NYHET
Fikk lommebøkene tilbake etter 27 år
I 1994 blir lommebøkene til Grethe Akse Haslund og Karin Tollefsen stjålet. 27 år senere dukker de opp igjen gjemt bak gulvplankene i Ulrike Pihls hus.
Det var bygningsarbeidere fra Donar AS som fant de to lommebøkene, forklarer prosjektleder fra UiBs Eiendomsavdeling, Marius Ask Waage.
Lommebøkene inneholdt bankkort, bilder, kvitteringer og et lånekort, men ingen kontanter, noe som tydet på at de kunne ha vært stjålet. Bankkort og kvitteringer forteller at lommebøkene antageligvis ble borte i 1994. Bankkortene gir oss også navnet på eierne. Et par raske internettsøk og noen telefoner setter Eiendomsavdelingen i kontakt med dem.
Karin Tollefsen og mannen Tore synes det var veldig artig å få Karins lommebok tilbake, og møtte selv opp ved Eiendomsavdelingens lokaler i Christigate 13 for å hente. Selv om Karin ikke husker å ha mistet den har de en teori om hvordan den er blitt borte.
– Vi mistenker at den kan ha blitt stjålet fra arbeidsplassen til Karin. Hun drev Norsk Opplæringssenter på den tiden og de hadde arrangerte kurs for arbeidssøkende for kommunen. En periode var det en person der som gikk og stjal i skuffene, lommeboka kan fort ha blitt tatt da, sier Tore.
Stjålet på Garage
Der Karin og Tore er usikre på hvordan lommeboken forsvant, vet Grethe Akse Haslund nøyaktig hvor hun var og hvordan tyveriet skjedde.
– Jeg satt på Garage med en venn før jeg skulle på jobb i Grieghallen, hvor jeg jobbet som servitør. Da jeg kom tilbake etter et toalett-besøk, var vesken borte, og min venn hadde ikke merket noe som helst. Det er ergerlig med penger og kort når man har dårlig råd, men selvfølgelig er det mest trist med bildene jeg hadde i den, sier Haslund som synes det var veldig gøy at lommeboken og bildene nå har kommet til rette.
Tømte bankkort
Men historien var ikke over med selve tyveriet. Tyvene hadde nemlig også bestemt seg for å forsøke å tømme Haslunds bankkonto.
Det som skjedde senere var at de frekke tyvene ringte meg etter noen dager, og utga seg for å jobbe i banken i Åsane. De sa de trengte koden fordi kortet mitt hadde satt seg fast i minibanken. Jeg ringte banken og fikk sperret kortet umiddelbart, men de hadde allerede klart å ta penger ut over disk.
– Jeg fikk se videoen i banken, og det var en dame som slettes ikke lignet på meg. Hun klarte å få 2000 kroner, men jeg fikk heldigvis tilbake pengene av banken.
Hafslund fikk også tilbake vesken etter at den ble funnet i Teaterparken, men lommeboken var vekk helt til den dukket opp igjen i år.
Hvordan lommebøkene havnet i Ulrike Pihls Hus er det ingen av dem som kan svare på, kanskje var tyven en student ved UiB som gjemte dem på studiestedet.
Eksamenspapirer fra 1947, 1955 og 1963
Ved siden av lommebøkene ble det også funnet en eksamensbesvarelse fra 1955 og eksamensoppgaver fra 1947 og 1963. Besvarelsen var en realskoleeksamen, oppgaven fra 1947 var i bokføring, og oppgavene fra 1963 var i samtidsorientering. Alle er antagelig avlagt ved Ulrike Pihls skole som holdt til i huset frem til universitetet overtok bygning i 1988. Hvorfor oppgavene havnet under gulvplankene kan man bare spekulere i.
Waage forklarer at dette er første gang på veldig lenge at noen har kikket ordentlig bak gulv og vegger i bygningen.
– Da UiB overtok bygget ble det pusset opp noe, men man har bare lagt nytt oppå det gamle, dermed har man ikke har sett hva som faktisk har befunnet seg bak vegger og gulv. Nå gjør vi det skikkelig, og då får vi også sett hva som gjemmer seg her, sier han.
Ulrike Pihls hus ble oppført i 1906 for å huse Ulrike Pihls Pikeskole. Fra 1921 ble driften av skolen overtatt av kommunen, og fylkeskommunen tok igjen over i 1972. Bygget ble overtatt av universitetet i 1988, da ble også bygningen gitt sitt nåværende navn for å videreføre navnetradisjonen, og samtidig legge vekt på Ulrike Pihls pedagogiske virke.