I VINDEN

– Det er sprøtt å tenke på at kun 1,5 kg plast kan ta livet av en hel hval, sier miljøkoordinator Helene Wiken.

– Plast på avveie er en trussel for alt liv i havet

Miljøkoordinator Helene Wiken har travle dager med både Strandryddeuka og feiring av UiB som Norges første sykkelvennlige universitet. – Plast på avveie er en trussel for alt liv i havet. Likevel kan mindre, lokale ryddeaksjoner ha mye å si for økosystemet, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Hvordan har du det?

Jeg har det veldig fint, men det er også ganske travelt for tiden. Heldigvis jobber jeg med noe jeg også engasjerer meg for på fritiden, og som derfor gir meg mye glede. Det er flere prosjekter denne måneden, blant annet den nasjonale Strandryddeuka. UiB og mange gode partnere har en rekke aktiviteter, blant annet dykkeaksjon i Vågen, rydd med jobben, og plastcontainer utenfor Studentsenteret. Vi avslutter uka med en større aksjon lørdag den 18, hvor vi frakter studenter ut til et ekstra forsøplet område i Alver kommune. UiB har også gleden av å bli sertifisert som Norges første sykkelvennlige universitet på verdens bilfrie dag den 22. september.

Hva gjør du som miljøkoordinator på UiB?

Som miljøkoordinator har jeg ansvar for å koordinere en rekke aktiviteter rundt det ytre miljøet på UiB, og vår målsetning om å være et klimanøytralt universitet innen 2030. Dette er tiltak som er skal engasjere og motivere studenter og ansatte til felles innsats for et mer klima- og miljøvennlig universitet. Jeg er også sekretær for styringsgruppen til klimanøytralt UiB, driver med informasjonsformidling og samarbeider tett med både interne og eksterne aktører.

Jeg håper vi kan redde mange hvaler og samtidig bevisstgjøre de rundt oss

Helene Wiken

Hvorfor deltar UiB på Strandryddeuka, og hva håper du blir resultatet?

Plast på avveie er et stort miljøproblem, og en trussel for alt liv i havet. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis. Likevel kan mindre, lokale ryddeaksjoner ha mye å si for økosystemet. Dette så vi blant annet da Plasthvalen strandet i 2017. Det er sprøtt å tenke på at det kun var 1,5 kg plast som skulle til for å ta livet av en hel hval. Jeg håper vi kan redde mange hvaler og samtidig bevisstgjøre de rundt oss. Plastproblematikken er også noe vi har et spesielt fokus på ved UiB, da vi har blitt utpekt som hub for FNs bærekraftsmål 14 – liv under vann. Vi har et eget plastnettverk av forskere, stipendiater og studenter, som forsker på og er opptatt av plastproblematikken. Universitetet ble i 2020 en del av Plastsmartpartner-nettverket, som arbeider for sirkulær og smartere plastbruk.

Hva betyr det at UiB blir Norges første sykkelvennlige universitet?

I 2020 inngikk UiB et samarbeid med Syklistenes Landsforening. Syklistene hadde aldri før sertifisert et universitet – for både ansatte og studenter. Vi begynte derfor å kartlegge UiBs fasiliteter ved alle byggene for å finne ut hvordan vi kan bli enda mer sykkelvennlig. Resultatet er at alle nye bygg vil få topp moderne sykkelfasiliteter. Likevel har vi også mange eldre bygg hvor det er vanskelig å gjøre de største forbedringene, men dette er noe vi jobber med. Det er også mulig å søke om midler til tiltak for sykkelvennlig universitet fra klimafondet. I tillegg vil vi arrangere en årlig sykkeldag, og skal arbeide med en ny rammeavtale for innkjøp og reparasjon av sykler.

Hva kan UiB-ere være med på 22. september?

Den 22. september feirer vi at UiB blir Norges første sykkelvennlige universitet, og det er det mye gøy som skjer. Vi starter dagen 07:30 med å dele ut boller, kaffe og sykkellykter til syklister og andre forbipasserende. Dere finner oss utenfor Studentsenteret, Høyteknologisenteret, Realfagbygget, KMD og Alrek helseklynge. Det blir også gratis sykkelverksted utenfor Studentsenteret fra 11-16, før vi avslutter med webinar og foredrag med forfatteren bak boken «sterk hjerne med aktiv kropp». Sjekk ut arrangementsinformasjon på UiB sine sider og meld deg på – dette blir bra!

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Dersom jeg var rektor for en dag, så ville jeg sett nærmere på organiseringen av bærekraftsarbeidet ved UiB, og gjerne prøvd å samle ressurser fra utdanning, forskning, innovasjon og driftssiden i et eget bærekraftskontor. Jeg hadde også fått på plass bærekraftspilotenes ide om å lage en digital oversikt over alt som omhandler UiB og bærekraft.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Jeg pleide å være litt av en «adrenalinjunkie», og har prøvd både surfing, dykking, kajakkpadling og fallskjermhopping. På mine eldre dager har jeg roet meg en del, og nå elsker jeg å koble av med en god bok eller gå en tur med podcast på øret. Jeg jobber også stadig med å få på plass en god treningsrutine. Nå har jeg blitt medlem på et yogastudio og forsøker å komme meg på styrketrening eller spinning i løpet av uka.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

Vanskelig å bare anbefale en bok! Jeg leser bøker innen mange forskjellige sjangre. «Britt-Marie var her» og «En mann ved navn Ove» er begge veldig lettleste og morsomme, til tross for en alvorlig undertone. Jeg vil også anbefale «Mormor danset i regnet», denne boken er basert på ekte historier og hendelser og gjorde meg bevisst på en del av historien som man ikke like ofte tenker på. Siste bok er «Sterk hjerne med aktiv kropp», denne boken har gitt meg etterlengtet treningsmotivasjon – jeg skal trene for å holde meg frisk og ikke minst smart! Ps. Forfatteren bak denne boken skal ha gratis webinar for alle UiBs studenter og ansatte den 22. september.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Som barn (og egentlig voksen) var jeg veldig fasinert av dinosaurer. De «vanlige» barna fikk sjokolade i julekalenderen og jeg fikk små dinosaurfigurer. Så om jeg kunne reist tilbake rundt 200 millioner år og observert dinosaurene fra en sikker avstand, så kunne jo det vært meget interessant.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Veldig mye fint å vise i Bergen, men jeg føler at Fløyen er en sikker vinner. Ellers anbefaler jeg alltid mine venner og bekjente om å sjekke ut de lokale butikkene og kafeene, som for eksempel Heim på bryggen og Nobel Bopel på Møhlenpris. Ellers er det lite som slår en tur opp permisjonsstien med grilling, solnedgang og overnatting i hengekøye på toppen.

Powered by Labrador CMS