JUBILANT

Tore Sætersdal
Vannmannen Tore Sætersdal ved Fontana dei Quattro Fiumi på Piazza Navona i Roma.

Arkeologen, brobyggeren og Afrika-kjenneren fyller 70 år

Venner, kollegaer og studenter ved UiB, NMBU, Makerere University, University of KwaZulu Natal, University of Khartoum, Høgskulen på Vestlandet, Regional Centre for Water Ethics (Egypt) gratulerer Tore Sætersdal med 70-årsdagen.

Tore Walderhaug Sætersdal er født i Bergen og folkeregistrert i Oslo, men han er sjelden hjemme. Han er enten i Bergen, men oftest et sted i Afrika. Tore er skikkelig god til å være på tur og er hellig overbevist om tre ting: at vi kommer til å overleve, ha det gøy og at vi vil få noe faglig ut av opplevelsen.

Tore er skikkelig god til å være på tur og er hellig overbevist om tre ting: at vi kommer til å overleve, ha det gøy og at vi vil få noe faglig ut av opplevelsen.

Venner og kolleger av Tore Sætersdal

Da Tore mønstret av etter flere år som sjømann studerte han arkeologi ved UiB og Cambridge. Hans hovedfag bygget på studier blant Makondefolket i Tanzania, og han disputerte i 2004 med avhandlingen «Places, people and ancestors. Archaeology and society in Manica, Mozambique».

Som en ekte arkeolog kan han finne på å bråbremse på en øde landevei for å begi seg inn i bushen for å undersøke en overgrodd grav, uten frykt for slanger og småkryp. Det må være en arv fra tiden i Manica, Mosambik, hvor han og hans Eva bygget opp et museum og bibliotek med arkeologisk og etnografisk materiale.

Museet i Manica huser alt råmaterialet fra filmprosjektene han og Frode Storaas samarbeidet om. Det ble flere filmer basert på Tores forskning. Den prisbelønte filmen «Making Rain» er publisert i Journal of Anthropological Films. Filmen «If the Vagina had Teeth» er mye etterspurt, trolig mest på grunn av tittelen. Filmen tar for seg et hemmelig ritual knyttet til fertilitet og regn.

Diplomat, fredsforhandler og ambassadør

I flere år ledet Tore Nile Basin Research Programme, et stort og ambisiøst forskningsprogram som fremmet tverrfaglig forskning og samarbeid rundt forvaltningen av vannressurser, fred og bærekraftig utvikling blant de elleve Nil-landene. Dette programmet ledet han med eleganse og naturlig autoritet – ikke i kraft av posisjon, men i kraft av å være en imøtekommende, klok og humørfylt leder som møter folk med en ekte respekt.

På en av sine reiser i regionen grep han sjansen som stand-in fotograf for NRK-produksjonen «Kampen om Nilen». Med stor iver, og med Terje Tvedt foran kameraet, filmet han livet på og langs jernbanen fra Mombasa ved kysten til Kisumu ved breddene av Viktoriasjøen. Han er en av få ikke-fotografer som har bidratt til en TV-dokumentar med så høy kvalitet at det ikke merkes.

Ved Universitetet i Bergen har Tore gått stille i dørene, men har gjort seg desto mer bemerket hos UiBs mange internasjonale partnere, i Worldwide Universities Network og kanskje spesielt ved Makerere University. Her har han i mange år vært en sentral pådriver for aktivitet ved UiBs eget kontoret, noe som blant annet har resultert i Makerere Bergen Research School.

Folk som har vært til sjøs er stødige og til å stole på, sies det. Tore føler stort ansvar for studenter og unge forskere, også etter at prosjekter er avsluttet. Han følger opp og har vært sentral for at samholdet mellom forskerne i Nil-programmet fortsetter å bære frukter, som Water and Society-programmene som bygger institusjonell kapasitet innen vannforvaltning og klimatilpasning i Afrika og Asia, og sist med Water ESSENCE Africa, som nå er en del av FNs Water Action Agenda. Å jobbe med Tore handler ikke bare om akademisk vekst, men også om å bidra til en bedre og mer bærekraftig verden.

Vi er heldige som har fått bli med deg på tur. Gratulerer med dagen!

Venner, kollegaer og studenter ved UiB, NMBU, Makerere University, University of KwaZulu Natal, University of Khartoum, Høgskulen på Vestlandet, Regional Centre for Water Ethics (Egypt)

Powered by Labrador CMS