I VINDEN

Christoph Trattner er senterleder for det nye SFI MediaFutures.

Han vil endre nyhetskonsumet vårt

Han kommer fra Graz i Østerrike, men viste at han bare måtte ha jobben i Bergen etter å ha sett byen fra Fløyen. Nå er han senterleder på SFI MediaFutures og vil endre nyhetskonsumet vårt.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Christoph Trattner, førsteamanuensis ved Institutt for informasjons- og medievitenskap og senterleder ved SFI MediaFutures

Aktuell med: Senterleder på en nyåpnet SFI (Senter for forskningsdrevet innovasjon). MediaFutures: Research Centre for Responsible Media Technology and Innovation – nyåpnet SFI

Hvordan står det til om dagen?

Jeg har det ganske bra. Det er travelt nå i oppstarten av senteret, men det er en stor og spennende prosess.

Hva brakte deg til Norge/Bergen?

Jeg kom til Bergen på grunn av jobb. Men jeg hadde allerede vært lenge i Norge som postdoc på NTNU gjennom et EU-program hvor jeg også var tilknyttet et Yahoo Labs i Barcelona og CWI – Nederlands største forskningsinstitutt.

Hva er planene for MediaFutures?

Å skape det beste forskningssenteret på planeten i konteksten ansvarlig bruk av kunstig intelligens i media. Det er hovedmålet.

Hvorfor vil du jobbe med media og kunstig intelligens?

Jeg har jobbet med å utvikle apper for at folk skal kunne ta helsemessig bedre valg med tanke på diett. Nå skal jeg gjøre det samme, men med media. Jeg vil at vi skal få et sunnere forhold til og mer nyansert inntak av mediesaker.

Hvordan vil dette påvirke vår hverdag?

Vi skal gjøre noe med de algoritmene som kun foreslår lignende ting til det du allerede liker. Og på den måten bidra til at du får et mer nyansert inntak eller konsum av nyhetssaker. For eksempel på Facebook, hvor feeden din fylles opp av ting som ligner på det du allerede har klikket på eller likt, eller vennene dine liker. Så skal vi utvikle en algoritme som anbefaler ting fra folk som du ikke er enig med. Både de som mener det motsatte og de i midten. Som sagt, prøve å gjøre det hele litt mer nyansert. Det tror jeg vil være sunt. Det er et forsøk på å unngå at det skapes ekkokammer.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Usikker på hva en få gjort på en dag. Jeg ville skapt plattformer for økt samarbeid på tvers av fagfelt, fakulteter, institutter og sentre. Det er noe som er veldig forskjellige fra min bakgrunn, i Norge er det et større skille. Dette vil jeg bryte ned.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg gjør vanlige ting. Som mange i Norge og Bergen går jeg på tur i fjellet, jeg jogger og jeg tar naturbilder. Jeg liker spesielt Rundemannen.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Jeg har ikke lest bøker på lenge, det har blitt mest rapporter, artikler og styringsdokumenter.

Men en bok jeg har fått varmt anbefalt av mange er: The Hype Machine: How Social Media Disrupts Our Elections, Our Economy, and Our Health—and How We Must Adapt, skrevet av Sinan Aral

Jeg må nevne en bok som forandret livet mitt: C++ Programming Language av Bjarne Stroustrup – den er årsaken til at jeg ble interessert i programmering og har endt opp der jeg er i dag.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Jeg ville reist 150 år frem I tid. Jeg vil se hvordan kunstig intelligens er integrert og påvirker samfunnet. Og ta med viktige oppdagelser tilbake til i dag.

Jeg vil også se hvordan det har gått med bærekraftsmålene, har vi funnet løsningen og hva er de? Er det kommet nye? Hvilken rolle har teknologien spilt? Det er så mye jeg kunne tenke meg å vite.

Hvilket sted i Bergen/Graz viser du først til en som er ny i byen?

Fløyen, definitivt. Når jeg var her på jobbintervju tok jeg en tur opp for å se på utsikten, og var solgt med en gang. Jeg måtte ha den jobben.

Hjemme i Graz ville jeg gjort det samme, tatt en tur opp på fjellene rundt byen for å se på utsikten. Det å se ned på byen setter ting i perspektiv – alle problemer blir små når du står og ser på det store bildet.

Powered by Labrador CMS