I VINDEN

Professor Kevin M. Cahill tror ikke president Joe Biden får en enkel oppgave med å forene folket.
Professor Kevin M. Cahill tror ikke president Joe Biden får en enkel oppgave med å forene folket.

- Samfunnet i USA er i en virkelig krise

Det har både vært godt og vondt for professor og USA-ekspert Kevin M. Cahill å følge det amerikanske valget fra Norge.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn:

Kevin M. Cahill

Professor ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

Aktuell med:

Profilert USA-ekspert rundt amerikansk politikk og valget

Har nettopp gitt ut boken "Towards a Philosophical Anthropology of Culture (Routledge)"

Hva førte deg til Norge og til UiB?

Jeg kom til Bergen for over 20 år siden på grunn av et Fulbright-stipend for doktorgraden min innen filosofi. Jeg har bodd her siden på grunn av at jeg fant kjærligheten og fikk familie.

Kan du fortelle kort om din oppvekst i USA? Hvordan har den formet deg?

Min familie hadde en gradvis overgang fra arbeiderklassen til middelklassen. Min mor var husmor og deltidskontorist, mens min far var brannmann. Han ble senere forfremmet til løytnant og kaptein i brannvesenet. I norsk humaniora er en slik bakgrunn ikke uvanlig, men i USA kommer de fleste fra den øvre hvite middelklassen.

Selv om mine filosofiske eller politiske argumenter ikke er avhengig av min bakgrunn, har det vært viktig for perspektivet mitt innen filosofi.

Hvordan har det vært å følge det amerikanske valget fra Norge?

Det har vært både ensomt og en lettelse. Jeg har ofte følt meg alene mens mitt hjemland har brent og brutt sammen. Forståelig nok forstår de fleste nordmenn amerikansk politikk bare opp til en viss grad, og mange andre amerikanske akademikere i Norge kommer fra øvre middelklasse. De har derfor andre perspektiver enn meg.

Samtidig har det vært fint å være på avstand fra noen av konsekvensene av den bitre splittelsen som har resultert i vold.

Hvordan tror du Biden og Harris blir som president og visepresident?

Når det gjelder Bidens regjering, domineres den av neo-liberalister og internasjonale intervensjonister. Jeg forventer at hans regjering vil gå i retning mot Bill Clintons politikk.

Selv om det er Biden som har siste ord for hvordan Harris skal stemme, vil hun selvsagt bli viktig så lenge Senatet består av halvparten republikanere og demokrater.

Bortsett fra noen få unntak, som da Mike Pence gikk imot Trump ved å utrope Biden som valgvinner, pleier stillingen som visepresident å hovedsakelig være symbolsk.

Tror du at demokratiet i USA er i en virkelig krise?

Samfunnet i USA er i en virkelig krise, og dermed også politikken. Så svaret er ja.

Hva tror du Biden må gjøre for å samle det amerikanske folket?

Han sa ved innsettelsestalen at han ønsker å «forene» oss, som er mye lettere sagt enn gjort. Jeg har aldri vært særlig begeistret for Biden som politiker, men han har noen lovende moderate holdninger.

Samtidig må han føye seg etter den politiske realiteten for å beholde makten. Det betyr at han må tilfredsstille venstre fløy i partiet, samtidig som at han prøver å appellere til nok av Trumps velgere. Det er ikke en enkel oppgave.

Ble du overrasket da Trump ble valgt for fire år siden, og hvorfor tror du at så mange stemte på ham da?

Jeg ble sjokkert, egentlig. Jeg tror noe av forklaringen var at Hillary Clinton var en elendig kandidat. Under valgkampen prioriterte hun ikke å reise til enkelte delstater i Midtvesten. Det var nettopp flere av disse som gjorde Trump til president.

Jeg tror også at mange amerikanske liberaler tar feil når de sier at det var to hovedgrunner at Trump vant: rasisme og kvinnehat. Det er enklere enn å skylde på dette, enn å innrømme at deres egen økonomiske og sosiale suksess har vært på bekostning av millioner av såkalte "deplorables".

I historien fins det nok eksempler hvor folk er desperate og føler seg enten glemt eller sett ned på, og da støtter en politiker som viser seg å være en kynisk kjeltring.

Tror du Trump, eller noen i hans familie, kan komme tilbake til politikken?

Det kan bli vanskelig. Dersom Senatet finner Trump skyldig i riksrett er han diskvalifisert for alltid. Hvis han blir funnet uskyldig, så vil han sannsynligvis prøve å stille igjen med republikanerne, eller grunnlegge sitt eget parti. Uansett tror jeg personlig at han er ferdig som politisk kandidat.

Det ryktes også at Ivanka kanskje vil utfordre Senator Marco Rubio i Florida om to år. Hun er den flinkeste av Trumps fire barn, men Rubio har en sterk konservativ stemme i Florida, som er hans hjemmebane.

Hvem er din amerikanske favorittpresident gjennom tidene, og hvorfor?

Jeg har flere, og det er av disse hovedgrunnene:

1. Franklin D. Roosevelt: The New Deal, rettigheter for fagforeningene, Social Security Bill

2. Abraham Lincoln: Emansipasjonserklæringen og lederskapet hans under borgerkrigen.

3. Thomas Jefferson: Uavhengighetserklæringen og Bill of Rights

Jeg ønsker å legge til at i min livstid har den verste presidenten vært George W. Bush. Jeg anser ham og regjeringen hans som krigsforbrytere.

FEM KJAPPE

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Jeg ville jobbet for færre midlertidig ansettelser. I tillegg ville jeg kommet med en støtteerklæring av «Chicago Statement» om ytringsfrihet. Siden det kanskje enda ikke finnes amerikanske tilstander ved UiB vil dette virke unødvendig provoserende for noen.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg er ofte på hytten hvor jeg leser, går på tur, fisker, ser på film, og av og til drikker litt whisky.

Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?

Nei, men jeg kan anbefale tre:

1. Del to av Søren Kierkegaards «En Literær Affære» også kjent som «Nåtiden» (Tidligste media kritikker jeg kjenner til)

2. Friedrich Nietzsche’s «Moralens Genealogi” (Treffer «Social Justice» fenomenet midt i blinken, spør du meg)

3. Nyeste bok fra Michael Sandel: «The Tyranny of Merit”

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du og hvorfor?

Kanskje 1968. Da kunne jeg høre alle bandene som spilte gratis i Golden Gate Park, men ikke hadde mulighet til fordi jeg var for ung. Det var blant andre Jimmy Hendrix, Janis Joplin, Jefferson Airplane og Grateful Dead. Dette skjedde omtrent 1.5 km fra mitt barndomshjem! Tror min far ikke hadde vært begeistret, men….

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Hvis været var fint jeg ville dratt ut til Verftet for å ta en pils.

Hver uke intervjuer På Høyden en aktuell UiB-ansatt eller student. Tips oss om UiB-folk som er i vinden på [email protected].