NYHET

Ryddet 1,2 tonn plast på tre timer

Universitetet i Bergen og en rekke samarbeidspartnere satte på Strandryddedagen 2020 kursen mot havgapet utenfor Hellesøy. På knappe tre timer ble fangsten 1,2 tonn plast. Se bildene her.

Publisert Sist oppdatert

Plast i havet

  • I januar 2017 åpnet UiB-forskere opp magen på en strandet hval utenfor Sotra. Det viste seg at magen var full av plast og at dyret derfor ikke fikk i seg næring. Den ble raskt kjent som «Plasthvalen», vakte stort engasjement og skapte overskrifter verden over.
  • En undersøkelse Opinion utførte for UiB i januar 2020 viste blant annet at syv av ti nordmenn mener Plasthvalen har økt befolkningens bevissthet om marin forsøpling.
  • Strandryddeuka arrangeres årlig av Hold Norge Rent.

Ryddeaksjonen 19. september markerte avslutningen på UiB sin plastdugnad under Strandryddeuka 2020. I Plasthvalens ånd har universitetet, sammen med gode samarbeidspartnere, satt fokus på plastproblematikken både på land, til havs - og under havoverflaten.

Grunnet smittevernhensyn ble aksjonen gjennomført i mindre grupper, med totalt 40 inviterte plastryddere og mannskap. Engasjerte studenter sitter igjen med sterke inntrykk, etter å med egne øyne ha sett det enorme omfanget av plastforsøplingen langs kysten vår.

Takk for samarbeidet til våre partnere gjennom disse to ukene: In the same boat, Bergen og omland friluftsråd, Naturvernforbundet Hordaland, Havkollektivet, Om i morgen og Sammen.