I VINDEN

Leder for Forskningsdagene Bergen Silje Vik Pedersen gleder seg til å ha publikum i salen igjen.

–Jeg trives heldigvis med et høyt tempo

For første gang tar Silje Forskningsdagene i Bergen ut til skolene. Til sammen skal engasjerte forskere besøke 25 skoler de neste tre dagene.

Publisert Sist oppdatert

I VINDEN

Navn: Silje Vik Pedersen, leder for Forskningsdagene i Bergen

Aktuell med: Forskningsdagene i Bergen som går av stabelen 22. september til 3. oktober.

Hvordan står det til?

Veldig bra og veldig hektisk, men jeg trives heldigvis med et høyt tempo og mange baller i luften.

Hva er det gøyeste med å jobbe med Forskningsdagene?

Det er å få treffe både forskerne som brenner etter å formidle og publikum som lar seg begeistre over det de får høre og oppleve under festivalen.

Det er også utrolig kjekt å få være med å coache Forsker Grand Prix deltakerne. Det å møte dem første gangen når noen av dem knapt tør å se deg i øynene, til å se dem står på scenen et par måneder senere som superstjerner er både rørende og utrolig motiverende for å drive med denne jobben.

Hva er det rareste du har opplevd i under Forskningsdagene?

Vi får mange rare spørsmål når vi står på Festplassen under Forskningstorget. En gang kom det en dame som var helt besatt av å få snakke med noen om bier. Vi hadde dessverre ingen som forsker på bier med oss på torget, men hun trålte alle stasjonene for å finne en å snakke med bier om. Om hun fant en entusiast er jeg ikke sikkert på.

Eller så var Fish from Mars – forskningsoperaen som vi hadde på Forskningstorget i 2019 også litt rart, men også utrolig flott innslag. Vet ikke om det slo helt an hos alle forskerne som stod i teltet og prøvde å formidle, men det trakk i hvert fall publikum til Festplassen og det var bra.

Hva ser du mest frem til i år?

Å treffe publikum og forskere og å endelig ha noen arrangementer med publikum i salen. Det er alltid stor stas når vi er i gang og å se at det vi har planlagt går som det skal.

Hvordan blir Forskningsdagene 2021?

I år har vi et fullt program med mye spennende å by på. Vi skal på skolebesøk til rundt 25 skoler i Bergen og omegn. Dette blir veldig spennende for dette har vi aldri gjort før. Men forskerne som er med er super motiverte, så skolene skal få høre om mange spennende forskningsområder.

Så har vi to ulike Researchers’ Night arrangement på samme kveld som jeg er ganske stolt over at vi har fått til. Vi tar for hav, fred og konflikt og One Ocean på Akvariet. Utrolig mange flotte og spennende forskere som er med og vi får snakke med kapteinen på Statsraad Lehmkuhl, både han som er på land og han som er ute og seiler.

På det andre arrangementet vil en fullsatt sal på Terminus få tips om hvordan en kan takle overgangsalderen. Dette er også et drømmepanel og det kommer til å bli en utrolig bra kveld.

Vi har også et samarbeid med CMi der vi har fire konflikter forklart gjennom en rekke frokostseminarer. Dette er for å sette fokus på årets tema som er Fred og konflikt.

For de videregående elevene så vil vi også i år tilby mange spennende foredrag oppe i universitetsaulaen og så avslutter vi det hele med en festaften på Grand der ti fantastiske stipendiater skal stå på scenen under Forsker Grand Prix.

Etter det skal jeg sove.

Fem kjappe

Rektor for en dag – hvilken sak tar du først tak i?

Legge til rette for enda mer støtte til forskningsformidling og da gjerne kurs ala det vi gir våre Forsker Grand Prix kandidater.

Hva gjør du helst når du ikke er på UiB?

Slapper av med familien og med venner.

Kan du anbefale én bok flere UiB-folk bør lese?

‘A Thousand Splendid Suns’ og da helst på engelsk. Den gir et utrolig godt bilde av historien som det Afghanske folket har gått igjennom. Den er jo også høyaktuell i dag da historien gjentar seg dessverre.

Du får en tidsmaskin! Til hvilken tid drar du til og hvorfor?

Da ville jeg dratt tilbake til 30-tallet for å reise med Orient Expressen.

Hvilket sted i Bergen viser du først til en som er ny i byen?

Smauene rundt Skansen og deromkring. Og så en tur opp på Fløyen, gjerne gående.

Powered by Labrador CMS