YTRING

Eirik Hovden, Tarjei Ellingsen Røsvoll, Sofie Marhaug og Peter Sebastian Hatlebakk
Eirik Hovden, Tarjei Ellingsen Røsvoll, Sofie Marhaug og Peter Sebastian Hatlebakk

Har UiB våpeninvesteringer?

NTNU har aksjer i amerikanske våpenselskaper som eksporterer til Saudi-Arabia. Hva med UiB?

! Dette er en ytring. Innholdet i teksten er forfatterens egen mening.

Avsløringene i Khrono om at NTNUs fond investerer i amerikanske våpenfabrikanter som tjener penger på salg til det grusomme saudiske regimet er forstemmende. Om få dager er det seks år siden krigen i Jemen begynte. Det er godt dokumentert at Saudi-Arabia er ansvarlig for ulovlige krigshandlinger rettet mot sivile, som innebærer overgrep, lidelse og sult blant sivile i den pågående krigen i landet.

Universitetene er store investorer – Unifor forvalter visstnok 3,5 milliarder på vegne av UiO og andre – og bør gjøre sitt for at verden blir litt bedre, litt grønnere og litt fredeligere. Som kunnskapsinstitusjon har også UiB et særlig ansvar for å opptre på en etisk informert måte, og da er investeringer i bedrifter som gjør våpensalg til konfliktsoner i den tredje verden dypt problematisk. Universitetets troverdighet som faglig vaktbikkje beror også på at det ikke er for mange – reelle eller potensielle – målkonflikter for forskningen vår.

I senere år har det vært stor oppmerksomhet knyttet til oljeinvesteringer i akademia. Saken ved NTNU viser at vi må ha en tilsvarende bevissthet knyttet til inntekter fra våpensalg ved UiB. Som ansatte spør vi derfor rektor: Har UiB tilsvarende våpeninvesteringer i sin portefølje?

Sofie Marhaug
Eirik Hovden
Tarjei Ellingsen Røsvoll
Peter Sebastian Hatlebakk

Powered by Labrador CMS