I VINDEN
I vinden: En av de største beinsamlingene i Skandinavia
- Universitetsmuseet har lenge vært et sentrum for forskning på bein i Norge, og har en av de største beinsamlingene i Skandinavia, sier professor Hanneke J. M. Meijer.
Hva kan publikum få se på utstillingen Bare bein?
Bare Bein viser mangfoldet i bein og den viktige rollen bein har spilt i evolusjon av vertebrater (alle dyr med en ryggrad). Bein er et robust, tilpasningsdyktig materiale utviklet gjennom mer enn 400 millioner år med evolusjon. Utviklingen av bein var avgjørende for at vertebrater kunne kolonisere landjorda og himmelen. Bein gror og gir kroppen form og støtte til å kunne bevege seg både på land, i vannet og i lufta. Bein beskytter kroppens indre organer, og er nødvendige for dyrs kroppsfunksjoner. Bein har oppstått i et veldig mangfold av former og størrelser gjennom evolusjonsteorien. Uten beins anatomiske prakt ville verden sett temmelig annerledes ut.
Hva er spesielt med beinsamlingen til UiB i forhold til andre samlinger?
Universitetsmuseet har lenge vært et sentrum for forskning på bein i Norge og har en av de største beinsamlingene i Skandinavia. I dag har UM over 15.000 moderne skjeletter av fugler, fisk, og pattedyr, og ca 3 million bein og beinfragmenter fra arkeologiske og geologiske utgravingen i Norge. I motsetning til andre land er en stor del av Norges arkeologiske og geologiske beinrester samlet her i Bergen under et takk, som gjør det lett tilgjenglig for forskere fra verden rundt. Beinsamlingen er dermed en veldig viktig ressurs for forskning på Universitetsmuseet.
Hva kan et skjelett fortelle oss?
Bein kan avdekke hvilke dyr som levde i fortiden og gi oss hint om hvordan de levde og døde. Når forskere studerer bein, benytter vi en rekke ulike metoder som kan gi forskjellig type informasjon. Vi undersøker beina nøye, og noterer form og størrelse. Vi ser etter overflatisk slitasje og tegn til misdannelser. Disse observasjonene gir innsikt i dyrets liv og helse. I senere tiår har bruken av molekylære og biokjemiske teknikker økt, som gjør forskerne i stand til å samle enda mer informasjon fra bein enn tidligere.
Hvordan jobber dere for å sette utstillingen sammen?
De fleste skjelettene som kan ses i utstillingen kommer fra museets egne samlingen og de fleste er over 100 år gammel. De er veldig fine, men en god del trengte litt oppussing. Skjelettene har blitt rengjort for å bli kvitt støv og smuss, og har blitt sjekket om de er stabile nok for å kunne bli utstilt. I noen tilfeller har vi reparert eller restaurert noen bein som var skadet eller hadde ramlet av. De store skjelettene av elephanter, giraffer og hesten har blitt sendt til et spesialisert selskap i Nederland for å bli montert, fordi vi mangler kunnskap om dem i Norge.
Fem kjappe:
Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?
Jeg ville startet oppussing av plantehuset i museetshagen.
Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?
Jeg liker å lese og gå på tur.
Kan du anbefale en bok flere UiB-folk bør lese?
Jeg er usikker på om min smak i bøker ligner på den gjennomsnittlige UiB-personen, men en av de mest hjertevarme bøkene jeg leste i fjor var "The House in the Cerulean Sea" av TJ Klune. Spesielt i disse dager med stadig mer deprimerende nyheter fra hvert hjørne av verden, trenger mange av oss en virkelighetsflukt.
Du får en tidsmaskin! Hvilken tid drar du til og hvorfor?
Til pleistocen-tiden, for rundt 2,5 millioner til 11.000 år siden. Når du jobber med bein fra utdødde dyr, lurer du alltid på hvordan de så ut og hvordan de oppførte seg. Å ha en sjanse til å observere dem i deres originale verdener ville vært fantastisk.
Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?
Fløyen. Jeg er fra Nederland og vi har veldig få fjell.