

Våren 2024 ga klimafondet støtte til omtrekk og redesign av gamle og utslitte UiB-møbler. Det har gitt stoler, pulter, bord og andre møbler et nytt liv.

Publisert Sist oppdatert

FAKTA

UiB har et eget klimafond i arbeidet med å redusere universitetets miljø- og klimaavtrykk.

Fondets formål er å finansiere tiltak som bidrar i arbeidet for et mer miljø- og klimavennlig universitet, enten ved å direkte redusere UiBs klimafotavtrykk, eller ved å engasjere studenter og ansatte til en felles miljø- og klimadugnad.

Leder for interiørgruppen ved UiBs eiendomsavdeling, Anette Spord, sier de har hatt stor nytte av støtten, og at ansatte er mer interessert i brukte møbler enn tidligere.

– Midlene fra Klimafondet kom godt med i våre pågående planer. Vi har kunnet oppgradere en rekke møbler, noe som både sparer miljøet, og gir oss muligheten til å tilby gode ombruksmøbler til ansatte og studenter ved UiB. Vi merker en økt interesse for ombruksmøbler, da folk nok er blitt mer bevisste både på miljø og økonomi, forteller hun.

Gamle stoler blir som nye

Det første interiørgruppen satte i gang med når de fikk støtte fra klimafondet var å reparere gamle kontorstoler med slitte seter, rygger og armlener. Ved å beholde det som var bra og kun bytte ut de utslitte delene, fikk UiB tilsynelatende helt nye stoler som nå er i bruk igjen.

Brukt kontorstol før og etter reparasjon.

Bord som fikk hard medfart under Corona-pandemien har også blitt satt i stand.

– En del bordplater som var blitt veldig skjoldet på overflaten etter all vaskingen med antibac under pandemien har fått ny foliert overflate. Resultatet av dette ble veldig bra, og bordene ser nå ut som nye igjen. Vi har også pusset ned og lakket noen mindre trebord. Vi er heldige som har gode leverandører med på laget, som hjelper oss med gjennomføringen av slike oppgraderinger, sier Spord.

I tillegg har mange hev/senk pulter blitt reparert, også før støtte fra klimafondet kom på plass.

Med ny foliering fremstår slitne bord som helt nye

– Å gjøre om store hev/senk hjørnepulter, til mindre rektangulære pulter, er noe vi har gjort mye av selv de siste årene. Vi bruker da understellene, reduserer gjerne fra tre til to bordbein, og setter på nye bordplater, eller bordplater vi har reddet fra andre bord tidligere.

Interiørgruppen har så langt ikke gjort radikale endringer på møblene som er pusset opp, men er åpne for å gå enda lenger i å finne kreative løsninger for å reparere brukte møbler.

– Vi har så langt ikke redesignet møbler fra å ha en funksjon til å bli noe annet. Så om det er noen som har noen gode ideer tar vi gjerne imot, sier Spord

På UiBs gjenbrukslager er det også stadig stor trafikk. Møbler som det ikke er bruk settes midlertidig der til noen trenger dem igjen.

– Flere og flere, både ansatte og studenter, tar ofte kontakt med oss, og mange ønsker å besøke lageret. Vi får mange positive tilbakemeldinger fra folk som er fornøyde med å få ombruksmøbler til enhetene sine.

Vil fortsette å pusse opp møbler.

Til nå har støtten fra klimafondet gitt Interiørgruppen muligheten til å oppgradere rundt 30 enheter med møbler, og Spord håper å kunne fortsette med arbeidet fremover.

– Noen ganger kan det økonomisk sett koste omtrent det samme å oppgradere et møbel, som å kjøpe nytt, men miljømessig sparer vi mye. Ved å gjenbruke deler som fortsatt fungerer, reduserer vi også avfall og ressursbruk. Det er inspirerende å se hvor mye vi kan spare miljøet ved å ikke kjøpe nytt, noe som motiverer oss til å fortsette med ombruk, reparasjon og oppgradering av møbler.

Har du en ide for å gjøre UiB mer bærekraftig? Søk på klimafondet!

Søknadsfrist for høsten 2024 er 15 oktober.

Se andre prosjekter som har fått støtte fra Klimafondet: 

Powered by Labrador CMS