NYHET
Ny brannmur gjør UiB-nettverket tryggere
Snart slår IT-avdelingen på en ny brannmur som skal beskytte nettverket på UiB bedre. Dette kan påvirke nettrafikken inn til universitetet.
Den nye brannmuren er en del av sikkerhetssprinten som IT-avdelingen har satt i gang for å øke informasjonssikkerheten på UiB.
Brannmuren overvåker datatrafikken inn mot våre servere og datamaskiner, og beskytter mot innbrudd i nettverket.
– Dette tiltaket gjøres fordi vi opplever stadige nettverksangrep mot UiB. Målet er derfor at nettverket skal være sikrere etter at vi har slått på brannmuren den 7. oktober. Nå skjer den store endringen, og utover høsten vil vi gradvis forbedre sikkerheten ytterligere, sier senioringeniør på IT-avdelingen, Bjørn Tore Sund.
Kan påvirke de som jobber utenfor campus
Jobber du fra en UiB-maskin og sitter på universitetet, vil du sannsynligvis ikke merke at brannmuren slås på.
Fra 20. oktober kan det imidlertid påvirke de som jobber utenfor campus, siden du da må være pålogget UiBs private datanettverk for å kunne bruke flere tjenester.
Fremdeles er det rundt tusen ansatte som bruker andre e-post løsninger enn Outlook, som for eksempel Webmail og Unix e-post. Sitter du utenfor UiB og skal bruke disse, må du snart være pålogget VPN for å få tilgang.
– Hvis du skal lese mail fra mobiltelefonen er VPN upraktisk og lite hendig, så har du enda ikke gått over til Outlook, bør du derfor gjøre dette snarest. Meld det inn som sak i BRITA så hjelper IT-avdelingen deg over, sier Sund.
Meld fra i god tid
Fra 29. september ble det også obligatorisk å bruke tofaktor-pålogging for å bruke UiBs private datanettverk VPN. Dette betyr at du i tillegg til vanlig passord må oppgi en kode som du får fra mobiltelefonen din. Her kan du lese hvordan du innfører det på din brukerkonto.
– Hvis du ikke klarer å logge deg på VPN, bør du derfor først sjekke om du har innført tofaktor-pålogging før du kontakter UiB Hjelp, sier Sund.
Brannmuren vil stenge for all innkommende nettrafikk unntatt den som UiB har åpnet for. Hvis du har ansvar for servere som må kunne nås utenfra universitetet, ønsker derfor IT-avdelingen at du melder fra om dette på et eget skjema så snart som mulig, og innen 20. oktober.
– Vi ønsker å få oversikt over alt utstyr som endringene kan påvirke. Det er derfor viktig å melde fra om dette i god tid slik at vi rekker å hjelpe dem det gjelder, sier Sund.