NYHET

Fagleder Ellen Mortensen og resten av sekretariatet for Holbergprisen er straks klare for den internasjonale Holbergdebatten, lørdag 5. desember

– Negative reaksjoner er ikke nødvendigvis et minus

Ellen Mortensen mener vi må tåle å lytte til dem som vil sabotere drømmen om fred på jord. Hun avslører også sin fortid som politisk engasjert revyartist.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN DENNE UKEN

Navn: Ellen Mortensen, professor i litteraturvitenskap og faglig leder for Holbergprisen

Aktuell med: Førstkommende lørdag, 5. desember, arrangeres Holbergdebatten med John Bolton og Yanis Varoufakis .

Hvordan har du det om dagen?

Joda, forholdene tatt i betraktning; korona, været og en aldri så liten skulderskade, så går det bra.

Hvordan har dette året vært for deg og Holbergprisen?

Det har mildt sagt vært både vanskelig og problematisk. Vi hadde som vanlig planlagt en rekke arrangementer og måtte gå fra plan A til plan B, og så C. Alt har endret seg underveis. Holberguken i juni ble avlyst og mye ble flyttet til digitale løsninger. Heldigvis fikk vi et vindu i oktober og kunne blant annet kunne dele ut Holbergprisen i skolen med kunnskapsministeren til stede.

Holbergdebatten arrangeres for femte gang i år. Hvorfor en egen debatt, i tillegg til prisene?

Vi hadde et ønske om å holde Holbergprisen varm året rundt. Vårt oppdrag er også å gjøre fagområdene – humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi – aktuelle for den opplyste allmennhet, ikke bare forskersamfunnet. Løsningen ble en debatt i Ludvig Holbergs ånd hvor vi løfter dagsaktuelle tema som demokrati, likestilling og den slags.

Hva har dere oppnådd så langt?

Det har vært en suksess, og vi har nådd mye bredere ut. Det er rundt en halv million som hittil har sett hele eller deler av fjorårets debatt på Youtube. En fullsatt universitetsaula tar til sammenligning rundt 350 personer.

FAKTA OM HOLBERGPRISEN

· Les mer på holbergprisen.no

Årets debatt stiller spørsmålet “Er global stabilitet en ønskedrøm?”. Hvem svarer?

Vi har invitert to sentrale aktører fra den globale, politiske arenaen: John Bolton er kjent for mange som en krigshisser, tidligere FN-ambassadør for USA og ikke minst; sikkerhetsrådgiver for Trump, som han nylig har skrevet en kritisk bok om. Det blir en spennende match mellom Bolton og Yanis Varoufakis, tidligere finansministeren fra venstresiden i Hellas og aktiv i den europeiske demokratibevegelsen Diem 25. Professor Scott Gates fra UiO og PRIO er moderator for debatten, og publikum kan stille spørsmål før og under sendingen.

Hva vil det gi oss å se disse to sammen?

Noen ganger er det bra å få frem motsetninger. Debatter kan fort bli litt kjedelige, særlig i sosialdemokratiske Norge. Det å åpne for ulike perspektiv og temperatur er klart i Holbergs ånd.

Debattantene er kontroversielle, særlig John Bolton. Hva slags reaksjoner har dere fått?

Vi har allerede fått en del negative reaksjoner, det tenker vi ikke er et minus. Vi har hatt Julian Assange med tidligere, og da ble det jo et voldsomt rabalder. Jeg ser ikke noen grunn til at John Bolton skal være persona non grata i norsk offentlighet. Han skal få komme til orde, og han skal bli utfordret. Jeg er veldig imot No Platforming, men med ytringsfrihet følger selvsagt ytringsansvar.

Debatten kan følges online fra hele verden, men dere har fått problemer med markedsføringen på Facebook?

Facebook sensurerer det de anser som politisk innhold og annonsen vår for arrangementet har blitt stoppet i utlandet, blant annet i USA. Men vi har fått lov til å markedsføre arrangement med kontroversielle navn hos Facebook tidligere, så vi jobber fremdeles med å få det til.

FEM KJAPPE

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Fri forskning. Rektor bør legge til rette for og prioritere midler til den enkelte forskers frie forskning, basert på egne forskningsinteresser og nysgjerrighet, slik at ikke all forskning blir styrt via programmer og øremerkede midler, som primært er innrettet mot større forskergrupper.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg henger med venner og familie, gjerne over en bedre middag eller i forbindelse med kulturopplevelser. Ellers er jeg en flittig bruker av byfjellene.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

I disse tider med Black Lives Matter-bevegelsen i vinden, vil jeg anbefale Ralph Ellisons Invisible Man, som er like aktuell i dag som da den kom ut i 1952. Den er svært velskrevet og handler om hvordan det oppleves å være en svart mann i det amerikanske samfunnet, hvor du ikke regnes som en personsom betyr noe, men lever en usynlig eksistens for den hvite majoriteten.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Da drar jeg tilbake til min studietid i Bergen fra midten av 70-tallet og første del av 1980-tallet – en utrolig spennende tid, både faglig og politisk. Jeg var aktiv på venstresiden og var med på å danne Homofil Bevegelse i Bergen (HBB) så vel som Sapfo Lesbisk Front. I tillegg var jeg med i Nordahl Grieg-teateret, et progteater med Edvard Hoem som husdikter. Et høydepunkt for meg var musikkrevyen «Å ber meg hem», av Knut Skodvin og Oddbjørn Hanto.

Hør Ellen synge "Det kommer en jente" i arkivopptak fra revyen “Ber meg hem”

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Sydneshaugen med Museumshagen, og dernest Nygårdsparken, perler som turister flest ikke finner frem til på egen hånd. Hele universitetsområdet på Nygårdshøyden er veldig flott.

Hver uke intervjuer På Høyden en aktuell UiB-ansatt eller student. Tips oss om UiB-folk som er i vinden på interndesk@uib.no

Powered by Labrador CMS