I VINDEN
– Det har vært en valgkamp med stort engasjement
Til tross for pandemien har det har vært en valgkamp med stort engasjement, mener leder for søkerkomiteen, Jarle Eid. – Vi har to solide kandidater som kjenner UiB godt, sier han.
Hvordan har du det?
Jeg har hatt en ganske travel uke. Samtidig er jeg fornøyd med å ha fått sendt en prosjektsøknad til Diku, for å etablere den første masterutdanningen innen krisepsykologi. Dette skal være en fleksibel videreutdanning som skal kunne kombineres med jobb.
Er du spent på rektorvalget?
Det er jeg faktisk. Det er veldig spennende både for meg, og for søkerkomiteen. Rektorvalget har jo pågått under en pandemi, og likevel med så stort engasjement. Det er utrolig flott at vi har to solide og erfarne kandidater som kjenner UiB godt fra ulike ståsted.
Hvorfor sa du ja til å bli leder av søkekomiteen?
Det var et spørsmål som jeg ikke kunne si nei til. For meg var det ikke aktuelt å stille som rektorkandidat, og jeg har vært så involvert i universitetspolitikk at jeg vet hvor viktig det er å ha et godt rektorvalg. Sist gang var det ingen motkandidater. Da blir det ikke den samme diskusjonen om veivalg og saker som det har vært i denne valgkampen.
Det er første gang UiB hadde en søkerkomité. Hvordan jobbet dere?
Komiteen bestemte at alle skulle sondere i sine nettverk for å finne mulige kandidater som kunne stille til rektorvalget. Jeg ringte rundt til personer som hadde hatt lederroller ved UiB, som også personer som hadde oversikt over mulige kandidater i fagmiljøene. Jeg snakket med ganske mange i løpet av høsten.
Jeg tror det er helt grunnleggende for universitetets uavhengighet at rektor blir valgt
Professor Jarle Eid
De to kandidatene vi har nå, Margareth Hagen og Oddrun Samdal, meldte seg tidlig. Det var viktig å snakke med dem også, for å få bekreftet at de var klare og forberedte seg til å stille. Til slutt var det disse som søkerkomiteen meldte inn til valgstyret. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at begge har stor tillit og respekt i universitetssamfunnet.
Hva tror du er fordelene med en valgt rektor?
Å velge rektor er å utøve universitetsdemokratiet i praksis, hvor universitetssamfunnet diskuterer og samler seg rundt kandidater de mener som kan ta UiB videre. Jeg tror det er helt grunnleggende for universitetets uavhengighet at rektor blir valgt.
Det kan ha enkelte positive sider å ansette rektor, men kan også føre til ansatte blir mer fremmedgjort. Det gir ikke samme mulighet til engasjement, innsyn og påvirkning siden en ansettelsesprosess er lukket, og det er noen få personer som velger ut kandidatene. Et valg har en åpen prosess, som er verdifullt.
Nå har det vært valgkamp under pandemien. Kan digitale arrangementer ha bidratt til mer engasjement og valgdeltakelse?
Siden vi mistet muligheten til fysiske møter, landet vi på kandidatpresentasjon i aulaen som opptak, og nettmøte etterpå. Det er et format som jeg ser at fakultetene og ulike miljøer har brukt i lokale debatter siden. Khrono og På Høyden har også hatt viktige roller.
Det gjenstår å se om det har bidratt til mer engasjement. Men kanskje har det vært lettere å følge med på debatter fra hjemmekontor. Du kan logge deg på, se en stund, og gjøre andre ting underveis. Det er mye enklere enn å måtte dra av gårde på et møte.
Hvordan synes du at valgkampen har vært?
Jeg synes det har vært et stort engasjement, selv om det alltid er vanskelig å måle digitalt. Det har vært flere valgmøter hver eneste uke. Kandidatene er engasjerte, de har hatt gode nettsider og har vært aktive på sosiale medier. Det er to team som virkelig har stått på og lagt ned mye arbeid i valgkampen, det er det ingen tvil om uansett valgutfall på torsdag. Det skal begge teamene ha ære av.
Fem kjappe
Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?
De siste ukene har jeg jobbet med en søknad til etter- og videreutdanning, og jeg tenker at universitets samfunnsrolle rundt dette er viktig. Det er et område UiB må gjøre enda mer på i fremtiden. Kunnskapsutviklingen i samfunnet skjer så raskt at mange trenger påfyll.
Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?
Når jeg ikke er på UiB, er jeg vel på hjemmekontoret. Men jeg prøver å komme meg ut på tur, for nå er det vår i lufta. Så er det litt hagearbeid som venter på meg, i tillegg til å bunnsmøre en liten båt som skal på vannet i mai.
Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?
Nå er det snart påske, og jeg har sansen for Harry Hole og litt krim. Disse bøkene går ned på høykant i påsken, og da kobler jeg av.
Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?
Enten ville jeg dratt litt tilbake eller frem i tid, for å reise ut av koronatiden. Jeg ville dratt til Drammen for å besøke mine tre barnebarn, som jeg bare ser på Snapchat og andre digitale medier. Jeg ville vært bestefar som vanlig og brukt tid med dem.
Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?
Jeg bor på Askøy, og noen av de mest vellykkede besøkene fra internasjonale kollegaer har vært hit. En amerikansk kollega var hjemme hos meg på sommeren, hvor han fikk fisket masse makrell. Vi har også hatt besøk av en kollega og mannen hennes fra Nepal. Landet har hverken sjø eller strandlinje, så for dem var det flott å være på Askøy. Det viser bare at Bergen og Vestlandet er fantastisk.