I VINDEN

Gjenbrukskoordinator ved UiB, Pia Christine Brun.
Gjenbrukskoordinator ved UiB, Pia Christine Brun, inviterer sammen med interiørgruppen ved EIA til åpen dag på UiBs møbellager tirsdag 31. oktober.

I vinden: – Gjenbruk er et verdifullt grep i klimakampen

– Vi må benytte de ressursene vi allerede har; tenke at det som allerede er produsert, kan benyttes igjen, eller på en ny måte, sier Pia Christine Brun. Hun har ett år bak seg i stillingen som gjenbrukskoordinator ved UiB.

Publisert Sist oppdatert

Hvilke arbeidsoppgaver har du som gjenbrukskoordinator ved UiB?

I VINDEN

    Navn:  Pia Christine Brun

Gjenbrukskoordinator er en nyopprettet stilling med et bredt nedslagsfelt innen gjenbruk og ombruk. Jeg har en rekke varierte arbeidsoppgaver innenfor disse disiplinene. Det handler om å få ned forbruket for å nå klimamålene.

Hva gjør at du engasjerer deg for dette feltet?

Klimaendringene er en av vår tids største utfordringer som samfunnet må løse. Jeg er opptatt av hvordan det skal gå med verden i fremtiden. Bevaring, gjennom ombruk og gjenbruk er viktige bidragsytere til å redusere utslipp og vi må bidra der vi kan. Jeg er også glad i tradisjoner og historikken ved å bevare.

Hvorfor er det viktig å øke graden av gjenbruk?

Gjenbruk er et verdifullt grep i klimakampen. Vi må benytte de ressursene vi allerede har; tenke at det som allerede er produsert, kan benyttes igjen, eller på en ny måte. Vi må bli flinkere til å tenke på behovet før vi gjør endringer på lesesalen, i kantinen eller på kontoret. Jo bedre vi blir på å gjenbruke, jo mer reduserer vi vårt fotavtrykk.

Hva kan UiB sine studenter og ansatte bidra med på dette området?

Minske forbruk og begrense innkjøp. Mye av det interiøret UiB har, kan brukes igjen av andre ansatte eller studenter etter opprinnelig tiltenkt bruk.

Vi bruker mye ressurser på å "flytte oss selv rundt", så her er det forbedringspotensial.

Hvorfor bør UiB-ansatte komme på åpen dag på møbellageret?

Det kan skape en bevisstgjøring om tematikken rundt ombruk, gjenbruk og til slutt gjenvinning, samt at flere får innblikk i mulighetene som finnes. Håper noen også finner noe de har behov for. Bra for miljøet og for felles-lommeboken.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Bevaring av bygg og grøntarealet. Nybygg og byggeprosjekter står for store deler av klimautslippet vårt. Grønnstrukturen er viktig for klimatilpasning, naturmangfold, bylandskap, trivsel og helse.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg er så mye som mulig med familien min, og tar vare på et gammelt hus med hage.

Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?

Jeg sluker alt av Annie Ernaux akkurat nå, men jeg bør kanskje nevne noe for bærekraft og miljø. Villrosene, om permakultur av Marianne Leisner.

Du får en tidsmaskin! Hvilken tid drar du til og hvorfor?

Den tiden da vi fortsatt levde av det vi hadde nært og vi brukte av de ressursene vi hadde tilgjengelig. Vi må nok litt tilbake til det tankesettet, selv om jeg liker å se fremover.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Fjellene!

Powered by Labrador CMS