NYHET

Overingeniør ved UiBs eiendomsavdeling Steinar Sundberg og prosjektleder i Eviny Kristin Flornes inspiserer EL-kjelen på Studentsenteret.

Nytt prosjekt skal avlaste det norske kraftsystemet

UiB skal fremover delta i et Eviny-ledet PILOT-E prosjekt som skal bidra til mer fleksibilitet i det norske strømnettet. Prosjektet får inntil 20 millioner kroner i støtte fra Enova.

Publisert

PILOT-E

  • Et finansieringstilbud til norsk næringsliv etablert av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

  • Tre prosjekter får støtte gjennom PILOT-E for å utvikle løsninger som skal styrke kapasitetsutnyttelsen i kraftsystemet

  • Eviny er et av tre selskaper som får støtte til sitt prosjekt, og UiB er en av Evinys samarbeidspartnere

Les mer om prosjektet på Eviny og Enovas nettsider, og i Bergens Tidende.

Økt elektrifisering fører til større etterspørsel og belastning på det norske strømnettet. PILOT-E prosjektet skal finne løsninger som kan avlaste og gi fleksibilitet i de mest intense timene. Ved siden av å sørge for bedre kapasitet i strømnettet, kan løsningene gi flere bedrifter og organisasjoner mulighet til å spare penger og energi.

Vil koble fra elektrisitet i korte perioder

– Vi ser for eksempel på en løsning hvor bygget automatisk, uten å merke det, i noen korte minutter får redusert strøm som brukes til ventilasjon eller oppvarming. Lys og alt annet vil være på. Vi flytter strømforbruket noen minutter. Byggeierens fordel er at de kan få reduserte kostnader, forklarer prosjektleder i Eviny, Kristin Flornes.

UiB skal stille flere bygninger til disposisjon, blant annet Studentsenteret, som er svært godt egnet for prosjektet.

Belastningen er særlig stor på enkelte tider av døgnet, for eksempel når alle skal dusje og sette på kaffetrakteren om morgenen. Om næringsbygg kan la varmen være av noen minutter i disse tidsrommene kan det hjelpe til med å ta vekk de verste toppene. På den måten økes strømnettets kapasitet uten at man må sette i gang dyre oppgraderinger og utbygginger.

UiBs bygninger kan kobles rett på

UiB skal bidra gjennom å stille flere av våre bygninger til disposisjon for prosjektet. I første omgang gjelder dette Studentsenteret, SV-bygget, Hermann Foss Gate 6 og flere andre.

Overingeniør Steinar Sundberg fra UiBs Eiendomsavdeling forteller at UiB har et fortrinn ved at de alt har et svært avansert SD-anlegg som kan kobles rett på Evinys systemer.

– SD-anlegget styrer mye av det tekniske i byggene våre, systemet er tipp-topp og de som jobber med det er blant de aller beste i landet. Sammenlignet med de andre partnerne i prosjektet er det veldig enkelt for oss å komme i gang, sier Sundberg.

I og med at SD-anlegget allerede styrer energibruk på UiBs campus kan systemet kobles enkelt til Evinys utstyr som med en enkel kommando kan kjøre ned varmebruk ved UiB i korte perioder når det er høy belastning på strømnettet. Sundberg understreker at det ikke vil gå ut over ansatte og studenter.

– Vi legger inn tidsbegrensninger og lager et regelsett som gir beskjed om når ting kan kobles fra. Det skal altså ikke gå ut over virksomheten. For Studentsenteret sin del har vi en EL-kjel på 1000 KWh som tilsvarer 150 – 200 eneboliger. Nå kjører vi den vanligvis på maks 300 KWh, men det er likevel ganske mye kapasitet som kan frigjøres. Vi sparer jo også litt på energibruken, og så får UiB faktisk 200 000 kroner for å være med i prosjektet, det er jo også en liten bonus, sier Sundberg.

Powered by Labrador CMS