NYHET

Knut Olav Aslaksen

I vinden: Redaktør med sterkt kulturminneengasjement

Fredag 9. desember lanseres Universitetsmuseets årbok. Bytte av et vågehvalsskjelett mot naturhistorisk faglitteratur er blant redaktørens favoritthistorier i boken.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Knut Olav Aslaksen

Aktuell med: Er redaktør for Universitetsmuseets årbok for 2022, «Metode», som kommer for salg i museumsbutikken 9. desember.

Boken inneholder ulike artikler og høydepunkter fra året som er gått.

Fredag 9. desember lanseres Universitetsmuseets årbok for 2022 – hva er UMs årbok?

– Årboken er et av Universitetsmuseets verktøy i arbeidet med forskningskommunikasjon og formidling, med røtter tilbake til siste del av 1800-talet.

Hvilke høydepunkter inneholder den?

– Årboka har en variert meny av artikler som dekker et vidt felt innen kultur- og naturhistorie, som er resultat av de ulike forfatternes faglige tilnærminger, kilde og formidlingsgrep. Boken har bare høydepunkter!

Har du selv en favoritt-godbit?

– Jeg har sansen for Marielva Torino sin artikkel om samarbeidet mellom den italienske naturforskeren Stefano delle Chiaje og Wilhelm Frimann Koren Christie på midten av 1840-tallet. Den illustrere Christies internasjonale kontaktnett og interesse for naturforsking. Dessuten avsløre artikkelen at skjelettet av en vågehval som er utstilt i det Zoologiske museet i Napoli kom fra Christie i bytte mot naturhistorisk faglitteratur som fortsatt er å finne i Spesialsamlingene til UB.

Boka har tittelen «Metode» - hvorfor denne tittelen?

– «Metode» er sentral i all forsking og forskningskommunikasjon ved universitetsmuseet. Ikke bare for å synligjøre forskingsresultater og nytten av disse, men også for å vise hvordan ny kunnskap blir til. «Metode» er en fellesnevner for flere av artiklene i årboken 2022. Fra den tidlige systematiske observasjonen og refleksjonen som kjennetegnet forskningen til museumsgründerne Neumann og Christie, til mer dagsaktuell naturvitenskapelig forskningen om nye metoder for datering av geologiske formasjoner og om DNA-kartlegging av biologisk mangfold.

Hvor kan man få tak i boka?

– Boken får du kjøpt i museumsbutikken og burde være fin julelektyre for alle UiB-ansatte.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

– Rehabilitering av Universitetsmuseet Kulturhistorie på Haakon Sheteligs plass 10, for å sikre uerstattelige deler av den europeiske kulturarven. Når det er sagt har vi en utmerket rektor som nok er sitt ansvar bevisst.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

– Jeg driver litt privat kulturminnevern og tar vare på flere eldre bygninger.

Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?

– Årbok for Universitetsmuseet i Bergen 2022!

Du får en tidsmaskin! Hvilken tid drar du til og hvorfor?

– «Fortiden er et fremmed land». Gjennom dykk i arkiver og kulturhistoriske samlinger finner vi spor etter fortiden. Det hjelpe oss å forstå den tidsreisen vi allerede har gjort og setter samtiden i perspektiv. Derfor trenger jeg ingen annen tidsmaskin!

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

– Jeg tar de selvsagt med til Universitetsmuseet og spesielt den ikoniske Hvalsalen.

Powered by Labrador CMS