NYHET

Lansering av Lille norske leksikon
Julie og Maja fra Nesoddtangen skole klippet snoren for Lille norske leksikon under lanseringen i Oslo denne uken. Prosjektleder Guro Djupvik og sjefredaktør Erik Bolstad holder båndet.

Storstilt lansering av Lille norske leksikon

UiB var representert på åpningen av et helt nytt og digitalt oppslagsverk i Oslo denne uken. Lille norske leksikon inneholder allerede over 2300 artikler med barn og unge som hovedmålgruppe.

Publisert Sist oppdatert

Det nye oppslagsverket er utgitt av foreningen Store norske leksikon hvor alle universitetene, Fritt Ord, Det Norske Videnskaps akademi og Sparebankstiftelsen er medlemmer. Dette regnes som landets største nettsted for forskningsformidling.

Lansering av Lille norske leksikon
Knut Olav Åmås er styreleder i Store norske leksikon og direktør i Fritt Ord.

Torsdag denne uken var det formell lansering av juniorutgaven Lille norske leksikon på Sentralen i Oslo, der blant andre Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås og stortingspresident Masud Gharakhani deltok.

Leksikonet kan også brukes av alle som trenger et enklere alternativ til SNL. Dette kan for eksempel være folk med lese- og skrivevansker eller innvandrere som lærer norsk.

Oppslagsverket er gratis og blir omtalt som den største satsingen på sakprosa for barn og unge i Norge noensinne.

Kvalitetssikring og klart språk

På lanseringen holdt også Åse Wetås, direktør i Språkrådet, et innlegg der hun la vekt på viktigheten av å ha tilgang til kvalitetssikrede kilder med et klart språk som er tilpasset mottakeren.

Kvalitetssikringen av informasjon var også hovedbudskapet til Fritt Ord-direktøren.

- Vi må lære hva som er en god kilde, for vi har opplevd mange som ikke er det. Det er mye vanskeligere å få folk til å slutte å tro på konspirasjonsteorier enn det er å lære dem å være kritiske på forhånd, poengterte Åmås. I utviklingen av oppslagsverket har også 1400 skoleelever fra hele landet deltatt i et testopplegg der de har lest artikler og gitt tilbakemelding.

Lille norske leksikon er finansiert med prosjektstøtte fra Sparebankstiftelsen DNB, Fritt Ord, NFFO, Bufdir og Bergesenstiftelsen. Prosjektet ble startet i 2022 og lansert i år.

Powered by Labrador CMS