NYHET

Erik Bjerck Hagen, Laura Saetveit Miles og Salwa Suliman fikk årets Meltzerpriser.

Vinnere av årets Meltzerpriser

Erik Bjerck Hagen, Salwa Suliman og Laura Saetveit Miles fikk Meltzerpriser under årets utdeling.

Publisert Sist oppdatert

MELTZERPRISENE

  • Forretningsmannen Lauritz Meltzer testamenterte formuen sin til et fond for Universitetet i Bergen
  • Meltzer-fondet deler årlig ut Priser for yngre forskere og Prisen for fremragende forskningsformidling
  • Fondet skal fremme den vitenskapelige virksomhet ved Universitetet i Bergen, og støtte særlig evnerike studenter ved universitetet
  • Prisene deles ut hvert år i forbindelse med fødselsdagen til Lauritz Meltzer

Mens Erik Bjerck Hagen fikk Meltzerprisen for fremragende forskningsformidling, mottok Salwa Suliman og Laura Saetveit Miles hver sin Meltzerpris for yngre forskere.

Rektor Margareth Hagen delte ut årets priser 8. mars i Tårnsalen på Universitetsmuseet.

God formidling hjelper forskningen

Erik Bjerck Hagen er professor i allmenn litteraturvitenskap ved UiB. Hagen har i hele sin karriere vært en tydelig stemme i norsk kulturliv. Som forsker har han utfordret forståelsen vår av litteraturhistorien, og som kritiker har han løftet frem særlig norsk og amerikansk litteratur. Han er også en uredd debattant i ulike medier og litterære arrangementer.

Bjerck er en allsidig representant for humaniora og litteraturvitenskapen – og er en forsker som ser formidling som en selvsagt del av sitt arbeid.

Det er egentlig ikke et så skarpt skille mellom forskning og formidling

Erik Bjerck Hagen

– Det er alltid hyggelig å få formidlingspris, særlig for humanister. Det er egentlig ikke et så skarpt skille mellom forskning og formidling for oss. En forsker bør skrive slik at det er forståelig for andre utenfor fagfeltets rekker, og det gjør mange innen litteratur og historie, sa Hagen etter utdelingen.

Å være en god formidler hjelper også forskingen, tror han.

Erik Bjerck Hagen.

– Når du må tenke annerledes, får du nye ideer og formuleringer som du kan ta med deg tilbake til forskningen, og omvendt. Det blir et slags vekselspill, sa han.

– Hardt arbeid lønner seg

Postdoktor Salwa Suliman fra Institutt for klinisk odontologi kom til UiB via kvoteprogrammet, og har både tatt sin doktorgrad og post.doc-grad her.

Suliman etablerer en forskningsnode for «immune-driven tissue regeneration», som vil konsolidere stamcelleforskningsaktiviteter ved Tissue Engineering-forskergruppen ved UiB. Hun har bidratt til store EU-prosjekter ledet av denne gruppen.

I mitt arbeid blir jeg motivert av utfordringer, og jeg liker å undersøke det som er utenfor det vanlige

Salwa Suliman

Salwa Suliman mottok Meltzerpris for yngre forskere.

I tillegg har hun mottatt flere prestisjetunge stipender og priser, som Trond Mohn stiftelsens Starting Grant og stipendet Unge forskertalenter fra Norges Forskningsråd.

– Å få Meltzerprisen for yngre forskere er en stor ære, og det betyr at jeg har et ansvar å leve opp til i forhold til andre unge forskere. Det motiverer meg, og gjør at jeg føler meg verdsatt. Det viser at hardt arbeid lønner seg, sier Suliman.

Hennes råd til andre unge forskere er å gå etter utfordringene.

– Å komme til Norge fra Sudan for å ta doktorgraden var en utfordring for meg, og være borte fra familie i en annen kultur. I tillegg hadde jeg ingen tidligere erfaring med forskning siden jeg har en klinisk bakgrunn. I mitt arbeid blir jeg også motivert av utfordringer, og jeg liker å undersøke det som er utenfor det vanlige. Det har kanskje gjort at jeg stikker meg ut, sier hun.

Må stå på i motgang

Rektor Margareth Hagen delte ut prisene, her med førsteamanuensis Laura Saetveit Miles.

Førsteamanuensis Laura Saetveit Miles fra Institutt for fremmedspråk har en doktorgrad i litteratur fra Yale University. Til tross for sin unge alder har hun allerede etablert seg som en internasjonalt anerkjent forsker innen religiøs kultur og litteratur innen middelalderen.

Hvis du har troen på forskningen din, må du også formidle det til andre

Laura Saetveit Miles

Miles har også fått tildelt Forskningsrådets pris for unge fremragende forskere, for prosjektet ReVISION. Denne forskningen er viktig for å forstå kvinners bidrag i litteraturen i middelalderen.

– Det betyr mye for meg å vinne Meltzerprisen for yngre forskere. Det kan iblant være vanskelig å vise hvor viktig forståelsen av middelalderen er i forhold til i dag, men forskningen er blant den beste innen humanistiske fag, sa Miles etter utdelingen.

Hun oppfordrer andre unge forskere til å finne sin egen vei, og stå på hvis de opplever motgang.

– Selv om du ikke oppnår det du vil på første eller andre forsøk, er det viktig å ikke gi opp. Hvis du har troen på forskningen din, må du også formidle det til andre. Som akademiker tjener du ikke på å være beskjeden. Tenk på at det er forskningen din du fremhever, ikke nødvendigvis deg selv, sier Miles.

Powered by Labrador CMS