I VINDEN

Viggo Krüger spiller gitar
Viggo Krüger spiller gitar

– Glad for at UiB viser omsorg for studenter og ansatte

Sist uke bidro han til værgodmotdegselv.no, på 90 tallet vant han Spellemannprisen, og i dag skulle han helst vært i studio med Bergensbandet Pogo Pops.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN DENNE UKEN

Navn: Viggo Krüger, Førsteamanuensis, leder for GAMUT - Griegakademiets senter for musikkterapiforsking

Aktuell med: Har bidratt med tips til en bedre koronahverdag på den nye portalen værgodmotdegselv.no

POGO POPS

Pogo Pops er et popband fra Bergen etablert i 1987.

De mottok Spellemannprisen 1993 i klassen pop for albumet Crash.

De startet opp igjen i 2006 etter 10 års pause. Siste albumet, Love is the greatest compass, kom I 2017.

Hvordan har du det om dagen?

Det er litt todelt, jeg har mye å gjøre med jobb og er effektiv på hjemmekontoret, men jeg savner det sosiale ved å være på kontoret. Lunsj eller kaffepauser med kolleger er viktig, så jeg savner kollegene mine. Så vi kan jo si at det er et lite sosialt vakuum både på jobb og ellers, men det er jo forbigående.

Hvordan påvirker korona din arbeidshverdag?

Jeg har fått en mye roligere hverdag. I et vanlig år har jeg 11-12 flyreiser og 5-6 utenlandsreiser. Og jeg må si at det har vært godt å roe helt ned, men jeg gleder meg jo også til å kunne reise igjen, men det blir nok ikke like mye som før.

Har fått god tid til hverdagslige ting som ellers prioriteres ned. Gullfiskene mine har ikke hatt så rent akvarium på lenge, og hagen og potteplantene trives veldig godt om dagen.

Hvordan var det å jobbe med værgodmotdegselv.no?

Det var gøy og enkelt, ble intervjuet av en hyggelig dame som fanget essensen i det jeg ville formidle på en veldig god måte.

Viggo Krüger
Viggo Krüger

Jeg er jo ansatt og har trygge rammer rundt hverdagen, noe studenten har i mindre grad. Og jeg er veldig glad for at universitetet tar dette ansvaret og viser denne omsorgen.

Hva gjør du for å få en bedre koronahverdag?

Jeg bryter opp hverdagen, trenger bevegelse på grunn av ryggen, og er derfor obs på å få lagt inn bevegelse. Det er lett at en blir sittende stille på hjemmekontoret. Dagen deles i to, først 8-12 også 14-18. Jobber også litt på lørdager. Med en slik arbeidsrutine har jeg mulighet til å ta meg en tur eller være litt i fysisk bevegelse midt på dagen.

Hvordan står det til med studentene dine? Har du hørt noe fra dem?

Jeg får inntrykk av at de er lei situasjonen, og gleder seg til å få studiehverdagen tilbake. Noen gir inntrykk av at det er krevende med mange obligatorisk oppgaver, og noen sier de er litt mer ensomme nå enn før. Før kunne jeg gå inn i undervisningsrommet og kjenne på stemningen i salen – da kunne jeg få et inntrykk av hvordan det sto til. Det er vanskeligere nå. Derfor er jeg glad for at studentene er ute i praksis nå. Her får de møte folk og utøve faget.

Jeg er veldig glad for at kommunene og universitetet ikke har stengt ned praksis denne gangen.

FEM KJAPPE

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Hvis jeg skulle hatt en så stor beslutningsmyndighet ville jeg jobbet for å få enda mer ut av de sosiale møteplassene universitetet har. Viktig for studenter og ansatte å møtes på tvers, delta i diskusjoner og utvikle diskusjons- og refleksjonsevne. Det ligger mye god egenomsorg for studenter og ansatte i det å møtes øye-til-øye, det er jo dette psykologen Susan Pinker kaller «The Village effect», altså reelle helseeffekter av sosiale relasjoner. Her er studentdemokratiet godt og fungerende i UIB, men hvis vi i større grad får utnyttet potensialet som ligger i det tverrfaglige, når musikk, kunst, litteratur og politikk møtes, så kan vi nå enda flere, og skape flere verdier.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg skulle ha vært i studio på Bergen Kjøtt og spilt inn ny plate med Pogo Pops. Natur er også viktig for meg.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Brave new world – Aldous Huxley – skrekkbok som beskriver det perfekte samfunn – men samfunnet er for perfekt, mennesket er omtrent blitt overflødig, blant annet fordi babyer nå lages på fabrikk, i reagensrør. Også er det røverfolkene – villmenn - som har brutt med resten av samfunnet, og lever utenfor denne påståtte idyllen. Veldig spennende. Bokens budskap er; vi må ikke komme dit, til det såkalte «perfekte samfunn». Boken er på høyde med George Orwells 1984 i aktualitet for dagens samfunnsdebatt, bare skumlere.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

60-tallets USA, oppleve the American dream gjennom musikken i tiden til Jimi Hendrix, The Doors, Bob Dylan og Motown. Oppleve the Beatles ankomme til USA og spille på Hollywood Bowl. Høre Good Vibrations med The Beach Boys på radioen for første gang. Også sette dette i sammenheng med popmusikken i dag. Hva er det som gjør at musikken har endret seg? Hvordan påvirker tiden vi lever i musikken?

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Jeg ville vist frem Vidden, tatt de med på tur fra Ulrikken til Fløyen. Vi har jo høyfjell rett utenfor bykjernen. Å gå den turen er jo en opplevelse. De fleste jeg har hatt med blir begeistret for den.

Hver uke intervjuer På Høyden en aktuell UiB-ansatt eller studenter. Tips oss om UiB-folk som er i vinden på [email protected]