NYHET

Stortinget arrangerte det de tror er deres første åpne folkemøte i samarbeid med UiB i Aulaen.

Stortingets første folkemøte

Mandag 14. mars arrangerte UiB og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite et åpent folkemøte om grunnlovsendringer og ny valglov. Et følkemøte de tror var først av sitt slag.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 14. mars arrangerte UiB og Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite et åpent folkemøte om grunnlovsendringer og ny valglov.

– For UiB er det er samfunnsoppdrag å være en plattform for den aktive meningsbrytningen, sa rektor ved UiB Margareth Hagen når hun ønsket velkommen til Universitetsaulaen.

Se folkemøtet i opptak.

Rektor gav ordet videre til en engasjert sjefsredaktør i Bergens Tidende Frøy Gudbrandsen som skulle lede møtet.

– Jeg er jo en av de som synes at valglov er noe av det aller mest spennende som finnes, og det er også reelt sett utrolig viktig og de beslutningen som en skal ta rundt valgloven de betyr noe for styringsdyktighet og representasjon. Og det er gøy bare en kommer langt nok ned i materien, sa Gudbrandsen.

Møtet hadde et tett program startet med innledning fra valglovutvalget før det gikk videre og varierte mellom dueller, faglige perspektiver, debatter og spørsmål fra salen.

Svein Harberg (H) er første visepresident på Stortinget.

Den faglige delen ble startet med en innledning fra Svein Harberg (H), 1. visepresident og medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han er saksordfører for grunnlovssakene i komiteen.

Harberg trakk opp de store linjene og pekte på flere dilemmaer som det må tas stilling til før endringene i grunnloven og senere valgloven blir endelig vedtatt.

Engasjerte duellanter

Debatt delen av programmet startet i et høyt tempo med mye energi når Sebastian Hauan Stenberg fra AUF-student og Ida Lutro fra Høyres Studenterforening i Bergen barket sammen i debatt om 16-åringer burde få stemmerett eller ikke.

DUELL 1: Sebastian Hauan Stenberg fra AUF-student og Ida Lutro fra Høyres Studenterforening i Bergen.

Det var tydelig at det ikke kom til å bli noen enighet i løpet av den tilmålte tiden, Stenberg argumenterte for å senke stemmerettsalderen og Lutro ønsket at den skulle forbli slik den er.

DUELL 2: Sofie Høgestøl (V) og Sara Sekkingstad (Sp).

I kveldens andre duell mellom Sofie Høgestøl (V) og Sara Sekkingstad (Sp) debatterte de hvordan valgdistriktene skal se ut i fremtiden. Skal dagens 19 beholdes? Skal det de følge fylkesstrukturen, uansett hva den måtte være i fremtiden, eller skal den låses til dagens fylkesstryktur?

Bred debatt

Etter de innledende rundene kom det flere på scene for en bedre debatt, Peter Frølich (H) Sara Bell (Sv) Lubna Jaffrey (Ap), Nils Bjørke (Sp) og professor Erik Holmøyvik (UiB og valglovutvalget).

Da flere av partiene ikke har landet sine standpunkt enda, var det flere debattanter som forsøkte å reflektere over begge sider.

Endringer i valgordningen er ikke noen en skal ta lett på og flere av partiene trakk frem at de ikke har konkludert enda.

Frøy Gudrandense, Peter Frølich (H), Sara Bell (Sv), Lubna Jaffery (Ap), Nils Bjørke (Sp) og Erik Holmøyvik (UiB og valglovutvalget).

Det ble etter hvert åpnet for spørsmål fra salen, og her var det tydelig at de unge hadde et ønske om at stemmerettsalderen skulle senkes til 16 år.

Glad for gode innspill

Etter møtet fikk På Høyden en kommentar fra Høyres Peter Christian Frølich og Arbeiderpartiets Lubna Jaffery, begge medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Jeg synes dette var veldig gøy, og det kom mye bra ut av diskusjonene. Et slikt folkemøte er noe vi ikke har prøvd før. Og når det er et så spesielt og snevrete tema må jeg si at det var et imponerende oppmøte. Det var høy kvalitet på spørsmål og innspill fra salen, debattene og det faglige innholdet, sier Frølich.

Lubna Jaffery som er kollega med Frølich kontroll- og konstitusjonskomiteen er også veldig fornøyd med møtet.

– Veldig artig å være på UiB å ha et folkemøte med så godt oppmøte. Kjekt å se så mange i salen. Arbeiderpartiet har ikke konkludert i disse sakene, og det har ikke jeg heller. Derfor forsøkte jeg å argumentere for begge sider. Kjekt kunne debattere noe så nerdete som grunnlovsendringer og valglov med så stort engasjement i salen, sier Jaffery.

Powered by Labrador CMS