I VINDEN

Ellen Hagen er leder for det nye karrieresenteret for yngre forskere - UiB Ferd.

– Jeg brenner for dette

Ellen Hagen er leder for UiB Ferd – karrieresenteret for yngre forskere og har hatt noen intense dager etter åpningen av senteret.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Ellen Hagen, seniorrådgiver i HR-avdelinge og leder for UiB Ferd – karrieresenter for yngre forskere.

Aktuell med: Karrieresenter for yngre forskere, UiB Ferd åpnet 15. februar. Og er det første karrieresenteret av sitt slag i Norge.

Hvordan har det vært de første dagene etter oppstarten?

Veldig gøy å få så mye respons og tilbakemelding om at dette er et etterspurt tiltak. Basert på erfaringer fra andre universitet har vi forsøkt å lage et aktuelt tilbud, men når vi lager noe nytt vet en jo ikke helt hvordan etterspørsel vil være, men så langt ser det ut som at vi har truffet et behov. Det har vært intense dager med mye henvendelser, noe som er veldig gøy.

Hvorfor ville du jobbe med UiB Ferd?

Jeg brenner for dette med livslang læring og ikke minst dette som burde følge naturlig av dette – livslang veiledning. I et krevende kompetansesamfunn er det kanskje å forvente at vi alle kommer i situasjoner i vår karriere, valgsituasjoner og overganger som er såpass komplekse at en kan ha godt av å snakke med noen som er trent i å snakke om karriere.

Hva har overrasket deg i jobben med UiB Ferd?

Det foregår så utrolig mye bra karriere aktiviteter rundt omkring på fakultetene. Det er ikke slik at UiB ikke har noen ting, det er mye gull å finne. Et senter kan kanskje være med å bidra til læring og deling internt ved UiB.

Hvorfor tror du at dette tiltaket vil lykkes?

Det er vilje til å sette inn tiltak på dette med medarbeiderskap og karriereutvikling i forskerlinjen hele veien fra toppen og gjennom hele UiB. I karrieresenteret er det de to fagavdelingene HR og FIA som skal jobbe sammen om å utvikle tjenestene. Det betyr at det er et utrolig sterkt lag som står bak denne satsingen. I tillegg har vi tett dialog med de som er målgruppen for tjenestene våre gjennom blant annet stipendiatforeningene og Ph.d.-koordinatorer. Jeg mener at når forskere har gode arbeidsvilkår og et forutsigbart arbeidsliv så styrker det kvaliteten på forskningen.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Det hadde vært fint å vedta at alle ansatte og studenter skal bli møtte med en hilsen hver dag der det står «du er bra»! Det trenger vi å høre nå etter pandemien, folk trenger å bli sett og føle at en er med på noe større og en del av noe. Hvis jeg var rektor, ville jeg gitt den beskjeden til alle studenter og ansatte.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Da jobber jeg i hagen, det er min yoga.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Da vil jeg anbefale Den uproduktive Klasse (engelsk tittel: The theory of the leisure class) av Thorstein Veblen. Han beskriver på en veldig lettfattelig måte hvordan vår higen etter å være bedre enn naboen både ødelegger kloden og fører til mental uhelse.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Jeg kunne godt tenkt meg og reist tilbake til 40-tallet og diskutert litt med Simone de Beauvoir når hun skrev boken det annet kjønn. Da kunne vi diskutert hvordan 2022 ser ut og med den voldsomme presset på individet, om det var meningen at frigjøringen skulle gå via individuell transendens. Vi lever jo i individets tidsalder, men jeg tror ikke det var dette hun hadde sett for seg.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Det har pleid å være Fløyen, men om jeg skulle tatt med en gjest i dag ville det vært muséhagen. Der er det mange skjulte skatter som gjør at hagen er vel verdt et besøk.

Powered by Labrador CMS