NYHET

– Jeg er opptatt av å ha en lett og ledig tone med gjestene mine, sier Mari Lund Eide. Her er hun i UiBs podcast-studio i Media City Bergen.

Ny podcastserie om forskningsformidling

Stipendiat Mari Lund Eide er programleder for Forskning til Folket, en ny podcast der ni UiB-eksperter har deltatt som gjester. – Jeg vil oppfordre forskere til å bruke podcasten som en verktøykasse for å bli tryggere og mer motiverte i sitt formidlingsarbeid, sier hun.

FORSKNING TIL FOLKET

  • Podcastserie om forskningsformidling
  • Produsert på UiB Læringslab
  • Består av seks episoder hvor lytterne får tips til hvordan de kan bli bedre formidlere av sin fagkunnskap
  • Programlederen er Mari Lund Eide, stipendiat ved Institutt for fremmedspråk og tidligere kommunikasjonsrådgiver ved Nord universitet og Skatteetaten
  • Episodene finner du på forskningtilfolket.no, Spotify, Apple Podcasts, og Google Podcasts

– Jeg vil at podcasten skal inspirere forskere til å spre vitenskapsbasert informasjon på en lettfattelig måte. Dette er en kjempeviktig oppgave i en tid hvor desinformasjon er lett tilgjengelig, sier Mari Lund Eide.

Den tidligere kommunikasjonsrådgiveren jobber som stipendiat i engelsk fagdidaktikk ved Institutt for fremmedspråk. Podcasten, som ble sluppet tirsdag denne uken, har vært en del av hennes pliktarbeid som stipendiat.

Mari Lund Eide startet som stipendiat i 2021, og har siden 2019 jobbet med formidling i ulike stillinger.

– Pliktarbeidet til stipendiater skal bidra til karriereutvikling og kompetanseheving - og det har dette definitivt gjort for meg. Det har vært utrolig gøy og lærerikt, sier Eide.

Eides arbeid med Forskning til Folket ble omtalt i Khrono i fjor. Nå er hun henrykt over at episodene er ute.

– Foreløpig har podcasten blitt svært godt mottatt. Dette er den første podcasten av sitt slag, og jeg tror det er et tydelig marked for ressurser som hjelper forskere med å bli tryggere på formidling.

Stjernelag fra UiB

Med seg i podcasten har hun ni UiBere fra ulike enheter, samt et knippe andre gjester, blant annet NRK-journalist Oddgeir Øystese. Felles for alle er at de har god peiling på forskningsformidling og kommunikasjon.

– Jeg ville invitere folk jeg visste var gode formidlere. Dessuten ville jeg ha en overvekt av forskere som gjester, fremfor kommunikasjonsrådgivere. Ingenting vondt om sistnevnte gruppe, men jeg tror forskere kan lære mye av å lytte til hva andre forskere holder på med, sier Eide.

UIB-EKSPERTER SOM GJESTER FORSKNING TIL FOLKET

Episode: Nå ut til flere med sosiale medier

Episode: Det gode foredraget

  • Jens Kjeldsen, professor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap

Episode: Formidling fra forskningsprosjekter

Episode: Mediehåndtering for forskere

  • Kikki Kleiven, instituttleder ved Institutt for geovitenskap og direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning

Episode: Podcast som formidlingskanal

  • Christian Lomsdalen, stipendiat ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap

Episode: Undervisning som formidling

  • Lise Rakner, professor ved Institutt for politikk og forvaltning

Hun berømmer UiB Læringslab for deres ekspertise og innsats under produksjonen.

– Stine Mari Velsvik ved Læringslaben er produsent av podcasten. Hun har vært en uvurderlig støtte i utviklingen av konseptet og sørget for produksjon av høy kvalitet.

Mer enn PowerPoint + manus

Hver av episodene belyser ulike plattformer og former for formidling. Én av disse er fordrag.

– Vi forskere blir ofte bedt om å holde foredrag, og følger gjerne den samme oppskriften hver gang: PowerPoint + manus. I episoden om foredrag synes jeg både Åsta Haukås og Jens Kjeldsen gjør en ypperlig jobb med å dele konkrete tips til hvordan vi kan bli mer kritiske til oss selv som foredragsholdere, sier Eide.

Episoden om mediehåndtering er også viktig, mener hun.

Oddgeir Øystese fra NRK snakker om hvordan han opplever å intervjue forskere. Det er ikke så ofte vi får frem dette perspektivet, og det tror jeg mange forskere kan lære mye av.

Mari Lund Eide om podcast-episoden "Mediehåndtering for forskere"

– Mediehåndtering er noe mange forskere synes er skummelt og komplisert, men som egentlig ikke trenger å være det hvis man følger noen klare kjøreregler. Dette synes jeg Kikki Kleiven formidler på en eksemplarisk måte i episoden hvor hun deler sine erfaringer med medieopptredener.

– Dessuten snakker Oddgeir Øystese fra NRK om hvordan han opplever å intervjue forskere. Det er ikke så ofte vi får frem dette perspektivet, og det tror jeg mange forskere kan lære mye av.

Nyttig for andre yrkesgrupper også

Eide tror det er viktig at lytterne får høre om hvor variert forskningsformidling kan være.

– Alle skal ikke gjøre alt. Det viktigste er at man finner sin måte å formidle på, og i kanaler hvor man føler seg bra.

Selv om podcasten handler om formidling av forskning, er den ikke kun relevant for forskere, mener Eide.

– Kommunikasjonsrådgivere, mediefolk, og alle som er opptatt av å gjøre komplisert fagstoff forståelig for ulike målgrupper kan ha nytte av rådene i podcasten. Jeg har vært opptatt av at det skal være gøy og enkelt å høre på.

Forskning til Folket har rundet av i denne omgang. Framover vil Eide rette hovedfokus på doktorgradsavhandlingen sin.

– Det kan godt hende det kommer flere episoder av Forskning til Folket i fremtiden, men som stipendiat er det først og fremst avhandlingen som skal være i fokus. I tillegg har jeg noen andre prosjekter. For eksempel formidler jeg aktivt til lærere og andre målgrupper som er interesserte i min forskning på kontroversielle tema i skolen. Så dette er nok ikke det siste folk har hørt fra meg formidlingsmessig.

Powered by Labrador CMS