NYHET

Tirsdag fikk Staff Mobility Week-deltakerne en omvisning på campus hvor de de blant annet fikk se på solcellepanelene på taket av Studentsenteret.
Under omvisningen fikk deltakerne også se sykkelgarasjene utenfor U-Pihls hus. Her vises de fram av overingeniør Steinar Sundal.
Senere på dagen fikk gruppen en omvisning på Universitetsmuseet. Her får de høre om plasthvalen.
Her står de utenfor Lepramuseet hvor de deltok på omvisning mandag ettermiddag.

Staff Mobility Week arrangeres på UiB for ellevte gang

Blant 150 søkere har 34 universitetsansatte fra utlandet blitt plukket ut til å delta på Staff Mobility Week denne uken. Nå er de i Bergen for å bygge nettverk og lære om noen av satsingsområdene vi er mest stolte av på UiB.

STAFF MOBILITY WEEK (SMW) VED UIB

  • En ansattmobilitetuke hvor UiB tar imot en utvalgt gruppe teknisk- og administrativt ansatte fra utlandet (hovedsakelig Europa) som jobber i universitetssektoren
  • Arrangeres 8.-12. mai 2023
  • Ble arrangert for første gang i 2010 under tittelen "Bergen International Week"
  • De besøkende får oppleve Bergen, bli bedre kjent med UiB, bygge nettverk og delta på faglige program i én av tre grupper med følgende tema:
    • Karrieretjenester til unge forskere i regi av HR (UiB Ferd) og forsknings- og innovasjonsavdelingen (FIA)
    • Klimanøytralt UiB i samarbeid med våre studenter i regi av eiendomsavdelingen (EIA)
    • Universell utforming, inkludering og tjenester for studenter med spesielle behov i regi av studieavdelingen (SA)
  • Les mer her: uib.no/en/smw

– Ved å vise frem det vi gjør her på UiB, får vi en gyllen mulighet til å få vurdert arbeidet vårt fra nye vinkler og få nyttige innspill. I tillegg får vi lære om hvordan universiteter i andre land jobber på de samme områdene, sier Signe Knappskog.

Signe Knappskog, HR-avdelingen.

Hun er koordinator for årets Staff Mobility Week (SMW-23) og har bidratt til å lage programmene for uken sammen med planleggingskomiteen.

– De tre temaene for årets grupper er bestemt ut fra at de er svært aktuelle i sektoren både nasjonalt og internasjonalt, og vi vet at UiB på mange måter ligger langt fremme på disse områdene sammenlignet med andre forsknings- og utdanningsinstitusjoner, sier hun.

Positiv effekt på UiB

Årets SMW-deltakere kommer fra blant annet Polen, Tyskland, Spania, Litauen, Romania, Tsjekkia, Italia og Slovakia.

– Staff Mobility Week bidrar til kompetanseheving og utvikling, og gir mulighet til nettverksbygging både for de internasjonale gjestene våre og for UiB-arrangørene, sier Knappskog.

Sightseeing, solceller og pitching

UiB-arrangørene har jobbet iherdig for at de tilreisende skal få en opplevelse de sent vil glemme på UiB og i Bergen.

Uken skal blant annet bestå av omvisning på Bryggen, fergetur i Hardangerfjorden og tur på Fløien, i tillegg til faglige program i hver av gruppene.

Når vi får besøk fra så mange ulike land, er det en fin anledning til å vise fram naturen og kulturen vår.

Kristin Torp Skogedal

Mandag deltok de internasjonale gjestene på åpning, musébesøk og felles middag der alle tok med seg mat fra sine hjemland.

– Det var helt fantastisk å se hvor mye arbeid deltakerne hadde lagt ned i sin 'stand' på fellesmiddagen. De hadde rigget seg til med pynt, medbragt mat og drikke, sier Ellen Lien. Hun er en av SMW-arrangørene som har ledet UiB Universell-gruppen sammen med Kristin Torp Skogedal.

– Alle hadde virkelig lagt seg i selen og tok med seg mye spennende mat og drikke, sier Skogedal om fellesmåltidet mandag kveld.

– Når vi får besøk fra så mange ulike land, der mange aldri har vært i Norge eller på Vestlandet før, er det en fin anledning til å vise fram naturen og kulturen vår også – og ikke bare ha faglige opplegg, sier Skogedal.

Klimanøytralt UiB-gruppen, ledet av Helene Wiken og Ove Botnevik, arrangerte tirsdag en omvisning på campus der deltakerne blant annet fikk se på solcellene på Studentsenteret og UiBs sykkelfasiliteter for ansatte og studenter (se bilder øverst i saken).

I karriere-gruppen fikk deltakerne delta på workshop innen servicedesign hvor de pitchet sine egne design-ideer.

– Deltakerne i vår gruppe ønsker å forbedre servicetilbudene innen karriereveiledning for unge forskere på sine universiteter. Gjennom workshopen fikk de trene på å gjøre karrieretjenester mer personlig og persontilpasset, sier Cecilie Nordbotten som har hatt ansvar for gruppen sammen med Ellen Hagen.

Staff Mobility Week handler ikke bare om å vise fram UiB og Bergen. Her holder SMW-deltaker Kristina Bierbricher fra Universitetet i Heidelberg en presentasjon for karriere-gruppen.

Søker arrangører for SMW 2024

Jobber du innen et område på UiB som du mener bør vises fram til universitetskolleger fra utlandet? Da kan du ta kontakt med Signe Knappskog og bli medarrangør av neste års Staff Mobility Week.

– Erfaring med internasjonal mobilitet kan være lærerikt og spennende for alle typer ansatte. SMW er et tilbud spesielt for de som jobber i tekniske og administrative stillinger. Det å være arrangør og delta aktivt i løpet av uken kan bidra til faglig og personlig vekst, sier Knappskog.

– Det er kjempenyttig, spennende og veldig gøy å være med på Staff Mobility Week, og treffe så mange hyggelige kollegaer fra ulike land og universiteter, sier Skogedal.

UiB-ansatte kan selv reise på tilsvarende arrangement

ERASMUS+ ANSATTMOBILITET

Ansatte ved UiB kan søke om Erasmusstipend til å dra på et arbeidsutvekslingsopphold i Europa, også teknisk og administrativt ansatte, og stipendiater.

Målet med ansattmobilitet er å gi ansatte ny kunnskap gjennom internasjonal erfaring, og øke det internasjonale samarbeidet mellom UiB og institusjoner i EU-landene.

Eksempler på formål som kan kvalifisere for tildeling av ansattmobilitetstipend er opplæring, språkkurs, "staff training weeks" og læringsopphold der man drar nytte av partnerinstitusjonens "best practice".

Powered by Labrador CMS